URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2011, 09:01

Băgaţi la apă: Biharia nu vrea în Aparegio!

Băgaţi la apă: Biharia nu vrea în Aparegio! TAXA PE FÂNTÂNĂ. Pensionara Elisabeta Negru a fost şocată să primească o factură de 80 de lei de la CAO deşi nici nu are apă în casă! "Bolnavă cum sunt, îmi car apă de la fântână cu bidoanele. Uneori urc dealul şi de opt ori pe zi", se plânge femeia
Băgaţi la apă: Biharia nu vrea în Aparegio! PE CONT PROPRIU. Primăria Biharia a cumpărat deja 7 kilometri de conductă şi urma să înlocuiască pe cont propriu vechile ţevi din azbociment, îmbunătăţind calitatea serviciilor oferite. Şi asta fără să tripleze preţul apei!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Biharia, numele Companiei de Apă Oradea bate recordurile de notorietate. În sens negativ. "Beleşte oamenii! Pe aceeaşi apă trasă din Biharia ne cer să plătim, pe două luni, un milion de lei. Cât plăteam înainte pe un an!", se plânge o băbuţă. Şi la fel reclamă toată comuna...

Localnicii sunt atât de revoltaţi încât au presat Consiliul Local să retragă Biharia din proiectul Aparegio, cu riscul de a pierde investiţii de 5,8 milioane de euro. Pentru că banii UE sunt doar pe hârtie, dar facturile CAO ard la buzunar.

Apă pentru toată lumea!

Iniţiat în urmă cu mai bine de doi ani, proiectul Aparegio vizează transformarea Companiei de Apă în operator regional prin preluarea reţelelor din Oradea, Beiuş şi Tinca, plus din comunele Zonei Metropolitane. Cu un portofoliu de clienţi majorat la aproape 238.000 de consumatori, CAO poate accesa mai uşor fonduri pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii.

Estimată la 102 milioane euro cu tot cu TVA, din care 63,5 de milioane fonduri europene nerambursabile, investiţia ar permite în doar trei ani îmbunătăţirea serviciilor din Oradea, precum şi ridicarea prestaţiilor din Biharia, Alparea, Fughiu, Girişu de Criş, Nojorid, Sântandrei şi Tărian, la nivelul celor din municipiu. Într-o etapă ulterioară, CAO ar urma să se extindă, tot pe bani europeni, în tot judeţul!  Numai că planul a început să ia apă...

Ratări cu repetiţie

BIHOREANUL a descoperit că proiectul, altfel generos, a fost compromis de abuzurile conducerii CAO şi de prostia aleşilor din Biharia. Pentru că localnicilor nu le-a explicat nimeni dinainte costurile pe care le implică proiectul, la doar două luni după preluarea de către Companie a reţelelor din localitate, 800 de săteni au cerut în scris Consiliului Local retragerea din Aparegio. Presaţi de populaţie, pe 21 decembrie, aleşii au hotărât ieşirea din asociere.

La începutul lunii ianuarie, primarul Nagy Gizela a adunat oamenii la prima dezbatere publică organizată în ultimii 10 ani în Biharia. Voia să îi convingă să se răzgândească, dar a reuşit doar să-i enerveze şi mai tare! Din cei 500 de săteni înghesuiţi în căminul cultural, doar doi au cerut continuarea proiectului. "Eu am votat pentru Aparegio. Dacă ne retragem, toată zona din jur o să se dezvolte, iar noi o să rămânem cu 15 ani în urmă", a explicat pentru BIHOREANUL consilierul local Simon Ferenc. Sătenii nu l-au luat însă în serios, ştiind că a investit bani în cartierul Forvila din localitate şi deci e direct interesat de introducerea reţelelor de apă şi canalizare.

Având în vedere diferenţa enormă de scor, deşi anunţase un referendum pentru data de 16 ianuarie, primăriţa a renunţat să-l mai organizeze. Iar retragerea din proiectul Aparegio a rămas bătută în cuie!

Rezistenţa anti-CAO

05 Kozma Geza.jpgLocalnicii spun că, de la bun început, au fost trataţi de CAO cu ostilitate. "Pe apa noastră, pe reţelele cumpărate de părinţii noştri, Compania a majorat din burtă tarifele de la 1,1 lei la 3,4 lei pe metrul cub. Fără să facă nimic altceva!", reclamă reprezentantul protestatarilor, consilierul local Kozma Geza (foto).

Localnicii povestesc că, odată înstăpânită pe resursa de apă a comunei, CAO a trecut la represalii. "Au vrut să închidă cele 12 cişmele de pe străzi, fără să ţină cont că din 1.500 de case cam 500 nu au apă în curte şi îşi duc de la arteziană", povesteşte un bărbat. Reacţia a fost atât de vehementă încât Primăria s-a obligat faţă de CAO că va plăti apa consumată la arteziene, numai să calmeze oamenii.

Mai mult, relaţia dintre operator şi noii clienţi, majoritatea etnici maghiari, s-a deteriorat rapid, pe fondul imaginii de aroganţi pe care şi-au făcut-o cititorii de contoare. Aceştia le-ar fi spus sătenilor "lasă că vă arătăm noi ce înseamnă furnizarea de apă" sau, mai rău, le-ar fi reproşat că nu ştiu româneşte. Cum în comunitate zvonurile circulă rapid, oamenii s-au solidarizat şi le-au interzis angajaţilor CAO să le intre în case la citirea contoarelor. Şi răul a fost făcut!

Taxaţi pe nimic

Pentru că nu a putut "citi" apa, CAO a facturat consumul în sistem pauşal. "Ne-au calculat cam 6,2 metri cubi de apă pe persoană. Facturile au venit şi pe două luni, şi la preţ majorat, aşa că oamenii, majoritatea agricultori cu pensii de 250 lei, au primit facturi de peste 100 de lei", povesteşte viceprimarul Szeghalmi Gyozo.

Culmea, operatorul a pus la plată până şi localnicii care nu au deloc apă! "Am primit hârtie că trebuie să plătesc 80 de lei, dar n-am apă nici măcar în curte. Îmi car cu bidoanele de la cişmeau", protestează pensionara Elisabeta Negru.

05 Molnar Elena (optional).jpgLa fel a păţit şi Elena Molnar (foto), fost cadru didactic. Femeia a primit o factură de 80 lei, pentru un consum estimat de 25,5 metri cubi, deşi are apă de la fântâna proprie. "Nu am avut niciodată apă de la comună, dar totuşi mi-au trimis factură pe care e trecut în fals un număr de contract", reclamă pensionara.

Scump, dar prost!

05 Ovidiu Gavra_1.jpgOvidiu Gavra (foto), managerul CAO, susţine că triplarea preţului apei a fost una din condiţiile de bază impuse de finanţator. "Tariful unic este o cerinţă a Comunităţii Europene. Acesta asigură egalitatea între membrii asociaţiei şi creează perspectiva rambursării împrumuturilor care vor fi luate pentru lucrări", spune Gavra. Tariful a fost aprobat de Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, care a dispus ca toţi clienţii CAO să plătească metrul cub de apă cu 3,4 lei. "Nu poţi să sari de la epoca de piatră la condiţiile din secolul XXI fără să plăteşti", argumentează Gavra. Aşa că facturează "european" servicii din Evul Mediu!

Managerul spune că operatorul nu e de vină că a trimis facturi inclusiv celor fără apă. "Noi am facturat după lista de clienţi preluată de la Primăria Biharia. Dacă oamenii nu ne-au lăsat în casă, n-am avut cum s-o verificăm". Gavra susţine că, de asemenea, CAO nu a "inventat" acte, ci a trecut pe facturi numărul contractului prin care a preluat reţelele de la Primăria comunei.

Înecat la mal

Toate încercările de a convinge Consiliul Local Biharia să rămână partener în proiect au dat greş. În 31 decembrie, CAO a anulat toate facturile trimise sătenilor şi a trimis nota de plată la Primărie. Aşa, localnicii vor plăti în continuare 1,1 lei pe metrul cub de apă, diferenţa până la tariful unic de 3,4 lei urmând să fie acoperită din bugetul local. Pe 10 ianuarie, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, preşedintele Aparegio, s-a întâlnit cu aleşii comunei şi i-a convins să nu renunţe la cele 5,8 milioane euro din fonduri europene.

Consilierii s-au răzgândit, dar localnicii nu. Sătenii s-au opus deja vehement la dezbaterea publică, aşa că hotărârea de Consiliu privind retragerea din asociere îşi urmează cursul. Documentele vor ajunge la Aparegio în următoarele zile pentru a perfecta ruptura. Asocierea va merge, deci, înainte fără Biharia. Nici oamenilor nu li se poate face bine cu de-a sila, dar nici aceştia nu vor să plătească ceea ce nu au...


TOT ÎNAINTE!
Pregătiri pentru divorţ

Localnicii din Biharia sunt convinşi că ieşirea din Aparegio nu le va provoca prejudiciile estimate de CAO. "E o minciună că pierdem 5,8 milioane de euro. Banii ăia nu intrau la Biharia, ci la CAO, care e plină de datorii", spune consilierul Kozma Geza.

05 Szeghalmi Gyozo.jpgViceprimarul Szeghalmi Gyozo (foto) declară că oricum Primăria Biharia voia să înlocuiască reţelele vechi, dar fără să tripleze preţul apei. "Am luat deja conducta, am făcut licitaţia şi în primăvară ne apucăm de lucru, ca să fim gata pe când se fac asfaltările la drumul naţional ce trece prin comună". Din păcate, înlocuirea conductelor nu va ridica totuşi Biharia la standardele de mediu europene, iar ulterior va trebui să-şi construiască staţie de epurare. Din propriul buget!

Directorul CAO, Ovidiu Gavra, spune că Biharia se mai poate răzgândi. "Încă nu avem nicio hârtie oficială de la Aparegio că Biharia e retrasă din asociere. Când o vom primi, ne vom cere înapoi sumele cheltuite şi fiecare o să îşi vadă de drum". Gavra spune că situaţia din Biharia e singulară: "Nu am avut reclamaţii de la nicio altă comună. Probabil celelalte primării le-au explicat oamenilor condiţiile asocierii. Să fim serioşi, nimeni nu sărăceşte pentru un leu dat în plus pe apă într-o lună".

Potrivit şefului CAO, proiectul Aparegio nu va fi compromis prin retragerea unui membru. Actele au fost deja aprobate la Ministerul Mediului, au primit acordul consultanţilor UE şi sunt de o lună la Bruxelles pentru avizare. Dacă totul decurge normal, cam în două luni ar putea fi semnat contractul de finanţare. Cu sau fără Biharia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ironic
fie, cel mai probabil o sa continue sa furnizeze apa nefiltrata la standardele UE, si sa polueze mediul, neavand statie de epurare, fiind tolerati de guv.romaniei ce nu poate sa se alinieze la toate proiectele europene intr`un timp atat de scurt. oricum, bine ca schimba tevile de azbociment, ca`ti bei moartea prin ele.
Postat 25 Ianuarie 2011, 23:28 de unu
asdf
E o mare diferenta intre pretul de 1,1 leu/m3 de apa platit de locuitorii bihariei si 3,5 lei/m3 pe care il vor plati daca se vor inscrie in Aparegio. Cred ca o mare parte din Biharia au apa, dar nu au canalizare, in 3,5 lei/m3 intra si pretul la canalizare...
Postat 25 Ianuarie 2011, 23:26 de florin
ironic
si`au facut`o cu mana lor. daca problema lor era ca angajatii cao nu stiu maghiara si ca etnicii astia nu stiu romana: "lasă că vă arătăm noi ce înseamnă furnizarea de apă" - poate prin asta le promiteau ca vor imbunatati calitatea serviciilor, dar dc astia nu inteleg... iar apoi cearta a degenerat pana au ajuns sa nu le permita sa le fie citite contoarele, e logic ca apoi sa fie tarifati in sistem pausal. la fel de logic, desi unfair, e si ca sa le fie emise facturi tuturor, cat timp primaria a dat CAO "lista de clienti". vina nu e a CAO ci a primariei pt dezorganizare si a locuitorilor pt necooperare. pe de alta parte, cei ce`i laudati pe maghiari o sa vedeti cat o sa sufere comuna biharea in viitor, din cauza retragerii: fie o sa cerseasca ca sa reintre operatorul regional in zona lor, fie o sa`si asume investitii uriase in modernizarea pana la standardele UE. o statie de epurare, cu mai putin de 2 mil eur nu pot sa faca, si nici rost de bani. si cu 30% din locuitori neracordati la furnizarea de apa, nu vad primaria capabila sa gaseasca fonduri pt extinderea retelelor, neavand puterea financiara ce o are CAO is fondurile UE.
Postat 25 Ianuarie 2011, 23:26 de unu
@dragos
Atitudine vezi sa nu! cu banii lor nu au nici o sansa sa-si extinda reteaua, sa faca vreo investitie,sa nu uitam ca majoritatea nu sunt racordati la reteaua lor amarata. Daca polueaza cineva panza freatica ce fac? nu se fac analize in mod continuu ca in Oradea acolo, oamenii beau pur si simplu de la robinetpe incredere. Dar decat sa reparam robinetele care picura si sa fim cumpatati in utilizarea acestei resurse EPUIZABILE mai bine refuzam orice e nou! Ce gospodarie din mileniul 3 e aia fara apa si canal? Raspunsul: toate casele noi si cele care urmeaza sa se construiasca in Biharia. Ne intoarcem inapoi in evul mediu
Postat 25 Ianuarie 2011, 21:11 de cornel
oameni cu atitudine
se vede ca Biharia e comuna locuita de unguri, ungurii spre deosebire de romani sunt oameni cu atitudine,nu se lasa calcati in picioare ca si romani,daca era o comuna locuita de romani, romanii se multumeau sa se planga unu altuia de facturile mari da nu luau nici o atitudine. Bravo celor din Biharia, asta inseamna democratia sa se faca cum cer locuitorii.
Postat 25 Ianuarie 2011, 14:40 de dragos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON