URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2010, 17:23

Bugetar, caut de lucru!

Bugetar, caut de lucru! TÂRGURILE "FOAMEI". Pe vremuri în criză de candidaţi, târgurile de joburi vor avea mare trecere în 2010. Specialiştii estimează o creştere continuă a numărului de şomeri până la jumătatea anului. Numai în primele trei luni e de aşteptat ca numărul celor în căutarea unui loc de muncă să urce cu o mie de persoane
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai bine de o jumătate de an după impactul dezastruos asupra sectorului privat, criza economică loveşte prin ricoşeu sectorul bugetar.

Adio, program lejer de muncă, adio, sporuri şi prime, adio decontări pe sprânceană şi deplasări în interes de serviciu la "cursuri de specializare" organizate vara la mare şi iarna la munte! Criza va lăsa fără locuri de muncă cel puţin 400 de bugetari din judeţul Bihor...

Măsuri disperate

După un an electoral, în care dezastrul din economie a fost spoit în roz, cu cifre reale doar în visele guvernanţilor, bugetarii au dat şi faţă cu realitatea dură. Pentru început, ca să evite neplata pensiilor şi a salariilor, Guvernul, în criză de fonduri, a obligat în ultimele două luni din 2009 angajaţii statului să îşi ia 8 zile de concediu fără plată. Apoi a tăiat din cheltuieli: salariile au fost blocate, sporurile eliminate, primele anulate, iar orele suplimentare transformate în muncă voluntară. Premierul Emil Boc a recomandat primarilor inclusiv să nu mai organizeze zilele oraşelor.

În paralel, Guvernul a dat la refăcut "proiectul de lege privind normativele de personal pentru unităţile administraţiilor teritoriale", după ce l-a elaborat în decembrie într-o formă inaplicabilă, fiindcă nu preciza dacă prin administraţie se înţelege doar Primăria, sau şi instituţiile subordonate. Dacă ar fi fost implementat în prima sa formă, Consiliul Judeţean Bihor ar fi trebuit să îşi diminueze personalul de la 166 la 150 de angajaţi. La fel, Primăria Oradea ar fi trebuit să îşi reducă aparatul de la 735 de angajaţi cu instituţiile din subordine cu tot, la doar 362 de angajaţi. Adică la jumătate!

Fără milă

Primarul Ilie Bolojan nu a aşteptat ordine de la Bucureşti. În mai puţin de doi ani personalul municipalităţii orădene a fost redus cu circa 200 de angajaţi, iar restructurările au continuat şi anul acesta. Consiliul Local a hotărât joia trecută disponibilizarea a încă 35 de angajaţi din Primărie şi instituţiile subordonate. Pentru a evita disponibilizările, angajaţii Primăriei s-au oferit să îşi ia cu toţii câte două zile de concediu fără salariu în fiecare lună, întreg anul. "Astfel, Primăria ar face o economie de 13 miliarde de lei vechi pe an. Mai mult decât dacă s-ar da afară 35 de persoane", spune Gheorghe Bejan, liderul sindical al Primăriei.

Primarul s-a opus. "Metoda funcţionează doar în sectoarele cu activităţi ciclice, cum ar fi construcţiile. Aici nu e cazul. Personalul Primăriei este supradimensionat. Amânarea disponibilizărilor ar însemna doar să prelungim boala", susţine Ilie Bolojan. Iar cifrele din proiectul Guvernului par să îi dea dreptate.

Pentru a se încadra în venituri, estimate anul acesta a fi cu 10% mai mici decât în 2009, municipalitatea va reduce cheltuielile prin înlocuirea personalului de pază cu poliţişti comunitari, renegocierea tuturor contractelor de închiriere şi concesiune, limitarea cheltuielilor de întreţinere a şcolilor şi diminuarea cu minim 30% a costurilor investiţiilor. Reducerile vizează inclusiv regiile subordonate.

"Fabrici" de şomeri

Electrocentrale Oradea va disponibiliza cel mai mare număr de angajaţi. "Am achiziţionat echipamentele, aşa că în luna mai, după automatizarea punctelor termice, vom reduce personalul cu circa o sută de angajaţi", spune directorul CET, Dragoş Gligor. La fel, RAPAS va disponibiliza 24 de angajaţi din pieţe şi de la birouri, iar Compania de Apă Oradea va trimite în şomaj cam 20 de persoane.

09 csuzi.jpgExcepţie face doar OTL. Regia preferă să îşi păstreze muncitorii pentru că iese mult mai ieftin decât dacă ar repara liniile de tramvai cu firme private. "Reducerea cheltuielilor nu înseamnă neapărat disponibilizări. În 2007 regia a plătit 2,8 milioane de lei pe reparaţii linii pentru că a externalizat aceste lucrări. În 2008 am scăzut suma la 2 milioane de lei, iar în 2009, când am întreţinut liniile cu oamenii noştri, totul ne-a costat doar 400.000 lei", povesteşte Csuzi Istvan (foto), directorul OTL. El spune că va pune accent pe optimizarea activităţii şi reducerea cheltuielilor. Disponibilizările se vor face doar în cazul abaterilor disciplinare...

Urmează reduceri

În administraţia judeţeană lucrurile sunt ceva mai încurcate. Funcţionarii se aşteaptă la reduceri de personal, dar nimeni nu ştie câte şi când. "Aşteptăm să apară legea privind normativele de personal şi abia apoi vom lua o decizie cu privire la numărul disponibilizărilor", spune preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle. La rândul său, prefectul Gavrilă Ghilea spune că "în cel mult două săptămâni, instituţiile deconcentrate vor primi ordine clare de la Bucureşti cu privire la modul în care vor trebui să facă reducerile de personal".

Până atunci, însă, unele instituţii au făcut deja demersuri pentru reducerea cheltuielilor de personal. Direcţia Publică de Pază a anunţat că din februarie renunţă la 95 de angajaţi, pe fondul reducerii activităţii. La fel, după ce a redus în decembrie 16 angajaţi, din martie Inspectoratul Teritorial de Muncă va renunţa la alţi 10. Tot atunci, prin fuzionarea Agenţiei pentru Prestaţii Sociale cu Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială 9 funcţionari vor rămâne de drumuri.

Lucrurile sunt mai complicate în sistemul sanitar, care se confruntă cu o lipsă acută de specialişti, şi în învăţământ, unde Inspectoratul Şcolar a redus în septembrie 2009 nu mai puţin de 786 de norme didactice, iar începând cu toamna acestui an va reduce alte 276. Asta înseamnă că, din septembrie, circa o sută de dascăli vor rămâne fără clase de elevi, pentru că numărul lor se va reduce prin comasare.

Primii vizaţi vor fi suplinitorii, care după ce au absolvit o facultate şi au lucrat ani de zile în învăţământ, vor trebui să se reprofileze. La fel ca sutele de bugetari care vor părăsi anul acesta, de nevoie, instituţiile publice bihorene...


"BOGAŢI" ÎN SĂRĂCIE

1.000.000

de şomeri se vor înregistra anul acesta în România, conform estimărilor şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks


CRIZA ATACĂ LA BUZUNAR

Creşte şomajul!

Specialiştii apreciază că rata şomajului va cunoaşte o creştere continuă, cel puţin în prima parte a anului.

09 draghici.jpgConform evidenţelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în decembrie 2009 rata şomajului în Bihor era de 5,6%. "Pentru finalul lunii ianuarie ne aşteptăm să urce la 6,1% iar numărul şomerilor să ajungă la 17.000", a declarat pentru BIHOREANUL Doru Drăghici (foto), directorul AJOFM Bihor. Drăghici apreciază că numărul şomerilor va creşte continuu în prima jumătate a anului, urmând să ajungă la 18.000, pentru ca în partea a doua să se stabilizeze sau chiar să cunoască un trend descrescător.

Numai pentru primul trimestru sunt deja anunţate reduceri de personal în urma cărora vor apărea 981 de noi şomeri. Spre exemplu, firma Ecodiesel, care a preluat în 2008 rafinăria Petrolsub, urmează să disponibilizeze 96 de angajaţi în martie. La fel a anunţat că va face şi producătorul de gresie refractară Helios Aleşd, care îşi va trimite în şomaj 230 din cei 260 de salariaţi, ceea ce înseamnă practic oprirea activităţii. Pentru primul trimestru al anului 2010 au mai anunţat disponibilizări colective CFR Marfă (190 persoane), Hyperion Ştei (75 persoane) şi retailerul de încălţăminte Leonardo (60 persoane).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON