URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2010, 08:05

(Ara)gaz pe foc!

(Ara)gaz pe foc! FOAME DE BANI. De pe linia de producţie a întreprinderii Metalica ies zilnic peste 250 de aragazuri. Fabrica şi-a reluat producţia în luna august după ce peste vară şi-a trimis oamenii în şomaj tehnic fiindcă nu a avut bani nici măcar pentru materia primă. Asta, deşi are de încasat de la Santol nu mai puţin de 10 milioane de lei!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajunsă la venerabila vârstă de 60 de ani, fabrica orădeană de aragazuri Metalica a fost în vara aceasta la un pas de a fi scoasă la pensie chiar de către unul dintre patroni!

Acţionar important al SC Metalica SA, firma Santol Impex, specializată în comerţul en-gros cu aparate electrice de uz gospodăresc şi aparate radio şi TV, a acumulat în doi ani datorii de circa 10 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro, faţă de producătorul orădean. După care, ca să nu poată fi executată silit, s-a declarat în insolvenţă şi a lăsat producătorul cu buzele umflate...

Ţeapă!

Relaţia comercială dintre producătorul de aragazuri Metalica şi distribuitorul orădean Santol durează încă din 1996. Ani de zile retailerul a fost unul dintre cei mai importanţi distribuitori ai fabricii după care, în urmă cu doi ani, a cumpărat cel mai mare pachet de acţiuni Metalica, ajungând să deţină 32% din fabrică.

04 Traian Timoce.jpgDin postura de acţionar semnificativ, în loc să dezvolte afacerea, Santol a devalizat-o. Retailer-ul a luat direct din fabrică, la preţ de producător, aragazuri pentru a le comercializa prin cele 15 magazine pe care le deţine, dar a "uitat" să le mai plătească. "Începând cu octombrie 2009, Santol nu ne-a mai făcut, practic, nicio plată. Cei 50.000 de lei achitaţi în ianuarie sunt nimic pe lângă cât avem de încasat. Acum ne datorează cam 7 milioane de lei pentru marfa livrată, la care se adaugă penalităţi de circa 4 milioane de lei", declară pentru BIHOREANUL Traian Timoce (foto), directorul Metalica.

Insolvenţă instant

Datoriile enorme ale Santol faţă de fabrică nu ar fi fost niciodată posibile dacă firma nu ar fi avut putere în Metalica. Având o treime din acţiuni, orădeanului Gheorghe Viga, patronului Santol, i-a fost uşor să îşi pună oamenii săi în Consiliul de Administraţie al întreprinderii. Iar aceştia au avut grijă ca livrările de aragazuri către Santol să nu se întrerupă chiar dacă marfa rămânea mereu neplătită. Lucrurile au mers ca unse până în toamna lui 2009 când, văzând că fabrica merge în cap, ceilalţi acţionari au numit un alt Consiliu de Administraţie, pe care l-a însărcinat să recupereze creanţele.

Noua conducere a negociat cu distribuitorul un calendar de stingere a datoriilor, de care s-a ales însă praful. "Santol nu s-a ţinut de graficul de plăţi, provocând grave probleme financiare firmei Metalica", zice Timoce. Văzând că nu rezolvă nimic nici aşa, acţionarii au hotărât să ceară insolvenţa rău-platnicului înainte să fie prea târziu. Numai că Viga a fost mai iute!

"În martie 2010 s-a hotărât într-o şedinţă declanşarea procedurii. Până să facem noi toate demersurile, Santol şi-a cerut, în aprilie, insolvenţa în regim de urgenţă", povesteşte Timoce. Mai mult, ca să iasă basma curată, pe 9 aprilie patronul Santol şi-a vândut firma, pe hârtie, unui angajat, care a devenit brusc administrator şi unic asociat. Acum, dacă îşi vrea banii, Metalica nu are decât să se judece cu noul "patron"!

În şomaj tehnic

Situaţia e cu atât mai gravă cu cât, loviţi de criză, au început să înregistreze datorii către fabrica orădeană şi alţi distribuitori, precum Flamingo International, PIC, Zass Proteus şi Daniel Expert Târgovişte. În doar câteva luni, creanţele Metalica au ajuns la nu mai puţin de 13 milioane de lei, iar din lipsă de lichidităţi fabrica a fost nevoită să tragă obloanele.

04 Viorel Tanca.jpg"Anul acesta am lucrat până prin martie, în aprilie doar jumătate de lună, în luna mai deloc, iar în iunie veneam lunea dimineaţă să vedem dacă au intrat în cont ceva bani pentru materiale ca să putem relua producţia, după care plecam acasă", spune liderul sindical Viorel Tanca (foto).

Şomajul tehnic a picat prost atât pentru cei 230 de angajaţi, care au primit doar 75% din leafă, fără bonuri de masă, ducând fiecare acasă sub 500 lei pe lună, cât şi pentru firmă, care a trebuit să plătească salarii chiar dacă muncitorii nu au produs nimic. Cu greu, fabrica s-a salvat de la faliment îndatorându-se la bănci, iar acum se chinuie să ramburseze creditele. Deşi are de încasat o avere!

"Îmi vor falimentul!"

Contactat de BIHOREANUL, Ioan Viga, fostul patron al Santol, se dă victimă. "Cei de la Metalica vor să mă bage în faliment şi să compenseze datoriile cu acţiunile mele. Am cerut insolvenţa la recomandarea băncilor, pentru a-mi proteja firma", pretinde el. Afaceristul nu neagă datoriile acumulate. "Sunt undeva la 7 milioane de lei, dar în relaţia comercială dintre cele două firme au fost întotdeauna sume mari. La un moment dat am avut şi sold de 17 milioane", se scuză Viga.

El spune că a ajuns la aceste restanţe pe fondul crizei, care a scăzut vânzările tuturor retailerilor, şi susţine că a făcut tot posibilul să dea de lucru fabricii. "În toamnă am adus de la Cugir o linie de fabricaţie pentru maşinile de spălat Albalux, marcă pe care o am înregistrată la OSIM până în anul 2014. Am promovat tot timpul Metalica şi Albalux, dar ei m-au oprit de la a face noi achiziţii", spune Viga.

După cum era de aşteptat, conflictul dintre Metalica şi Santol s-a mutat în instanţă. Reprezentanţii Santol au cerut în procese diferite să li se recunoască dreptul de a numi conducerea întreprinderii, pentru a-i concedia pe cei care i-au "deranjat", iar cei ai Metalica au cerut recuperarea pierderilor. Inclusiv cele provocate de afacerea cu maşini de spălat, care a murit tot pe mâna lui Viga...

Gaură după gaură

Cum întotdeauna la început de an, pentru că populaţia îşi consumă rezervele de sărbători, vânzările merg prost, ca să nu aibă goluri în vânzări, Metalica produce şi sobe de gătit, sobe de încălzit, matriţe şi altele. În decembrie 2009 şi-a încercat mâna şi cu maşini de spălat. "Metalica a angajat 30 de oameni, care au făcut eforturi mari să pornească producţia fiindcă aparatele erau în parte distruse de muncitorii din Cugir, supăraţi că producţia se mută la Oradea. S-au produs cam 5.000 de maşini de spălat, după care s-au trimis oamenii în şomaj, pentru că Santol a luat marfa şi n-a mai plătit manopera niciodată", povesteşte Viorel Tanca, liderul sindical.

În aceste condiţii, conducerea fabricii nu mai speră într-o înţelegere amiabilă şi aşteaptă decizia instanţei. Cum majoritatea bunurilor şi acţiunilor deţinute de Santol sunt gajate pe la bănci, creditorii se îndoiesc că vor reuşi să mai recupereze ceva. "Chiar dacă nu ne vom scoate banii, nu vrem decât să ne lase în pace, să ştim că există un punct din care o putem lua de la capăt", spune directorul Timoce. Pentru că odată ţeapa luată, gaura rămâne...


I-AU ARS!
20.000
de aragazuri a luat Santol de la producătorul orădean fără să le plătească


"Dacă nu exista treaba asta cu Santol care a luat marfa şi nu a mai plătit-o, noi n-am fi ştiut ce e criza. Dimpotrivă, eram în plină relansare. Odată cu scăderea veniturilor, cumpărătorii au devenit tot mai atenţi la preţ şi vânzările noastre începeau să crească"

Viorel Tanca


01 Metalica.jpgTRADIŢIA MEŞTEŞUGULUI
Fabrica de aragazuri

Fabrica de maşini de gătit din Oradea provine din fosta Cooperativă Meşteşugărească "Minszki Lajos", înfiinţată în 1949, care în 1963 şi-a schimbat numele în Întreprinderea de Stat Metalica. În anul 1972 a omologat şi lansat primul model de maşină de gătit cu gaz cu cuptor înalt. Succesul a dus la diversificarea producţiei.

În anii '70 a lansat şi producţia de ştanţe şi matriţe, deservind în momentul de faţă inclusiv beneficiari din Ungaria, Italia, Franţa şi Germania. Pe piaţa din România, Metalica a ocupat în anul 2009 locul doi, după Electrolux Satu Mare, din punct de vedere al produselor vândute, şi pe locul trei, după Electrolux şi Arctic, din punct de vedere al producţiei. Anul trecut, la un număr de 174 de salariaţi, cifra de afaceri a societăţii s-a ridicat la 20,5 milioane de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
cele mai proaste aragazuri din Romania!!!
M-am luat o mare teapa cumparand un aragaz de la aceasta firma din Oradea!!!E O RUSINE! Cum le dau voie sa trimita spre vanzare asa ceva??? nu mai e nimeni competent in tara asta??
Postat 04 Noiembrie 2011, 15:14 de selena
un mic adevar
Am gasit acest articol foarte tarziu, dar pentru cei care il vor mai citi doresc sa precizez anumite lucruri: Greseala e a ambelor parti (Metalica si SANTOL), dar din informatiile pe care le am, nu doar SANTOL are datorii mari catre fabrica, mai sunt inca "N" firme care nu si-au platit datoriile catre fabrica, deoarece conducerea fabricii a preferat sa se imbogateasca si sa "mulga" cat de mult se poate societatea nepasandu-i de nimeni. Patronul SANTOL a dorit sa faca treaba buna cu fabrica- atragand investitori straini si avand planuri mari cu fonduri venite din alte parti, insa GRANGURILOR din conducere nu le-au convenit sa imparta cu altii. Din punctul meu de vedere METALICA SA nu stie nici acum daca este privata sau stat. Fiecare incearca sa FURE cat mai mult. NIMENI NU STIE CE SE INTAMPLA CU ADEVARAT. Imi pare foarte rau de fabrica si de SANTOL , cunoscandu-le pe ambele. Incopetenta, lipsa de pregatire manageriala a amebelelor parti le-a adus in situatia actuala.
Postat 05 Octombrie 2011, 20:22 de x
clau
din pacate incompetenta i-a adus in acesta situatie
Postat 29 Iunie 2011, 21:09 de eu
tu
Din pacate am lucrat in fabrica si lucrez in continuare si cunosc situatia reala. Intradevar actionarul principal are o vina...dar si stimabili nostri conducatori au gresit enorm...au cautat doar sa se imbogateasca si nu le-au pasat de nimic, iar acum au gasit un TAP ispasitor. Cine lucreaza in fabrica stiu si ei situatia reala...TOTI SUNT HOTI!! Doar ca ai nostri din conducere fac pe prostii.... RUSINE!
Postat 27 Ianuarie 2011, 22:05 de eu
tu
Din pacate am lucrat in fabrica si lucrez in continuare si cunosc situatia reala. Intradevar actionarul principal are o vina...dar si stimabili nostri conducatori au gresit enorm...au cautat doar sa se imbogateasca si nu le-au pasat de nimic, iar acum au gasit un TAP ispasitor. Cine lucreaza in fabrica stiu si ei situatia reala...TOTI SUNT HOTI!! Doar ca ai nostri din conducere fac pe prostii.... RUSINE!
Postat 27 Ianuarie 2011, 22:05 de eu
Metalica
Situatia economica a fabricii\"Metalica\" este o veste cat se poate de proasta pentru mine care am lucrat acolo aproape 20 de ani,pana in 1988 cand am plecat din tara.Am fost atasat sufleteste fabricii respective chiar si dupa ce nu am mai lucrat acolo si am dorit intotdeauna sa-i mearga bine.Este dureros ca cei cu care colaboreze procedeaza in asa fel incat sa o aduca la faliment,ceeace nu cred ca-i avantajeaza nici pe ei. Am speranta ca fabrica i-si va reveni din situatia dificila in care este si va functiona bine inca multi ani de aici inainte sub acest nume de neuitat\"METALICA\". Doresc fostului coleg,actual director al fabricii d-l Traian Timoce mult noroc si succes in redresarea situatiei actuale si sa auzim numai de bine. Cu sincere salutari I.Z
Postat 08 Noiembrie 2010, 11:41 de I.Cristioreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON