URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2009, 09:34

"Opţiune" fără raţiune

'Opţiune' fără raţiune FRĂŢIE ANTI-PORTOCALIE. PSD şi PNL şi-au început campania pentru turul doi al prezidenţialelor la Oradea, unde adepţii celor două partide au umplut-ochi Casa de Cultură a Sindicatelor. Unii aşa de entuziaşti încât s-au afişat cu însemnele ambelor formaţiuni, de nu mai deosebeai liberalul de social-democrat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă altădată românii aveau măcar impresia că aleg între bine şi rău, prezidenţialele 2009 se desfăşoară, după două decenii de democraţie, fără iluzii şi într-o hărmălaie generalizată.

De atmosfera încordată n-au fost scutiţi nici bihorenii. Nu doar pentru că au suportat vacarmul ci, mai ales, pentru că, în funcţie de câştigător, fie doar vor achita consumaţia politică, fie vor putea beneficia de recompense post-electorale, adică de fonduri pentru investiţii. Asta, întrucât fiecare tabără i-a tratat altfel: primii i-au "inspectat", ceilalţi i-au curtat.

Trei B

Candidaţii celor trei mari partide au apărut diferit în Bihor. Primul venit după voturi a fost, chiar înainte să spună că va candida, Traian Băsescu, aterizat la Oradea în septembrie. Dar nu pentru a da ochii cu orădenii sau măcar să-i salute preţ de 5 minute de pe scena Toamnei Orădene, ca atunci când PDL avea Primăria, ci pentru a merge la Marghita şi Ştei, controlate de edili portocalii. Vizita ar fi trecut, poate, neobservată dacă, la Ştei, primarul nu-i oferea lui Băsescu o "sabie a dreptăţii", deschizând astfel calea unor gesturi similare, copiate apoi şi în alte zone ale ţării, unde candidatul PDL a primit ba un paloş, ba un buzdugan. Arme de Ev Mediu, nu pentru şeful unui stat din UE, dar care sugerează forţa simplu şi eficient.

Dacă în campanie Băsescu n-a mai venit prin Bihor, au făcut-o secunzii săi. Chiar înaintea primului tur, premierul Emil Boc şi ministrul Radu Berceanu au inspectat şantierul şoselei de centură, unde voiau să taie panglica pe 1 decembrie. Numai că festivitatea nu va avea loc. Şi din cauza ploilor, dar în special pentru că Guvernul n-a dat niciun leu, lucrările nu vor fi terminate.

Desant în valuri

Liberalii şi social-democraţii au curtat Bihorul asiduu, atât înaintea cât şi în timpul campaniei. PNL a făcut-o iniţial prin reprezentanţi ca deputatul Adriana Săftoiu, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolaescu şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, iar apoi prin liderul Crin Antonescu, care a vizitat de două ori Oradea şi alte câteva localităţi.

Nici UDMR-iştii n-au lipsit. După ce şi-a lansat candidatura la Sala Sporturilor din Oradea, Kelemen Hunor a mai venit încă o dată, cu o caravană care a "arat" judeţul timp de două zile.

Cei care au bătut recordul, însă, au fost PSD-iştii. Înaintea şi după declanşarea campaniei, prin Oradea au trecut mai mulţi foşti miniştri, dar şi preşedintele Mircea Geoană, cu nu mai puţin de patru vizite într-o lună şi jumătate! Ba pentru a vorbi studenţilor, ţăranilor din Sâmbăta şi Şoimi ori locuitorilor Beiuşului şi Salontei, ba pentru a participa la o acţiune filantropică şi a se întâlni cu pensionarii din Armată. Şi, mai mult, avea să revină chiar săptămâna trecută când, tot simbolic, a lansat de aici, împreună cu liberalii, asaltul final pentru 6 decembrie.

Scutiţi de gripă

Tot diferit au tratat partidele şi relaţia cu alegătorii. PDL-iştii, poate pentru a evita contactul "în câmp deschis", poate din dorinţa sinceră de a nu-şi îmbolnăvi electoratul, au declarat de la început că nu fac întruniri publice pe motiv de... gripă. Aşa că şi-au transmis mesajele fie prin numeroase conferinţe de presă în care secretarul Mircea Matei pleda în favoarea unui referendum pentru pensionarii orădeni, fie prin primarii de comune. Sprijiniţi generos cu materiale publicitare, cu ziarul de partid (Jdd) distribuit pe gratis, cu ulei şi făină în pungi portocalii, dar şi cu alte "ajutoare" puse la dispoziţie de şefii deconcentratelor. Mai ales cei de la Romsilva care, în zona Tinca, împărţeau lemne de foc chiar şi în ziua votului.

În timp ce la PNL parcă nici nu era campanie, fiind singura formaţiune care nu a organizat conferinţe de presă şi nu a emis comunicate, PSD-iştii au încercat să ţină pasul cu rivalii PDL. Strădania, însă, a frizat pe alocuri ridicolul, unele organizaţii comunale împânzind cu afişe până şi copacii de la marginea şoselelor.

Făcuţi afiş

În ultima săptămână dinaintea primului tur, s-a încins şi veşnicul război al afişelor. Combatanţi - PSD şi PDL, primii în postură de victime. În Oradea, într-o singură noapte, cartierele au fost tapetate cu afişe anti-Geoană. Mai dăunător decât mesajul a fost, însă, că afişele fuseseră lipite cu aracet, aproape imposibil de curăţat. Culmea e că, deşi au negat că le-ar aparţine, săptămâna trecută PDL-iştii au pus aceleaşi imagini prin oraş, la dimensiuni mărite, de bannere şi mesh-uri, şi doar Biroul Electoral Judeţean, sesizat de PSD, a făcut ca ele să fie demontate.

Tot un război de uzură au dus PSD şi PDL şi la nivelul secţiilor de votare, unde democrat-liberalii şi-au pus oamenii inclusiv "mascaţi" ca reprezentanţi ai altor formaţiuni mai mici. Aşa s-a întâmplat nu doar cu Minodora Breje, şefa de cabinet a deputatului Ştefan Seremi, care s-a dat drept ecologistă, dar şi cu fiica consilierului PDL Ioan Joldea, din Aleşd, înfiptă în secţia de votare în numele Verzilor.

Sub steagul roşu

Rezultatul din 22 noiembrie a produs şi o premieră absolută. Deşi în ajunul scrutinului şi chiar în noaptea de după, PDL-iştii au făcut ochi dulci liberalilor, în speranţa că-i vor atrage de partea lor, aceştia au preferat un acord cu PSD, în care şi-au angrenat şi partenerii tradiţionali din UDMR. Urmarea? În timp ce Băsescu era nevoit să anunţe că nu avea de gând "să tranzacţioneze" voturile liberale, celelalte trei formaţiuni parlamentare au şi relansat campania pentru Geoană.

Evenimentul s-a petrecut vinerea trecută, tocmai la Oradea, semn că, dacă Geoană va câştiga, Bihorul ar putea conta pe noua putere. Sub sloganul "O singură Românie", candidatul PSD, secondat de trei vicepreşedinţi ai partidului şi însoţit de vicele PNL Teodor Meleşcanu, a adunat la Casa de Cultură a Sindicatelor peste 1.000 de liberali şi social-democraţi, pentru care cel mai percutant discurs a părut al primarului Ilie Bolojan, interesat să-şi convingă colegii că au toate motivele să-l susţină pe Geoană. Unu: "e un om al dialogului", nu al scandalului. Doi: "împreună cu Crin Antonescu şi Johannis poate asigura un Guvern care să readucă România pe linia de plutire". Şi trei: Geoană n-a încercat niciodată să lichideze PNL, pe când Băsescu da.

Ulterior, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Primărie, liberalilor şi social-democraţilor li s-a alăturat şi Alexandru Kiss, motivând că UDMR îl ajută pe candidatul PSD fiindcă, în timp ce "preşedintele Băsescu a anunţat că nu se luptă cu criza, spunând că nu e treaba lui, domnul Geoană a spus "ba da, e treaba mea!"".

Cui îi cad petalele?

Dacă trandafirii PSD-işti au fost completaţi de "crinul" liberal, în schimb cel al PDL a început să dea semne de ofilire. Taman când democrat-liberalii trebuiau să strângă rândurile, unul din liderii organizaţiei, consilierul judeţean Ştefan Dulău, a dezertat spre PSD motivând că "nu mai poate minţi pentru Filip şi Băsescu". Acelaşi gest urma să-l facă şi un alt consilier judeţean, Bogdan Voicu, numai că acesta a fost determinat să se "răzgândească", la fel cum au încercat PDL-iştii să facă şi anul trecut, la alegerile locale, când Marcel Boloş a fugit din Parcul Traian.

Liderii PDL au încercat să minimalizeze evidenţa, aducându-l pe Voicu în faţa jurnaliştilor pentru a nega informaţia chiar el, în carne şi oase. Numai că, deşi a venit arătând demonstrativ nişte calmante pe care ar fi ajuns să le ia din cauza presei, omul n-a scos niciun cuvânt, în timp ce Filip şi Matei perorau împotriva "manipulării".

Ceea ce n-au spus, însă, nici unul şi nici celălalt, este că hemoragia din PDL continuă. După mai bine de 10 ani, una din cele mai cunoscute militante, Florica Sălăjan, cea care organiza chermezele partidului din Parcul Bălcescu, a plecat şi ea, declarându-se sătulă şi adăugând cu regret că "toate prietenele mele sunt acum în PNL, plecate încă de anul trecut". Dar şi că, la fel ca ea şi Dulău vor proceda curând şi alţi PDL-işti, printre care şi Adrian Şerb, fost consilier municipal în Oradea.

Dacă va fi aşa sau nu, asta numai urnele, în seara de 6 decembrie, o vor spune. Căci, dacă Băsescu rămâne, poate va fi invers, şi mulţi "roşii" şi "galbeni" se vor amesteca, devenind, peste noapte, portocalii...


CE-AM VOTAT
La primul tur

Pe 22 noiembrie s-au prezentat la urne 268.783 bihoreni (53,23% din totalul celor cu drept de vot), primul clasat fiind Traian Băsescu - 30.07% din preferinţe, urmat de Crin Antonescu - 22,74%, Mircea Geoană - 22,19% şi Kelemen Hunor - 14,83%.

În Oradea, Băsescu a obţinut mai puţin decât în restul judeţului (29,75%), urmat fiind de Antonescu (25,80%), Geoană (20,01%) şi Kelemen (13,50%).

La referendum au votat 249.626 bihoreni (49,44% din totalul alegătorilor). 88,68% din ei au optat pentru reducerea numărului de parlamentari, iar 78,49% au votat în favoarea unui Parlament unicameral.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON