URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2010, 13:14

Şef la stat, şef la privat. Pe bani grămadă!

Şef la stat, şef la privat. Pe bani grămadă! DISCRET. De când a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei în 2007, Mihai Berinde (dreapta) a dispărut din peisajul public. El a rămas însă cu funcţii importante: prodecan la Ştiinţe Economice în Oradea şi director în cadrul Petrom
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mulţi oameni visează să aibă atât de mulţi bani încât să se încurce în ei. La cealaltă extremă sunt cei cu atâţia bani încât nici nu mai ştiu exact care de unde provin.

Un astfel de om e prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Mihai Berinde, cândva celebru: fost secretar de stat în diverse ministere între 1993-2004, apoi preşedinte al Consiliului Concurenţei. Acum a ajuns din nou în atenţie, dar nu prin vreun merit profesional, ci doar fiindcă s-a încurcat în sursa banilor pe care îi face anual...

Plecare cu cântec

În 2007, când Berinde şi-a dat demisia de la şefia Consiliului Concurenţei, o bună parte a presei a exultat, subliniind un aspect deloc de neglijat: că, în ciuda faptului că din 1990 fusese doar slujbaş la stat, omul strânsese o avere de invidiat. Mai mult, unii jurnalişti acuzau că, la comanda directorului, apropiat al fostului premier Adrian Năstase, Consiliul nu a reacţionat la diferite încălcări ale regulilor concurenţei în cazul mai multor companii mari, printre care şi Bechtel, cea căreia PSD i-a pus pe tavă păgubosul contract privind autostrada Transilvania.

Demisia lui Berinde a fost pusă pe seama faptului că diferite companii câştigau pe bandă procese împotriva instituţiei, făcând statul să returneze amenzi date de Consiliu, printre care şi una de 9 milioane de euro. Totodată, Consiliul Concurenţei a fost acuzat că a trecut cu vederea plângerile Distrigaz şi E.On Gaz conform cărora OMV Petrom le impune preţuri de livrare cu mult peste cele cerute de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale. Ceva trebuie să fi fost la mijloc, căci Petrom-ul l-a răsplătit pe Berinde mai târziu...

Din greşeală

În vârstă de 60 de ani, fostul demnitar a ajuns săptămâna trecută din nou în atenţia publică dintr-o eroare. Jurnaliştii de la Money.ro l-au inclus pe locul cinci în topul celor mai bine plătiţi profesori universitari din ţară, cu un salariu anual de peste 270.000 de lei. Ziariştii n-au observat că Berinde şi-a completat greşit declaraţia de avere, salariul uriaş provenind de fapt din sectorul privat, în timp ce de la Universitate prodecanul ia alţi 137.000 de lei, sumă impresionantă la rândul ei.

Cum face atât de mulţi bani prodecanul în domeniul privat? BIHOREANUL a descoperit că este director la nivel naţional "de afaceri corporative şi conformitate" în cadrul... Petrom SA. Totodată, potrivit declaraţiei sale de avere, Berinde e proprietarul unor terenuri în Cihei şi Haieu, iar împreună cu soţia sa deţine o casă şi un apartament în Bucureşti, plus un spaţiu comercial în Alexandria. Prodecanul se deplasează cu un Peugeot şi are în conturi bancare aproximativ 150.000 lei şi 30.000 euro. N-are nicio datorie, iar soţia sa, pensionară, face pe lângă pensie încă 130.000 lei pe an din închirierea spaţiilor din Alexandria şi Bucureşti.

Nicio problemă

În aceeaşi notă de discreţie adoptată de când şi-a dat demisia de la Consiliul Concurenţei, Mihai Berinde preferă să păstreze tăcerea. "Am fost inclus greşit în topul celor mai bine plătiţi profesori universitari, căci venitul acela provine din domeniul privat", s-a rezumat el să declare BIHOREANULUI, referitor la banii pe care îi face.

Cât despre şefia de la Ştiinţe Economice, nimic mai simplu! A fost ales în 2008 prodecan de către consiliul facultăţii şi nimeni nu i-a găsit nicio hibă, colegi de-ai săi spunând că omul îşi vede cum trebuie de cursuri. Nici rectorul Cornel Antal n-are vreo problemă cu antecedentele lui Berinde. "Nu prea ştiu trecutul dumnealui şi nici nu mă pot implica. Universităţile au prin lege alegeri prin prisma cărora se numesc decanii şi prodecanii. Personal, mi se pare o persoană echilibrată, nu am nimic să-i reproşez".

Cum s-ar zice, omul face toţi banii. Fie ei publici, fie privaţi. Fără număr...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@dan oradeanul
I. Mulţumesc pentru informaţie. II. Totuşi, de ce atâţia specialişti, ca Angela Berinde, pe lângă fosta şi actuala conducere a U.O.? Sistemul ”PCR&Secu” restaurat, ne poate spune de ce? P.S. Păcat de Romania!
Postat 24 Noiembrie 2010, 08:45 de stefan
nu e
@stefan: nu, nu e ruda cu berinde dumitru. sursa mea spune ca 100% nu e!
Postat 24 Noiembrie 2010, 00:40 de dan oradeanul
cat de superficial ganditi
si eu pot sa am venit net 1.000.000 de euro dar nu virez nimic la stat dar ironie nu am nimic pe numele meu si scot credite, imi fac reputatie de om bogat ce conteaz ff mult social dar nimeni nu discuta daca are ELIGIBILITATE, este eligibil pe piata sociala, nimeni nu comenteaza cate datorii are, cate cecuri semnate fara acoperire, vedeti ESENTA se neglijeaza intentionat facandu se plublicitate falsa
Postat 23 Noiembrie 2010, 11:33 de anca
cat de superficial ganditi
ca sa aiba aceste venituri nete trebuie sa platesca taxe imense asta trebuie urmarit daca taxele sun platite sau ne trezim ca altii platesc si altii nu le platesc NICIODATA, asta trebuie urmarit pana nu intervine prescriptia va bateti capul cu PROSTII si ignorati esentialul ajung taxele la bugetul de stat sau nu? trebuie descoperita mafia din FINANTE si sa vedem cine nu vireaza taxele asta trebuie sa verificam URGENT :)))))))
Postat 23 Noiembrie 2010, 11:29 de anca
ooops
@stefan: uite, asta chiar nu stiu! dar pot afla si maine iti spun
Postat 23 Noiembrie 2010, 00:14 de dan oradeanul
@dan oradeanul. O intrebare.
I. Dl. Berinde Mihai este cumva rudă şi cu tov. Berinde Dumitru, ultimul secretar cu ”economicul” de la CJ al PCR Bihor, cel cu nora Angela (fosta coafeză?) mare șefă pe la ”celebrul” Birou ”Diplome” al U.O., evident si (doar fost?) cadru didactic universitar, respectiv cu foşti şi actuali(?) fini angajați Petrom-OMV? 1. Dacă răspunsul este ”Da”: Pentru ce a fost nevoie să se facă o Revoluţie, cu atâtea victime şi sacrificii? Ca să o ducă cu mult mai bine foştii nomenclaturişti/activişti PCR, securişti/miliţieni (de ”politie politică”) şi informatori, indiferent de culoarea lor politică actuală, cu mult mai bine? 2. Dacă răspunsul este ”Nu”: Răspunsul, probabil, ar fi acelaşi! II. Apropo, la ce vârstă o fi devenit inginer, dna intelectual Angela BERINDE? Nu răspunzi tu Angela? P.S. Cine, de la guvernare, mai striga: "Jos bolșevicii! Jos securiștii!"? Păcat de Romania!
Postat 22 Noiembrie 2010, 22:32 de stefan
cihei
omul s-a nascut in cihei; profesional se pare ca e OK. gurile rele spun insa ca "ascensiunea" lui fulminanta inainte de '90(si probabil si cea de dupa)s-ar datora unor minunati ochi de culoarea...albastrelelor: a fost pe la Directia Generala a Vamilor, Consiliul Superior al Planificarii Economiei(denumire aproximativa), parca si prin comertul exterior
Postat 22 Noiembrie 2010, 20:08 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON