URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2010, 14:52

Care pe care

Care pe care THE BEST. Cu 1.500 de angajaţi şi un parc de utilaje modern, patronul Selina, Beniamin Rus (foto), spune că este cel mai tare constructor din Bihor. Nu însă şi pentru şeful Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle (foto dreapta), pe care a ajuns să-l eticheteze
Care pe care FĂRĂ MONOPOL! Sub această deviză, Radu Ţîrle a eliminat Selina din toate lucrările publice finanţate de CJ, chiar dacă firma s-a "încăpăţânat" să aibă ofertele cu preţurile cele mai mici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

De peste un an se răfuiesc în spaţiul public, prin intermediul jurnaliştilor. Nu trece o lună fără ca presa locală să nu consemneze încă o filă a războiului dus între patronul grupului de firme Selina-Drumuri Bihor, Beniamin Rus, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle.

Cei doi se luptă în declaraţii, dezvăluiri, acuze, invective şi, mai nou, acuză omul de afaceri, şi în şantaje. Miza? Zecile de milioane de euro destinate investiţiilor derulate în Bihor cu finanţarea CJ.

După ce s-au certat pe Muzeu, pe deszăpeziri, pe drumul Ianoşda-Bicaciu, cei doi o fac acum şi pe drumul Beliu-Tinca-Leş. Selina a pierdut această ultimă licitaţie deşi avea cea mai ieftină ofertă, astfel că, după ce s-a plâns fără succes la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a deschis şi un proces în justiţie, la Curtea de Apel Oradea, împotriva Consiliului Judeţean.

"Înzăpeziţi"

Sfârşitul anului trecut a fost marcat la Consiliul Judeţean de scandalul licitaţiei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. În mandatul fostului preşedinte Alexandru Kiss, toate aceste lucrări erau atribuite unei singure firme, Selina, pe motiv că aceasta avea şi dotările tehnice, şi puncte locale de intervenţie în judeţ, ceea ce-i permitea să intervină operativ în caz de ninsoare.

Noul preşedinte a schimbat însă sistemul, pe care îl consideră monopolist, şi a împărţit judeţul în sectoare. Argumentul lui Radu Ţîrle a fost că mai multe firme pot lucra mai eficient în perimetre mai mici, deşi în alte judeţe se merge tocmai în sensul invers, ba chiar se fac licitaţii multianuale, ca activitatea să poată fi monitorizată, iar firmele câştigătoare să se poată dota cu utilaje specifice performante.

Dar pentru Selina rezultatul a fost că a câştigat numai două sectoare, în celelalte trei pierzând în faţa Asfamixt, firma patronată de un grup de oameni de afaceri din PNL reprezentat de Dumitru Neag şi considerată de Beniamin Rus a fi protejata lui Ţîrle.

La secret

Rus a contestat rezultatul la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, însă acţiunea i-a fost respinsă ca tardivă. Reprezentanţii Selina afirmă totuşi şi acum că afacerea a fost necurată, iar asta fiindcă au cerut să vadă oferta concurenţilor de la Asfamixt, ca s-o compare cu a lor, iar conducerea CJ nu le-a satisfăcut solicitarea. Iar bănuiala e că documentele ascund chestiuni grave...

08 Beni Rus.jpgCalculul celor de la Selina e simplu. La toate cele cinci licitaţii firma lor a avut cele mai bune punctaje, un singur criteriu - preţul la transport - nefiind comunicat de comisia CJ, deliberat, susţin oamenii lui Beniamin Rus (foto), pentru ca să se poată interveni la oferta firmei câştigătoare.

Doar că, şi dacă s-ar fi jonglat în spatele uşilor închise cu sumele de transport ale Asfamixt, ca punctajul general să iasă mai bun decât al Selinei ar fi trebuit inventate tarife nereale, subevaluate la modul grotesc. Mai precis la 0,4 lei / kilometru, adică de 4 ori mai ieftin decât cu taxiul, în condiţiile în care aici e vorba de camioane de mare tonaj.

Purtătorul de cuvânt al Selinei, Florin Jula, susţine că dosarul cu oferta Asfamixt se află închis în seiful lui Ţîrle tocmai din acest motiv şi îi cere public să îl scoată la lumină. "Îl fereşte de ochii curioşilor care ar putea depista neregulile", a declarat Jula pentru BIHOREANUL, săptămâna trecută, când tocmai pe baza acestei suspiciuni Selina a dat în judecată CJ, la Curtea de Apel Oradea, cerând anularea procedurii de achiziţie şi desemnarea sa drept câştigătoare a licitaţiei de astă-toamnă. Chiar dacă iarna e pe sfârşite!

Drumul discordiei

Concomitent cu acest proces, Selina a readus în actualitate încă un scandal, legat de licitaţia pentru reabilitarea drumului judeţean Beliu-Tinca-Leş, organizată tot în toamna anului trecut, şi tot cu acelaşi rezultat negativ pentru ea. Şi despre această licitaţie Rus spune că a pierdut deşi firma sa cerea cel mai mic preţ, iar vinovat ar fi acelaşi Ţîrle. "De când se află el la conducere, Selina n-a mai câştigat nicio licitaţie importantă", acuză omul de afaceri.

La licitaţia pentru reabilitarea drumului lung de 42,7 kilometri au participat 13 firme, iar Selina s-a clasat pe primul loc, cu o ofertă de 50 de milioane de lei. Surpriza lui Rus a fost însă că lucrarea a fost atribuită firmei austriece Strabag, clasată pe locul cinci ca preţ, cu o ofertă de 64 de milioane de lei, deci cu peste 3 milioane de euro mai scumpă decât Selina. Motivul invocat de comisia de licitaţie, spune patronul, era că ofertele firmelor de pe primele patru locuri fuseseră subevaluate şi, în timp, pe durata derulării lucrărilor, acestea ar fi mărit costurile prevalându-se că legea permite acest artificiu până la plafonul de 50% din valoarea lucrărilor.

"Suntem ca în bancul cu iepuraşul pedepsit fie pentru că are şapcă, fie pentru că nu are. Pe ce loc ar trebui să ieşim ca să putem câştiga o licitaţie? Dacă suntem pe primul loc, nu primim lucrarea că o subevaluăm, dacă ieşim pe locul doi ni se spune: asta e, aţi pierdut!", a răbufnit Rus, exasperat.

"N-a fost dumping"

La fel cum a procedat în cazul deszăpezirii, dar şi după mai vechea licitaţie, de acum doi ani, privind reabilitarea drumului Ianoşda-Bicaciu, adjudecată de aceeaşi firmă Asfamixt, Rus a contestat la CNSC şi procedura utilizată în cazul drumului Beliu-Tinca-Leş. Numai că şi de astă dată contestaţia i-a fost respinsă.

08 Craciun.jpgDirectorul executiv al Drumuri Bihor, Dorel Crăciun (foto), afirmă că nu înţelege motivul, întrucât reprezentanţii consorţiului au răspuns la toate cele patru acuzaţii de dumping ce fuseseră formulate de CJ: neincluderea în ofertă a costurilor unui consumabil (un disc de frezare a asfaltului), nejustificarea preţului transportului balastului de la balastieră până pe şantier (considerat prea mic), neincluderea preţului de achiziţie pentru bornele ce urmau să fie montate pe marginea şoselei, precum şi omisiunea din ofertă a unei cantităţi de 64 de tone de soluţie de amorsare.

CNSC a considerat pertinente răspunsurile Selinei doar la primele două acuze, însă pentru că la celelalte două nu le-a acceptat, a respins contestaţia în întregime. "Ni s-a căutat nod în papură", zice Crăciun. "Ni s-a cerut în caietul de sarcini doar montarea bornelor, nu şi cumpărarea lor. Iar bornele nici nu trebuiau cumpărate. Vechile borne există, pot fi recondiţionate dacă e nevoie, cu costuri zero", declară Crăciun, adăugând că tot nemotivat a fost depunctată firma şi în ce priveşte soluţia de amorsare: "E vorba de aşa-numitul bitum filerizat, dar nu l-am inclus în ofertă pentru că nu se mai foloseşte în tehnologiile actuale".

Mai mult, Crăciun explică pe înţelesul tuturor de ce Selina a fost "executată" pe faţă. Căci, chiar şi dacă Selina ar fi inclus bitumul în ofertă, tot nu s-ar justifica diferenţa până la preţul Strabag, de 14 milioane de lei. "Bitumul ăsta valorează abia 0,5% din diferenţă, nu văd unde-i restul sumei, care să justifice descalificarea noastră", spune directorul.

Austriecii, ca ungurii

Patronul firmei Selina afirmă că nici calitatea lucrării, dacă aceasta ar fi fost executată de firmele lui, nu urma să difere faţă de firma austriacă. "Strabag nu-i cu nimic mai bună. Se pare că n-a ajuns experienţa cu Keviep...", zice Rus, amintind astfel de firma maghiară care a dat chix cu lucrările de canalizare din Oradea, în urmă cu mai mulţi ani, fiindcă după ce a câştigat licitaţia a dat lucrările în subantrepriză tot unor firme locale.

"Radu Ţîrle spune că până la finalizarea lucrărilor noi am fi suplimentat costurile, dar mă întreb ce garanţie are că nu va face la fel şi Strabag? Din informaţiile mele, austriecii vor da lucrarea în subantrepriză Asfamixt-ului, care, de altfel, nici n-a contestat rezultatul licitaţiei, deşi şi ei aveau preţ mai mic ca Strabag", susţine Rus. În aceste condiţii, presupunerea patronului e că Asfamixt va primi lucrarea în subantrepriză de la Strabag, la un preţ apropiat de cel la care şi a licitat, de circa 55 de milioane de lei, iar austriecii s-ar alege cu diferenţa de 2 milioane de euro doar pentru că au participat la licitaţie. Altfel spus, toată lumea va câştiga, doar Selina va pierde.

"E dreptul lor!"

08 Tirle (mare).jpgDeşi acuzat vehement, preşedintele CJ e neclintit. "Nu mai vreau monopoluri. Toate firmele trebuie să trăiască, şi cele mai mari şi cele mai mici, pentru că toţi sunt contribuabili", îi răspunde Ţîrle (foto) patronului Selinei.

În ce priveşte nemulţumirea lui Rus privind cele două licitaţii incriminate şi pentru care cheamă CJ în judecată, Ţîrle e la fel de ferm: "Selina se obişnuise să câştige absolut toate licitaţiile. Acum, dacă nu le câştigă pe toate, se plânge că-i obstrucţionată. Domnul Rus contestă toate licitaţiile pe care nu le câştigă. Contestă la CNSC, unde se constată că licitaţiile sunt în regulă. Ce să facem mai mult? E dreptul lui legal, dar urmarea e că vor fi probleme de încadrare în termenele de finalizare a lucrărilor", spune şeful CJ, rezumând: "Selina procedează ca în proverbul cu capra vecinului. Dacă nu câştigă ea, îi blochează pe cei care câştigă!".

Referindu-se la bănuiala lui Rus, potrivit căreia nici Strabag nu oferă garanţii că lucrarea va fi finalizată fără costuri suplimentare, Ţîrle spune că va face publice toate aceste adăugiri, atât pentru lucrările efectuate de Selina, cât şi pentru cele realizate de alte firme. "Aşa, se va putea verifica şi la ce preţuri termină firmele o lucrare, nu doar cu cât câştigă licitaţiile", explică preşedintele CJ, uitând însă că, de la instalarea în funcţie, a mai ameninţat de câteva ori cu asta, şi tot nu a făcut-o.

Nu se predă

Ţîrle a respins şi acuza adusă de purtătorul de cuvânt al Selinei, Florin Jula: "Afirmaţia că aş ţine contracte în seif e o prostie. Nu-i treaba mea să ţin contractele şi nici nu am nimic de ascuns, ele sunt la Direcţia Tehnică. Putem oferi spre publicare toate documentele publice, mai puţin pe cele cu care Consiliul are momentan litigii în justiţie, dar după soluţionarea lor le prezentăm şi pe acelea", a punctat Ţîrle, lăsând destul de transparent să se înţeleagă că nu are de gând să arate modul în care Asfamixt a putut câştiga cu o ofertă mai scumpă.

Până acum, de fiecare dată Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor i-a dat dreptate preşedintelui CJ. Rămâne însă de văzut dacă şi judecătorii vor proceda la fel, în noile procese intentate de patronul grupului Selina-Drumuri Bihor. Căci şi pentru Rus, deşi susţine că nu duce lipsă de lucrări, e evident că tăierea de la contracte, este o lovitură pe care n-o poate suporta fără să riposteze. Mai ales că, până nu demult, era răsfăţatul lucrărilor pe banii judeţului...


RECEDENT
Meci cu cazier

Cu peste 1.500 de angajaţi, grupul Selina-Drumuri Bihor e unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul judeţului. Pe lângă lucrările de mică anvergură, Selina are în portofoliu două dintre cele mai importante investiţii publice ale ultimilor ani: centura Oradiei şi renovarea clădirii care va adăposti Muzeul Ţării Crişurilor. În ambele cazuri, însă, finanţarea lucrărilor a întârziat, şi o bună parte a investiţiilor a fost realizată din împrumuturi de la bănci, pentru care plăteşte dobânzi consistente, ceea ce "muşcă" din profitul companiei. Aşa încât nici nu-i de mirare că Beniamin Rus se bate până în pânzele albe pentru fiecare contract pierdut.

Prima oară a făcut-o cu doi ani în urmă, când Selina a pierdut licitaţia pentru realizarea drumului Ianoşda-Bicaciu. La acea vreme, Rus l-a acuzat pe Ţîrle că a tras sforile pentru firma Asfamixt, care a pretins un preţ mai mare decât el, adică 16,7 milioane de lei faţă de 12 milioane, doar pentru că aceasta are ca patroni un grup din PNL, printre care, indirect, şi propriul său şef de cabinet, Dumitru Ţiplea, prin soţia acestuia. Între timp însă aceasta a renunţat la acţiuni, iar Ţiplea însuşi a demisionat din funcţie.

Deşi declarase chiar că a fost şantajat, impunându-i-se să renunţe la contestarea licitaţiei pentru a i se semna în schimb contractul pentru reabilitarea Muzeului Ţării Crişurilor, Rus a depus totuşi o plângere la CNSC. Contestaţia i-a fost respinsă ca tardivă, iar când s-a adresat şi Curţii de Apel Oradea, judecătorii secţiei Comerciale şi de Contencios administrativ i-au respins-o şi ei, din acelaşi motiv.


IZOLAT
Lovit din toate părţile

Pe lângă problemele cauzate de conflictul cu patronul grupului de firme Selina, preşedintele CJ Bihor a fost luat la ţintă şi de politicienii din Consiliu, care l-au lăsat chiar şi fără dreptul de a numi comisiile de licitaţie şi recepţie ale lucrărilor publice. Cu mâinile legate, Ţîrle s-a răzbunat cum a putut, restricţionând accesul vicepreşedinţilor Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc la maşinile de serviciu, pe care cei doi nu le mai pot folosi decât în timpul programului de lucru, până la ora 16.

De caracterul meschin al acestei măsuri a profitat mai ales Kiss, care nu s-a sfiit să-l persifleze pe Ţîrle în cadrul unei întâlniri informale cu presa locală, desfăşurate la un restaurant din oraş, când le-a cerut jurnaliştilor sprijin pentru a scăpa de şeful CJ. Aflând aceasta, Ţîrle a răspuns acid: "Kiss nu este un războinic al luminii, care nu poate dormi de grija judeţului", atrăgându-şi însă o replică semnată de "conducerea UDMR".

Pe un ton batjocoritor, aceasta îl învinuieşte pe preşedintele Consiliului că se ocupă de treburi mărunte, şi nu rezolvă adevăratele probleme ale judeţului. "Ar trebui să vă îngrijoreze starea economică şi socială a judeţului, preţurile mai mari între 1 şi 3,5 milioane de euro de la licitaţiile publice, nu raţia de hârtie igienică din instituţie", au spus UDMR-iştii, atenţionându-l pe Ţîrle că "funcţia de înalt demnitar trebuie trăită demn şi mijloacele conferite de această poziţie trebuie folosite spre a corespunde aşteptărilor cetăţenilor şi nu de a satisface nevoile personale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bravo
bravo Tarle, distruge monopolul lui Selina
Postat 17 Februarie 2010, 08:00 de anonim
...
Eu propun o abordare bazata pe lucruri cunoscute, adica fapte si intamplari care ii au ca si protagonisti pe domnii in discutie. Despre Kiss si Selina cred ca exista destule fapte care ii incrimineaza: Starea drumurilor din Bihor si mai cu seama Luceafarul, care e de departe cea mai tupeista lovitura a celor doi, plus nelipsitul Filip Petru. De Tarle ce s-ar putea zice? Nu prea stiu...a avut pozitii destul de sterse pana acum. Dar, va rog sa observati cum alianta Kiss Selina a supravietuit schimbarii de putere si cum face opozitie lui Tarle. Eu il vad pe Tarle ca fiind lipsit de experienta in sistemul public/administrativ. Kiss cunoaste (si asta e bine) toate amanuntele si detaliile sistemului in care activeaza dar le speculeaza pt folosul propriu (si asta e rau). Rus imi pare un om care si-a construit afacerea pe cunostinte bine unse. Tot ca si o parere personala, eu NU sunt multumit de ceea ce a facut Selina pana acum in Bihor!! Sunt multe de spus si nu acesta e locul. Esential e ca publicul sa judece singur lucrurile, sa fie obiectiv si sa "strecoare" bine informatiile. Vorbele sunt de prisos in cazul celor 3!
Postat 16 Februarie 2010, 19:40 de parabelum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON