URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2010, 09:09

Trubadurii Oradiei

Trubadurii Oradiei MENESTRELI ÎN CONCERT. Trupa Ad-Hoc, formată din Sergiu Boldor, Adrian Bologa, Said Ali şi Kiss Carol (de la stânga la dreapta), a susţinut un concert şi la Zilele Cetăţii. Pentru prima oară, alături de ei a cântat Alexandrina Chelu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunetele armonioase ale viorii şi ritmul tobelor îi însoţesc pe spectatori într-o călătorie în anii 1300, la curtea regilor, unde toată lumea şi-a pus straie de sărbătoare, sau prin 1400, într-o tavernă întunecoasă, cu mulţime de pocale cu vin şi bunătăţi înşirate pe mese.

Muzica medievală prinde viaţă şi în Oradea, graţie unor studenţi ai Facultăţii de Muzică. Pe numele lor "Ad-Hoc", tinerii sunt deja cunoscuţi la festivaluri de profil din ţară, dar au început să adune public şi la alte evenimente, cum au fost recentele Zile ale Cetăţii. În august, trubadurii vor mai bifa o realizare, fiind invitaţi să cânte pe aceeaşi scenă cu Haggard, una dintre cele mai cunoscute formaţii de rock-medieval din Europa.

Vioara I

13 Sergiu Boldor.jpgFormaţia medievală Ad-Hoc a fost înfiinţată în 2009 de Sergiu Boldor (foto), un violonist care cântase prin trupe de muzică rock orădene şi din ţară. Cu vioara, Sergiu a fost invitat la multe festivaluri medievale. "M-a prins mişcarea cu muzica medievală, iar împreună cu un amic, David Pusta, am şi cântat-o", povesteşte muzicianul. S-au numit Ad-Hoc pentru că "în felul ăsta ne-am şi decis să cântăm: pe loc".

După ce David a plecat din trupă, Sergiu a adunat în jurul său trei studenţi nonconformişti de la Facultatea de Muzică din Oradea, care au dat o şansă cântecelor străbunilor. Muzica medievală datează încă dinainte de 1150 şi s-a compus în diferite stiluri în ţările europene până după 1500, când s-a făcut trecerea la curentul renascentist. Multe dintre cântecele medievale sunt de natură religioasă, dar sunt şi melodii dansante, de petrecere.

Orădenii au avut o pornire bună. În 2010, Sergiu, Adrian Bologa, Said Ali (un arab crescut în Oradea) şi Kiss Carol au cântat la Festivalul Medieval de la Braşov, la StudFest şi la Zilele Cetăţii Oradea, dar au susţinut recitaluri şi într-o cafenea orădeană care promovează muzica live de calitate, Cafeneaux. "Tinerii nu prea ştiu ce e muzica medievală, dar după ce o ascultă, le place", spune Sergiu. Aşa că sălile s-au umplut rapid...

Noua muzică veche

13 Florian Chelu.jpgMelodiile cântate de Ad-Hoc sunt preluate din repertoriul internaţional, dar şi din cel al unor interpreţi celebri ai acestui gen precum Blackmore's Night, Haggard şi Loreena McKennitt. De curând, formaţia cântă şi varianta adaptată a pieselor scrise de Florian Chelu (foto) după sonete de Shakespeare şi Louise Labé. "Melodiile pe care le cântăm sunt şi lente, dar şi din acelea care se cântau în taverne, adică dansante", explică Sergiu. Dacă partitura unei piese nu e de găsit pe internet, o scriu chiar ei, după ureche, în timp ce ascultă piesa. "Doar suntem muzicieni", râde liderul trupei.

De curând, trupa are o nouă atracţie: vocea Alexandrinei Chelu, care a mai interpretat creaţii similare ale tatălui ei, Florian, în cadrul celebrelor spectacole Rock Filarmonica. Pentru o muzică atât de îndepărtată de cea contemporană, solista povesteşte că e nevoită să îşi schimbe sensibil stilul de a cânta. "Când e vorba de muzică medievală, încerc să mă transpun, deoarece vocea trebuie să fie alta, dar şi ţinuta", spune Alexandrina. Şi nu doar ea adoptă un look medieval, ci şi băieţii trupei, îmbrăcaţi cu ii strânse cu cingători. "Designerul e mama mea", precizează Sergiu.

Mai mulţi, mai buni

În perioada 13-15 august, Ad-Hoc va cânta în cadrul Taberei Medievale de la Bistriţa, a cărei atracţie e Haggard, cea mai apreciată trupă de rock medieval din Europa, iar Sergiu este încântat că va urca pe aceeaşi scenă cu trupa ale cărei melodii cântă.  Pe de altă parte, pentru a putea interpreta melodii mai complexe, Ad-Hoc se va extinde în curând. "Vrem să introducem viola şi flautul şi ne-am găsit deja posibili membri".

Scopul: de a oferi publicului un gen de muzică deosebit. Şi de a-i convinge, prin virtuozitatea lor, pe cei care mai au loc în preferinţe şi de altceva decât hip-hop, rock sau dance, că muzica "bătrână" e muzică bună...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON