URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2011, 16:01

Jazz la nai: Oana Lianu, concert inedit în Escape

Jazz la nai: Oana Lianu, concert inedit în Escape O MINUNE. Adulată de critici, care au numit-o "Prinţesa naiului" şi "copilul-minune al naiului", orădeanca Oana Lianu (foto) se prezintă în faţa concitadinilor cu un repertoriu ce poate fi urmărit în premieră absolută

Aclamată în lumea întreagă de spectatori şi critici, Oana Lianu se pregăteşte cu emoţie să iasă în faţa publicului orădean într-o nouă ipostază, aceea de solistă vocal-instrumentală, cu melodii specifice altor genuri decât cele care au consacrat-o.

Artista va cânta, în premieră, piese de jazz şi cafe-concert, editate pe albumul "Just Love", pe care urmează să-l şi lanseze pe piaţă. Spectacolul va avea loc duminică, în clubul Escape.

Prinţesa autodidact

Oana Lianu s-a născut în Zalău, într-o familie în care muzica era la ea acasă, tatăl ei cântând într-un ansamblu folcloric. De la 6 ani a luat lecţii de pian, însă după încă 8 ani de studiu speranţele unei cariere de succes ca pianistă s-au năruit, din cauza unui accident la un deget.

"Tata s-a gândit atunci să-mi cumpere un instrument care să nu necesite digitaţie. Aşa am început să cânt la nai", se confesează artista care a cucerit deja o lume întreagă. Interpreta a studiat naiul singură, iar alegerea s-a dovedit inspirată. La 15 ani, pleca la primul concurs în străinătate, în Franţa, unde presa de specialitate a supranumit-o fără rezerve, cu entuziasm, "Prinţesa naiului".

Oana s-a dedicat apoi în întregime muzicii. A fost admisă la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, secţia Pedagogie Muzicală, şi a început pregătirea cu un profesor de flaut. "M-a învăţat să susţin vibrato-ul din coloana de aer, şi nu din mişcarea mâinii, lucru pe care puţini naişti îl fac...", îşi destăinuie Oana unul din secrete.

Profesoara

Au urmat concursuri, premii şi distincţii în zeci de festivaluri internaţionale de folclor din Europa, China şi SUA, unde a susţinut peste 500 de concerte. "În muzică, şi în special când e vorba despre nai, ai nevoie de o voinţă de fier. Nu există o zi fără să pun mâna pe nai", spune Oana Lianu. Artista a cântat în faţa a mii de oameni, dar şi în faţa unor personalităţi. "Două evenimente importante au fost cele de la Strasbourg şi Bruxelles din 2009 şi 2010, când am fost invitată de Consiliul Judeţean să cânt la Seara Bihoreană".

Cu o carieră deja remarcabilă ca instrumentistă, Oana s-a specializat în Pedagogie Muzicală, iar în 1999 şi-a urmat familia la Oradea, unde a devenit conferenţiar la Facultatea de Muzică, publicând şi două cărţi de specialitate. A înregistrat patru albume, iar acum îşi extinde orizonturile către un nou public.

Provocări muzicale

În 2010, Oana a început munca la un album de jazz şi de cafe-concert alături de Gabriel Băruţa, compozitorul melodiei care va reprezenta România la Eurovision. Băruţa a reorchestrat mai multe şlagăre, iar Oana a început să înregistreze albumul "Just Love", care se dorea iniţial doar unul instrumental.

"M-am decis să iau câteva ore de canto cu Meda Horjean şi ea mi-a dat încredere că pot cânta şi vocal", spune Oana. Aşa că, în premieră, a înregistrat şi cântece în care publicul îi poate asculta vocea. Albumul conţine 20 de piese şi urmează să fie lansat în primăvară, dar - în avanpremieră - artista va prezenta câteva piese într-un concert extraordinar programat duminică, 13 februarie, de la ora 20, în Club Escape.

Spectacolul, organizat de Asociaţia Artemotion, va cuprinde piese de cafe-concert din repertoriul internaţional, precum "El condor pasa", "Torna a surriento", "Besame mucho", dar şi celebre piese de jazz precum "Summer time" şi "Autumn Leaves".

"Şi pentru mine postura aceasta e complet nouă. E primul concert în care cânt şi cu vocea, primul cu acest gen de muzică şi primul într-un club", enumeră artista. Aşa că, la tripla premieră, spectatorii se pot aştepta la un spectacol complet. N-au decât să se convingă dând curs invitaţiei "Prinţesei naiului"...


PREMIERĂ NAŢIONALĂ
Nai în loc de teatru

Conform programului, duminică, 13 februarie, în club Escape urma să fie jucat un spectacol teatral în cadrul stagiunii Asociaţiei Artemotion, însă actorii au plecat în turneu. "Ne-am gândit să le facem un cadou orădenilor cu acest concert în primă audiţie. De aceea am păstrat biletul la preţul obişnuit de 10 lei", spune actorul Sebastian Lupu, preşedintele asociaţiei. Organizatorii atenţionează publicul că locurile în club sunt limitate, aşadar doritorii trebuie să-şi rezerve din timp biletul pe Facebook, profilul Asociaţia Artemotion.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
adaptare
Totul se adapteaza ... asa cum picturile sunt tot mai moderne , cladirile la fel , tot asa si muzica trebuie adaptata cerintelor pietii . Poate iese ceva bun , poate deveni o noua moda sau poate fi doar o incercare . Dar pentru orice e nevoie de curaj si maiestrie. Nu cunosc artista doar din auzite , dar ii doresc succes ... iar daca va iesi bine cu atat mai bine pt noul stil abordat.
Postat 13 Februarie 2011, 19:59 de cristi
pt smaranga
Bai, nu ti-e rusine, nesimtitule? Du-te naibii pe maidan, acolo sa critici tu un artist pentru simplul fapt ca interpreteaza muzica intr-un club. Maimuta primitiva ce esti! N-ai mai avea bani de seminte...
Postat 12 Februarie 2011, 22:24 de connaisseur
prostitutio culturalis
Uite-asa se mai prostitueaza (cultural !) "printesele" pentru bani. Mai canti intr-un club, mai fluieri in biserica, mai un nai la bar, iese banu'...
Postat 12 Februarie 2011, 17:35 de Smaranga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON