URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Petrecere-curcubeu: Studenţii străini de la Medicină organizează sâmbătă primul Festival al Culorilor din Oradea

Petrecere-curcubeu: Studenţii străini de la Medicină organizează sâmbătă primul Festival al Culorilor din Oradea PRIMĂVARĂ HINDUSĂ. Organizatorii au vândut deja peste 500 de bilete la Colours Festival, un eveniment inspirat dintr-o tradiţie hindusă ce serbează venirea primăverii şi primenirea sufletelor prin stropirea cu culori naturale a tuturor oamenilor din comunitate, indiferent de vârstă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Holi hai! Aşa îşi spun indienii în fiecare primăvară la Festivalul Culorilor înainte de a se acoperi unii pe alţii cu pulbere în mai multe culori, sărbătorind astfel înnoirea, iubirea şi iertarea. 

Pentru prima oară, studenţii străini de la Medicină din Oradea organizează Festivalul Culorilor şi aici, evenimentului ce evocă tradiţia hindusă fiindu-i adăugată şi o parte distinctă, de muzică electronică. Deşi nu se aşteptau, tinerii au reuşit să vândă toate biletele tipărite iniţial, astfel că pregătesc încă o serie...

Culoare la Oradea 

Primăvara aceasta aduce un eveniment inedit în Oradea. Asociaţia Studenţilor Străini de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, în colaborare cu Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii şi în cadrul programului Erasmus Plus, organizează pe 14 mai prima ediţie a Colours Festival, care va avea loc în Şanţul Cetăţii, în zona în care vara trecută s-au desfăşurat proiecţiile de filme în aer liber.

Iniţiativa le aparţine câtorva studenţi străini, în frunte cu preşedintele Asociaţiei, indianul Sukhpreet Gill (foto). "Ne-am gândit ce eveniment am putea să facem astfel încât să prezentăm şi alte tradiţii, dar şi să promovăm înţelegerea între oameni. Aşa am decis să organizăm Festivalul Culorilor, cunoscut în India drept Holi Festival, care sărbătoreşte venirea primăverii, pacea şi noile începuturi", spune tânărul, student în anul IV.

Tradiţie hindusă

Atestat pentru prima oară în secolul al VII-lea, Holi este o sărbătoare a primăverii în special a hinduşilor, dar marcată şi de practicanţii altor religii din India, Nepal şi Sri Lanka. În cea mai importantă zi a festivalului, participanţii se colorează reciproc cu pulbere, ritual ce semnifică bucuria venirii primăverii, precum şi - potrivit legendelor - iertarea şi iubirea. Evenimentele de acest fel s-au organizat în ultimii ani şi în Europa şi în Statele Unite, fiind de obicei asociate cu mai multe concerte de muzică electronică, cu mare priză la public, în special la cel tânăr.

Festivalul Culorilor e la mare căutare, deja, şi la Oradea. "Iniţial ne-am gândit că va fi o petrecere mai mică, pentru studenţii Universităţii, dar am fost surprinşi de interes şi de amploarea pe care a luat-o", spune Corina Ardelean, de la Departamentul de Studenţi Străini al Universităţii.

Petrecere multicoloră

Pe 14 mai, organizatorii vor instala o scenă în Şanţul Cetăţii, unde vor avea loc mai multe momente artistice pregătite de studenţi români, precum şi de cei veniţi la Oradea din diverse colţuri ale lumii. "Vor fi cântece populare româneşti, dansuri din Germania, Somalia, India şi din alte ţări, pentru că dorim să sărbătorim multiculturalitatea şi să prezentăm tradiţiile studenţilor străini", spune Corina Ardelean. După modelul festivalurilor europene, organizatorii vor aduce şi un DJ care să mixeze muzică electronică în a doua parte a evenimentului care va dura în total cinci ore, cu începere de la ora 13.

Organizatorii au vândut mai bine de 500 de bilete, cu câte 25 lei, însă pe măsură ce evenimentul se apropie, preţul acestora va urca la 35 lei. La locul festivalului, prezentând tichetul de intrare, participanţii vor primi câte un tricou şi câte trei pliculeţe de culoare naturală, care ulterior poate fi spălată uşor de pe orice suprafaţă. În plus, doritorii vor putea cumpăra şi alte pliculeţe de pulbere, astfel încât nimeni să nu plece necolorat, ba chiar să-i "împrimăvăreze" şi pe alţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON