URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2010, 14:05

Război cu CET-ul: Cămătărie pe gigacalorie

Război cu CET-ul: Cămătărie pe gigacalorie LĂCOMIE. Orădenii reproşează Electrocentrale că încasează sumele pentru plata facturilor astfel încât, deşi penalităţile scad sau se sting, datoria rămâne la fel de mare. După care penalităţile cresc la loc, ca înainte!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se-ntoarce roata! După ani de zile în care Electrocentrale era cea care dădea în judecată asociaţiile de proprietari, a venit rândul orădenilor să declare război societăţii.

Presaţi de facturile record din ultimii doi ani, cauzate de scumpirea gigacaloriei, reprezentanţii asociaţiilor deschid CET-ului procese pentru modul în care calculează penalităţile la facturile plătite cu întârziere. Şi, surpriză, câştigă!

"După bunul plac"

Scandalul a mocnit de ani de zile, dar a răbufnit abia acum, când asociaţiile de proprietari nu mai pot "duce" penalităţile pretinse de Electrocentrale. Sumele de ordinul zecilor de mii de lei adunate la nivel de asociaţie pun orădenii în imposibilitate de plată, astfel că, tot mai mult, cer instanţelor să le şteargă.

11 cristian ile.jpg"Oamenii reclamă modul de calcul al penalităţilor. Reprezentanţii asociaţiilor spun că întrucât societatea nu are casierie, când varsă la bancă o sumă în contul societăţii, aceasta încasează banii aferenţi penalităţilor în loc ca ei să intre în contul facturilor curente, pe care oamenii cred că le plătesc", explică Cristian Ile (foto), consilier la Compartimentul Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei.

Concluzia e simplă: ca şi cum ar fi datoare la cămătari, asociaţiile tot plătesc "dobânzi" şi nu mai ajung să stingă niciodată datoria de bază, care generează din nou penalităţi! Acesta e şi motivul pentru care mai multe asociaţii au şi dat în judecată CET-ul, cerând recalcularea datoriilor.

Penalizaţi din start

Dorel Filimon, preşedintele Asociaţiei de Proprietari "Milcovului", crede că sistemul e anume gândit pentru ca oamenii să ajungă robii CET-ului. "Practic, încă din ziua în care afişez factura la avizier, deja ea produce penalităţi". Motivul e simplu. "Pe luna martie, de exemplu, Electrocentrale a făcut facturarea pe data de 31, mie mi-a ajuns pe 13 aprilie, iar din 15 a devenit scadentă şi generează majorări. Păi, în două zile abia am făcut repartizarea pe apartamente, cum să şi încasez de la oameni peste un miliard de lei vechi?!", protestează bărbatul.

Situaţia e cu atât mai aberantă cu cât membrii asociaţiei au contribuit la fondul de rulment şi, pentru o întârziere de doar 30 de zile, nu pot fi penalizaţi de asociaţie. Asta în timp ce, prin contractul cu CET, asociaţia e obligată să plătească penalităţi usturătoare de 0,1% pe zi.

De parcă nu ar fi de ajuns, chiar şi atunci când reuşesc să achite la timp facturile, asociaţiile nu au nicio garanţie că îşi sting datoriile. "Facem ordin de plată, iar CET încasează cum vrea. Când merge contabila pentru confruntări la Electrocentrale, sumele nu puşcă deloc. Noi credem că ne plătim factura, dar ei ne taie din penalităţile la facturile vechi, astfel că acestea cresc apoi la loc, deoarece factura pe care noi o credeam plătită generează alte penalităţi", spune preşedintele Asociaţiei "Milcovului".

Un deceniu de "dobânzi"

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât există asociaţii care şi-au plătit datoriile, dar figurează totuşi între datornicele cu penalităţi pe facturile restante. Asociaţia "Maria" din Aleea Rogerius, de exemplu, datorează penalităţi vechi de 11 ani. La sfârşitul anilor '90 oamenii s-au trezit că administratorul a fugit cu banii şi, ca să nu rămână fără apă caldă şi căldură, au plătit încă o dată facturile. "Suntem în judecată deja de 10 ani. Noi am achitat toate datoriile, inclusiv penalităţile şi, pentru că au încasat cum au vrut, acum ne trezim că ne pun să plătim încă o dată penalităţi de 25.000 lei!", reclamă Meszaros Rodica, şefa asociaţiei, care spune că nu se lasă până ce Electrocentrale nu şterge datoriile umflate artificial.

Un bun exemplu pentru ea este faptul că Asociaţia "Nicolae Bălcescu", care s-a judecat cu CET pe aceeaşi temă, a obţinut o sentinţă favorabilă, definitivă şi executorie. Ce-i drept, printr-o chichiţă avocăţească! "Noi avem contract cu Electrocentrale din 2003, când penalităţile erau de 0,06% pe zi. În 2006, când s-a schimbat legea şi acestea au fost majorate la 0,1% pe zi, CET nu ne-a făcut alt contract, aşa că nu are niciun cadru legal să pretindă acum sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi", zice preşedintele asociaţiei, Florin Burdaş. De altfel, instanţa a şi anulat somaţia, motivând că sumele pretinse nu pot fi justificate cu acte care să demonstreze când şi în ce condiţii au fost generate penalităţile.

Pe lege

11 szabo francisc.jpgDeşi Electrocentrale începe să piardă procese încurcându-se în propriile iţe, directorul Szabo Francisc (foto), cel care răspunde de facturări, nu îşi face emoţii. "Nu avem cum pierde în instanţă. Avem contracte făcute după formulare tipizate luate din lege", spune directorul. Szabo recunoaşte că în ultimele luni, odată cu explozia facturilor, tot mai multe asociaţii au chemat societatea în judecată pentru recalcularea penalităţilor, dar "oricum sunt mult mai puţine decât cele pe care CET-ul le-a dat în judecată pentru recuperarea restanţelor".

În ce priveşte calcularea penalităţilor, directorul susţine că societatea nici vorbă să umble cu şmecherii. "Dacă pe ordinul de plată o asociaţie scrie că virează banii pentru plata facturii şi a penalităţilor, noi suntem obligaţi să încasăm banii aşa cum scrie pe document. Au fost cazuri în care noi le-am şi recomandat administratorilor că ar face bine să-şi plătească întâi consumul curent, ca să nu le crească datoria", susţine directorul. Desigur, fără să poată da exemple...

Scutire cu condiţii

Szabo are un răspuns inclusiv pentru modul în care Electrocentrale calculează termenele de plată. "Nu-i adevărat că oamenii au de plătit penalităţi încă de cum se afişează consumul. Toţi au 45 de zile de la eliberarea facturii, deci chiar dacă aceasta se afişează pe data de 15 a lunii, tot le rămân 30 de zile, perioadă de graţie, pentru a le achita fără penalităţi". Szabo spune că primele 15 zile din termenul de plată se pierd din motive independente de voinţa CET-ului, pentru că societatea e nevoită să confrunte cu municipalitatea evidenţele orădenilor care beneficiază de reduceri la plata încălzirii.

Szabo nu minte, dar nici nu spune tot adevărul. Într-adevăr, cele 15 zile până la scadenţă, pe care le pierde factura pe drum, şi cele 30 de zile de graţie sunt scutite de penalităţi, dar asta cu condiţia ca asociaţia să îşi achite integral datoriile în această perioadă. În caz contrar, majorările de 0,1% pe zi se calculează începând cu data scadenţei, deci cu o lună în urmă.

Cum iarna aceasta orădenii au avut de plătit facturi de încălzire care încep de la 200 de lei pentru o amărâtă de garsonieră, asociaţiile strâng tot mai greu banii de la populaţie. Iar din sărăcia celor care nu îşi mai pot plăti facturile la timp Electrocentrale face bani frumoşi...


ROBII CET-ULUI
Scoateţi banii!

Sistemul de emitere a facturilor şi de calculare a penalităţilor, dublat de creşterea cu circa 40% a facturilor din ianuarie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, a făcut ca tot mai multe asociaţii să-şi plătească facturile cu întârziere.

Conform evidenţelor CET, la 31 martie 2010, din cele circa 700 de asociaţii din Oradea, 200 aveau restanţe de peste 1.000 lei. Şi toate generează penalităţi! Topul datornicilor e deschis de Asociaţia 321 din strada Leonardo da Vinci, cu 396.484 lei, urmată de Asociaţia 114 Rogerius (cu o restanţă de 394.925 lei) şi Progresului 83 (datorii de 279.925 lei).

După cum era de aşteptat, din totalul de 907.547 lei datorat de cele 204 asociaţii restanţiere, mai mult de jumătate, adică 490.717 lei, sunt de fapt penalităţi aplicate pentru facturile achitate cu întârziere. Iar CET îşi va dubla încasările din dobânda pusă pe restanţele orădenilor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Caldura mai ieftina
Costul real al gigacaloriei (Gcal) este de aproximativ 140 lei cu tva inclus. Restul sunt cheltuieli indirecte. Daca tastati pe You Tube :" cea mai iefina caldura" puteti vedea un filmulet cu o instalatie care a avut succes in urma cu 10 ani. Timpul acela a revenit. Mai am si alte solutii mai putin primitive dar la fel de ieftine. olaru 0722207396. Sunt dispus sa-mi sustin solutiile in cadrul unei eventuale intruniri unde sa fie invitati marii specialisti care spun ca nu se poate.
Postat 01 Octombrie 2011, 08:45 de Olaru
dar finantele
atentie daca finantele as procedeaza o persoana juridica de ce nu poate proceda asa in recuperarea creantelor, are drepate dl. director si el plateste penalizarii la banca la randul lor .......deci nu mai ramaneti restantii daca consumati platitii nu fi ti BANDITI in GHILIMELE consum dar nu platesc1 culme nesimtirii sunt unni ma mir si instarinatate fac tot asa........jalnica mentalitate!
Postat 04 Mai 2010, 21:43 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON