URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2010, 14:15

Atac de termo-panică!

Atac de termo-panică! JOS CALORIFERUL! Terorizaţi că apropiata eliminare a subvenţiei va scumpi încălzirea la un nivel insuportabil, zeci de orădeni vor să renunţe la calorifere. "Oamenii se tem că nu vor avea de unde plăti şi, decât să adune penalităţi, preferă să se debranşeze", spune unul dintre cei aflaţi în această situaţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când în ianuarie 2009 costurile cu încălzirea unui apartament cu două camere ajunseseră la 250 lei pe lună, toată lumea s-a luat cu mâinile de cap. Era un nivel istoric! Recordul nu a rezistat însă mult, pentru că în prima lună din 2010 încălzirea aceluiaşi apartament a ajuns la 310 lei.

În continuarea "tradiţiei", anul acesta Guvernul se pregăteşte să elimine subvenţia la gigacalorie. Cum pentru ianuarie 2011 se anunţă facturi de aproape 500 lei, orădenii renunţă pe capete la serviciile Electrocentrale. BIHOREANUL vă prezintă efectele pe care le va avea în iarnă retragerea subvenţiei...

Facturi de groază

În medie, un apartament cu două camere consumă într-o lună de iarnă cam o gigacalorie. La tariful acualizat săptămâna trecută cu cele cinci procente rezultate din majorarea TVA, asta înseamnă 175 lei. Dacă mai dă şi gerul, se adaugă o jumătate de gigacalorie, iar factura ajunge pe la 260 lei.

Numai că realitatea bate statisticile! Când apartamentul e la ultimul nivel al blocului, pierde căldură, iar dacă proprietarul e mai friguros consumul ajunge şi la două gigacalorii. Asta înseamnă că la iarnă termoficarea va provoca în bugetul orădenilor arsuri de gradul trei.

După retragerea subvenţiei, populaţia va suporta integral costul gigacaloriei produse de Electrocentrale, ceea ce înseamnă că, la un tarif de 246 lei pe gigacalorie, încălzirea unui apartament ar putea ajunge la 492 lei pe lună. Peste 100 de euro!

Frica de CET

Perspectiva eliminării subvenţiei le provoacă orădenilor frisoane încă din vară. "Primim cam două cereri de debranşare pe săptămână. Solicitanţii, 90% pensionari, se tem că vor ajunge în incapacitate de plată şi preferă să-şi dea jos din calorifere", explică Sanda Lazăr, preşedinta Asociaţiei de Proprietari "Păsărilor". La fel, cer debranşarea orădenii cu venituri mici, dar şi cei cu mai multe apartamente, pentru imobilele în care nu locuiesc.

Nu toate cererile sunt însă aprobate. "Procedura pentru a putea renunţa la sistemul centralizat de termoficare e destul de anevoioasă. Solicitanţii au nevoie de acordul vecinilor de apartament, de pe orizontală şi de pe verticală, plus de acordul scris al asociaţiei de proprietari exprimat prin hotărârea adunării generale, ceea ce nu este foarte uşor", spune Delia Munteanu Laza, consilier în cadrul Compatimentului Îndrumare Asociaţii Proprietari. De obicei oamenii se împotrivesc debranşării unui vecin pe considerentul că se vor răci pereţii şi va apărea igrasia, iar ei vor trebui să plătească mai mult pentru a avea acelaşi confort termic.

07 Dragos Gligor.jpgÎn ciuda restricţiilor, numărul debranşărilor făcute anul acesta se ridică undeva la 75, iar solicitările sunt în creştere. "Dacă solicitantul are toate documentele în regulă îi dăm acordul pentru debranşare, nu ne putem opune. În general orădenii cer demontarea caloriferelor din camerele în care nu stă nimeni, în speranţa că vor plăti mai puţin", arată Dragoş Gligor (foto), directorul Electrocentrale. Speranţă care, în contextul scumpirii gigacaloriei, e tot mai greu de materializat...

"Nu vă debranşaţi!"

Deşi se anunţă facturi uriaşe, primarul Ilie Bolojan sfătuieşte populaţia să nu se debranşeze. "Fac un apel la orădeni să rămână în sistemul centralizat de termoficare pentru că pe termen lung este totuşi cel mai rentabil", a spus primarul săptămâna trecută. Bolojan a mai promis că în cursul acestei săptămâni municipalitatea va face public un nou sistem de subvenţionare, pentru cazul în care Guvernul elimină alocările de la bugetul central. "Avem în vedere măsuri de compensare în special pentru familiile cu venituri reduse. Vrem să ne asigurăm că va fi un tarif suportabil", spune primarul.

07 Eduard Florea.jpgEduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei, spune că - întrucât legea interzice practicarea de tarife diferenţiate - singura soluţie e ca municipalitatea să acorde vouchere celor cu venituri reduse. "Solicitantul îşi va depune la Administraţia Social Comunitară Oradea un dosar cu acte privind veniturile realizate şi va primi nişte vouchere. Cu ele îşi va plăti parte din încălzire către asociaţia de proprietari. Asociaţia le va preda la Electrocentrale, iar CET-ul va încasa banii pe ele de la Primărie", spune directorul Florea.

În contextul în care bugetul local se confruntă cu o prăbuşire a veniturilor pe fondul crizei economice, nivelul subvenţiilor şi nivelul veniturilor de la care se acordă nu au fost încă stabilite. Dar în niciun caz nu vor fi la fel de generoase ca până acum...

Căldură pe apă

Deşi dificilă, problema termoficării nu e totuşi de nerezolvat. Promisiunea primarului că orădenii vor ieşi mai bine în reţea decât pe cont propriu are la bază demersurile deja făcute de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională în scopul obţinerii unor fonduri europene pentru modernizarea CET şi pentru valorificarea apei geotermale de sub oraş.

07 Marcel Bolos.jpg"Cu puţin noroc, Oradea ar putea obţine un preţ mediu ponderat de 148 lei gigacalorie, ceea ce e foarte bine", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei. Calculele sunt simple. Oraşul are nevoie într-un sezon rece de circa 700.000 gigacalorii, pe care în prezent le obţine din arderea cărbunelui, gazului şi păcurei. Pentru a scădea numărul gigacaloriilor scumpe şi poluante, Electrocentrale ar putea folosi apa geotermală, ieftină şi curată.

"Staţia din Nufărul ar putea livra circa 80.000 de gigacalorii, cea din Borş are o capacitate de 50.000-100.000 de gigacalorii, iar rezervorul din Sântion ar putea livra cam 100.000", spune Boloş. Un calcul sumar arată că prin valorificarea apei geotermale la 50 lei pe gigacalorie, faţă de cei 246 lei cât costă cu cărbune şi gaz, orădenii ar putea ajunge la un preţ mediu de 148 lei pe gigacalorie. Mult chiar sub cel de acum! "Dacă totul merge bine, proiectele privind exploatarea apei geotermale şi de modernizare a CET-ului ar putea fi materializate cam în trei-patru ani", spune optimist Boloş.

Numai că, până la implementarea lor, orădenii vor trebui să traverseze nu una, ci trei ierni fără subvenţii. Or, una singură e de-ajuns ca să-i îngroape în datorii pentru mulţi ani de-acum încolo...


ORADEA LA "RECE"
142.000
de orădeni se încălzesc cu energia termică furnizată de Electrocentrale


"Sper că Guvernul va menţine subvenţia. Altfel, orădenii ar fi nevoiţi să se retragă într-o cameră a apartamentului şi să facă foc, la fel ca pe vremea bunicilor, doar acolo, în vreme ce restul casei va rămâne îngheţat"

Dragoş Gligor


VINE FALIMENTUL
Datori vânduţi

Conform listei datornicilor Electrocentrale, societatea are de recuperat de la asociaţiile de proprietari nu mai puţin de 4,7 milioane lei, din care mai bine de 2,5 milioane de la primele zece asociaţii din topul restanţierilor. Lista e deschisă de Asociaţia 114 Rogerius, cu datorii de 485.000 lei, urmată de Asociaţia 321 (417.000 lei) şi de Asociaţia Rogerius 235 (328.000 lei). "Dacă acum nu se descurcă, nu văd cum vor ieşi din iarnă asociaţiile cu debite mari. O soluţie ar fi plata în avans, încă din vară, a unei părţi din factură, iar alta reabilitarea termică a blocului", spune Delia Munteanu Laza, de la Compartimentul Îndrumare Asociaţii de Proprietari.

Cele două variante nu rezolvă însă problema. Pe de o parte, orădenii nu au din ce plăti de pe acum parte din factura de încălzire, iar pe de cealaltă parte fiindcă, deşi izolarea apartamentului creşte confortul termic, aceasta nu reduce totuşi factura de încălzire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
eu ma debransez
o sa imi plateasca Bolojan factura?.Eu ma debransez
Postat 26 Iulie 2010, 12:21 de pisti
Marea debransare va incepe in aprilie 2011
Stiti cati bani s-au ingropat la propriu in acest CET in ultimii 20 de ani, pentru asa zise reabilitari si reparatii? Nu ni se spune, insa se aude despre o suma de peste 65 milioane de euro. Cu acesti bani (1.300 Euro/apartament), se puteau reabilita termic un numar de 50.000 de apartamente din Oradea, fara sa mai stam la mana Ciocoilor de la CET si a altor ciocoi mai mari, care-i conduc. Am fi avut independenta energetica mult visata. Interesele sunt mult mai mari si mai meschine, acesti ciocoi de tip nou, incearca sa "mulga" cat mai mult pentru largile lor buzunare, solutiile acetea TAMPITE de a tine populatia la mana lor sunt creata tot de ei, fiind cea mai buna parghie de a manipula masele. Mai baieti, va spun ca in curand veti fi loviti de trasnetul populatiei, nici nu va veti da seama cat de repede. Cat timp credeti ca va mai tine minciuna voastra imbecila? Orasul are alternativa la incalzirea centralizatasi va asigur ca incepand cu luna Martie 2011 veti asista neputinciosi la "MAREA DEBRANSARE". Lumea nu mai este proasta ca pe vremea lui Ceausescu, iar care mai cred intru "pdl- basescu", isi vor schimba optica in curand. Fac ceva pe politica voastra, care se dovedeste ca a
Postat 26 Iulie 2010, 08:41 de gabidelaoradea
mai leagate de continut nu detalii inutile
e o greseala de tastatura...lasa tu limba romana si scrisul continultul e oimportant...si stop ce stapan? tu ai stapan lingaule dar mai ai limba sa lingi..... jos cu DICATORI in Bihor...nu am luptata pentru democratie ca sa avem dictatori....... in primul rand anii trec si nimic concret ca infrastructura nu faceti o sa ne dati socoteala pe banii NOSTRI ai ceteatenilor oaradiei...nu ati sprijinit privatul.... mai ales investitiile imobiliare..ne lasa ti sa ne chinuim singuriu si sa va mai tinem si pe voi in spate sunteti ca o COCOASA...un BLESTEM ati devenit...ne luati tot ce avem mai bun...ne obligati sa traima ca tiganii la foccc de tabara in case ce vreti sa murim de frig?.......RUSINE! ce am fost si ce am ajuns.....
Postat 25 Iulie 2010, 10:59 de @zuzzu
@anca
"i am votata".??? inainte sa lovim in stanga si dreapta, poate ar fi bine sa ne punem la punct cu limba romana. aveti un tupeu jegos, voi pedeleii, mai ales parasutele de pe acolo...intreaba-l pe stapanul tau cat a facut in 8 ani pt modernizarea retelei de termoficare! altfel, mesajul din articol e simplu de inteles: pe termen lung Oradea nu va avea probleme cu incalzirea, dar in urmatoarele 3 ierni va fi rau de tot.
Postat 25 Iulie 2010, 08:12 de zuzu
Mai rau decat in comunism
Pe vremea lui Ceasca am avut soba pe motorina pe hol, si acumulator de masina in baie. Ca sa avem caldura si electricitate pe vremuri "grele". Se pare ca in democratia noastra cea noua trebuie sa ne revenim la vechile obiceiuri.Nu deplang acele vremuri, dar oare acum este mai bine??? Tot intr-un fel de comunism traim, condusi de coumunisti (PD, PSD, PNL, PC, UDMR- toti laolalta). De ce sa nu plecam din tara asta blestemata??
Postat 25 Iulie 2010, 00:25 de cinevadinoadea
incalzire pe timp d ecaldura?
Ar fi bine sa nu mai bage incalzire pe timp de caldura. Practic au inceput sa bage caldura cu circa 3 saptamani inainte sa fie frig. Apoi dupa ce s-a incalzit, au mai bagat cal;dura o luna jumatate!! sau chiar doua! Numai ca sa platim in plus.
Postat 24 Iulie 2010, 22:51 de Stev3
simtiti cata umilinta trebuie sa fi sarac ca altii sa se simta bine...pe banii nostri,
singura soluţie e ca municipalitatea să acorde vouchere celor cu venituri reduse... dar pentru fidelitatea furnizorul ce ne ofera....gauri in buzunare!
Postat 24 Iulie 2010, 19:58 de wooow
ma bucur
nimic nu este intamplator primare...puteam avea apa termala cum au multe vile...dar trebuie hranitii sacali...DEBRASATI va faceti va SOBE reveniti de unde am plecat.... suntem oamenii simpli nu suntem la nivelui PRIMARULUI, PREFECTULUI...sustinuti pe banii nostri...... nimic nu e mai sanatos decat sa fio sanatos si nu exagerat de fitos.....opriti va sa mai hraniti guri inutile..... regresul se datroreaza PRIMARIEI locale....i am votata , am pierdut...acceptam infrangerea si nu mai facem greseli...e simplu..... apropo apar notificari de la finanate le ati primit ? nu e suficineta doar PRIMARIA ne mai trag de urechi si finantele...orice modernizare se declara...amenziile sunt marii...oare de ce? tot ce reprezinta modern la ora catual....egal se mareste lantul veriga cu veriga e tot mai greu....SANATATE!
Postat 24 Iulie 2010, 19:02 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON