URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2009, 12:12

Alexandru Kiss: "Un om mic şi gras nu e politicianul ideal"

Alexandru Kiss: 'Un om mic şi gras nu e politicianul ideal' ELNOK-UR. "Dacă aş fi preşedintele CJ, aş reface încrederea angajaţilor în conducerea instituţiei şi aş stimula relansarea economiei judeţului", spune Alexandru Kiss. "Fiind vorba de bani împrumutaţi de Consiliu de la bănci, ne temem că noi am plăti penalităţile de necheltuire dacă firmele nu i-ar folosi. Dar nu aşa se face. Eu aş da banii şi aş pune firmele să semneze că vor plăti ele penalităţile. Trebuie să avem un curaj mai mare"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ţîrle nu a condus nimic"

- Aţi cam dispărut din peisaj de când nu mai sunteţi preşedinte. Nu vă e dor să vă înjure lumea, nu regretaţi că nu se mai aude despre Kiss?
- Cui îi place să fie înjurat? Sigur că acuma mi-e mai bine. Mi-a scăzut salariul, dar nu mai sunt înjurat. Când eram preşedinte, deschideam BIHOREANUL ca pe un loz în plic, să văd: sunt atacat, nu sunt atacat?

- Ce n-aţi dus la capăt?
- Toate planurile mele de dezvoltare au rămas neterminate: drumurile, construcţia de locuinţe, modernizarea Consiliului, Aquaparcul şi pârtia de schi de la Vârtop, dezvoltarea Aeroportului în alt loc, construirea unei case a judeţului... Recunosc totuşi că lipsa criticii din BIHOREANUL nu compensează părerea de rău că nu am finalizat aceste planuri.

- Vă convine un preşedinte ca Radu Ţîrle? Din afară se vede că nu...
- Nu-i aşa simplu. Bihorul n-a fost şi nu poate fi condus niciodată de un singur partid; totdeauna va fi o coaliţie, iar în coaliţie trebuie să protejezi partenerul, nu să-l ataci. Eu nu vreau să critic partenerul meu de coaliţie că are un preşedinte cu care eu nu mă înţeleg foarte bine. Caut motive de ce nu ne înţelegem şi le-am găsit în faptul că dl. Ţîrle nu a condus în viaţa lui nici măcar un SRL. Dl. Ţîrle e tânăr, a fost doar parlamentar şi europarlamentar, pe când preşedintele unui Consiliu Judeţean trebuie să fie un manager. Când eu am ajuns în Consiliu era preşedinte dl. Seremi, cel mai versat om pe care l-am cunoscut vreodată, şi am avut ce învăţa de la dânsul. Dl. Ţîrle a apărut fără această experienţă şi cu o mentalitate că aici sunt hoţi, că toţi fură...

- Şi nu sunt hoţi, nu se fură?
- Păi, de atunci se tot caută. Facem ca ruşii în Cehia: când au fost întrebaţi ce caută acolo au spus că ei îi caută pe cei care i-au chemat.

- Poate în altă parte trebuie căutată dovada. De 20 de ani băgăm banii în drumuri şi nu se vede, asta zic oamenii. E de vină hoţia sau prostia?
- Depinde câţi bani băgăm. La bilanţul mandatului meu, am spus că Bihorul a avut de 17 ori mai mulţi bani pentru investiţii. Nu cu 170%, ci cu 1.700% mai mult! Dar n-am apucat să-i cheltuim, iar rezultatele se puteau vedea numai atunci când efectiv aceşti bani se investeau. Când dl. Ţîrle a preluat ştafeta avea la dispoziţie 70 milioane de euro împrumut de la bancă, din care se putea construi. Dar nu i-am folosit. Destul de trist... Eu de mult i-aş fi cheltuit. Partea proastă este că de la Bucureşti nu mai primim bani. Cât timp am fost preşedinte, liberalii nu aveau pe nimeni la Consiliu, dar PNL-iştii au înţeles că ei sunt din Bihor şi au dat bani. Cu PD-ul la Guvern, n-am mai primit nimic, numai localităţile conduse de ei au primit direct de la Bucureşti nişte bani.

"PD ne-a făcut promisiuni pe care nu le pot spune"

- Revenim la dvs. Unde credeţi că aţi greşit?
- Cea mai mare greşeală a fost că nu am avut o relaţie bună cu ziarele. Or, dacă cineva nu discută cu presa, se crede că se ascunde. Tocmai de aceea am acceptat acum să vorbesc cu BIHOREANUL, deşi este cel mai masochist lucru pe care îl pot face, pentru că BIHOREANUL m-a criticat cel mai mult.

- Alte greşeli?...
- Aceasta denotă că eu n-am fost bun politician. Am ajuns să conduc judeţul nu pentru calităţile de politician. Păi, un om mic şi gras nu este idolul cel mai bun! Dar, uite, eu n-am putut tolera să fiu atacat. Aş vrea să fie o dată şi ziariştii în locul meu, să văd cum ar reacţiona când sunt atacaţi. Am aşteptat degeaba să spună cineva: "măi, uite, a făcut şi Kiss ăsta un lucru bun".

- Ce politician ungur vă place? Dar român?
- Gyorgy Frunda. Ar putea face orice, dar cariera de avocat îl interesează mai mult. Dintre români, Victor Ponta mi se pare cel mai simpatic.

- Când i s-a reproşat "amorul" cu UDMR, Ilie Bolojan a spus că şi PDL-iştii "au stat în pat cu UDMR-ul şi le-a plăcut". Dvs. cu cine v-a plăcut mai mult?
- Cu PSD am obţinut multe lucruri politice: legea retrocedărilor, legea învăţământului în limba maghiară... Dar economic, cu alocările de fonduri, PSD-iştii au fost cei mai zgârciţi. Cu PNL am obţinut cei mai mulţi bani, dar nimic în plan politic. Cu liberalii e cea mai grea negociere. Am fost şi cu PD-ul, care are toate defectele celorlalte două partide, poate are un pic şi din calităţile lor. PD-ul poate ne-a promis şi n-au făcut, poate am primit şi ceva bani, poate am primit ceva şi politic...

- Aţi spus că PDL v-a promis aşa multe încât era necredibil. La ce v-aţi referit?
- Sigur, PD-ul s-a autoizolat şi singurul partener ar putea fi UDMR, deci ne-a făcut cele mai multe promisiuni. Dar, după părerea mea, nu ar fi realizabile.

- Ce anume, concret?
- Nu e cazul să spunem. Nu este de dat în presă.

"Bolojan, cel mai tare din Bihor"

- Când credeţi că va veni timpul ca altcineva să vă ia locul?
- Nu ştiţi dvs., dar de multe ori am vrut să mă retrag. În UDMR am făcut un sondaj de opinie, şi din 56.000 de oameni 90 şi ceva la sută au vrut să rămân. Eu sunt acel tip de conducător care nu se teme să crească alţii lângă el. Szabo Odon, Lakatos Peter, Cseke Attila sunt oameni pe care nu i-am umbrit, ci i-am sprijinit. Momentan, şi ei spun că nu ar trebui să mă retrag.

- Este exclus să nu mai candidaţi în 2012 la şefia CJ? E posibil să-l vedem candidat pe Szabo Odon?
- E o decizie pe care o s-o luăm. Dar dacă rămâne votul uninominal, în Bihor în această funcţie nu va fi ales niciodată un ungur. UDMR ar trebui deci să facă o coaliţie şi să susţină un alt candidat. Dar cred că acest sistem este greşit, pentru că înainte, dacă un preşedinte nu mergea cu majoritatea din Consiliu, putea fi schimbat. Acum, nu poate fi schimbat chiar dacă el nu are putere. E un blocaj total, nici preşedintele nu poate lucra, nici consilierii.

- Ce autonomie vreţi? Vreţi să luaţi Ardealul?
- Cum adică, păi nu-i al nostru?! (râde) Pe mine nu m-aţi auzit niciodată cu discursuri naţionaliste. Autonomia o înţeleg în sensul că administraţia locală trebuie să hotărască în treburile ei.

- Dl. Mudura vă este mentor, şef, subaltern, prieten?
- E un mentor, pentru că de la dânsul am învăţat multe. A pornit tot de la zero, ca mine, dar a rămas în economie şi a realizat mai mult. Eu, dacă nu intram în politică, eram de zece ori mai bogat. Şef nu îmi este, pentru că n-am fost niciodată angajatul dânsului, şi nici afaceri nu am făcut împreună. Îmi este prieten, iar prietenia lui mă onorează. E o plăcere să discuţi cu el, pentru că are o părere despre toate, şi de multe ori alta decât majoritatea oamenilor.

- Care e cel mai tare om din judeţ?
- Bolojan. E un om cu convingeri. E foarte greu să-l mişti un pic din convingerile lui. Avem probleme cu dânsul, eu cred că este idealist. De aceea e tare, pentru că este greu de clintit. În rest, la ora asta nu există un om tare în Bihor, pentru că PSD-ul niciodată n-a fost tare, iar PD-iştii se sfâşie între ei.

- Cine va câştiga în PDL Bihor: Filip sau Seremi?
- Vă daţi seama că nu pot răspunde. Cea mai mare stimă am avut-o pentru dl. Blaga, care parcă nici n-ar fi din PD. Nu uită nici prietenia, nici că-i bihorean. Din păcate nu toţi din PD sunt la nivelul lui.

- E adevărat că anul acesta a trimis bani în Bihor fără ştirea premierului Emil Boc?
- Eu cred că este în stare de aşa ceva.

"Am vicii, dar nu le spun"

- De ce v-aţi băgat în fotbal şi de ce v-aţi retras de la Bioland Paleu?
- Fiul meu are o pasiune, şi atunci sigur că a mers şi tatăl lui, la început la Marghita, unde antrena Muzsnai. La un moment dat, fiul meu i-a devenit simpatic, iar când Muzsnai a plecat de acolo, combinat cu insistenţele primarului de la Paleu, m-am implicat. Am făcut o echipă în liga a 6-a, dar cu condiţia că n-o să coste mai mult de 100 de milioane. Am făcut teren, investiţii mari, atunci aveam bani. Dar apoi ne-am lovit de acuze, că am umblat la arbitri, că nu ştiu ce, deşi interesul meu era să nu urce prea sus, pentru că mă costa mai mult. Apoi am ajuns să mă înjure oamenii. Am mers la Consiliul Local Paleu şi le-am spus: "Fraţilor, voi m-aţi băgat în prostia asta, luaţi-o!". Dacă intră în Divizia C, voi reveni, pentru că vom juca în alte judeţe.

- De la cine aţi moştenit simţul umorului?
- O să vă mire: de la fiu-meu. Văd la el acelaşi umor, aşa, mai de etapa a doua. Adică faci umor, dar trebuie gândit, pentru că nu fix aceea înseamnă ce înţelegi din prima fază, ci trebuie să procesezi. Fiu-meu este mult mai de lung-metraj decât mine.

- Dacă aveţi vicii, care sunt? Ştim că nu fumaţi, nu beţi. Vă plac mai mult blondele sau brunetele?
- He-he-he. În această privinţă, fiecare politician e mincinos, aşa că n-o să răspund la întrebarea asta. Dar pot spune că eu nu beau. Nu că sunt anti-alcoolic, gust doar la ocazii, foarte rar. De fumat nu fumez. Iar la altele nu răspund. Sigur că am vicii.

- Dar pasiuni?
- O să vă surprindă iarăşi: programarea pe calculator, o pasiune legată de electronică, cu care mă ocup o oră-două pe zi. Pe programele scrise de mine rulează toată casa, din calculator comand cât să fie căldura sau altceva, oriunde mă aflu. Lumea ştie că am depanat televizoare, dar pe vremea lui Ceauşescu am fost în stare să-mi schimb Skoda cu un calculator Spectrum, de 48 de kilobiţi, care n-avea nici hard-disk, în care încărcam programele prin casetofon. După 1990, firma mea a fost prima condusă pe calculator. Îmi mai place să citesc şi să mă uit la filme. Îmi place, de exemplu, Wilbur Smith, autor de romane de aventuri, şi îmi plac filmele romantice, de exemplu "Pretty Woman", şi cele fantastice, gen "Stăpânul inelelor".

- După Jurnal bihorean şi portalul Contrast Online, veţi mai investi în presă?
- Contrast Online m-a costat 100.000 de euro. A crescut el, dar noi am avut o limitare a investiţiei. Ştiţi bancul cu ţiganul care a spus despre calul lui că era aproape perfect? Îi dădea tot mai puţină mâncare şi a murit fix când s-a obişnuit numai cu un bob de ovăz. Iar el a zis: "Dom'le, a murit tocmai când trăi fără să-i mai dau nimic de mâncare!". No, aşa şi cu portalul, a murit când n-a mai putut obţine aceleaşi contracte de publicitate din cauza crizei, iar eu cu dl. Mudura nu i-am mai dat finanţare.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Petru Filip - politician 100%
Ilie Bolojan - căpos
Laszlo Tokes - agresiv
Traian Băsescu - periculos

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON