URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Studfest, sesiunea de distracţie

Studfest, sesiunea de distracţie RAP CU CARTE. Momentul de vârf al Studfest e show-ul trupei Paraziţii, programat pe vineri seară, de la ora 20, în No Problem. Pentru a intra, tinerii trebuie să ducă o carte pe care sunt dispuşi s-o doneze pentru bibliotecile din Republica Moldova

Nimeni nu şi-a trăit studenţia cu adevărat dacă nu a avut cel puţin o restanţă şi dacă n-a fost măcar la un chef de pomină.

Dacă prima jumătate a afirmaţiei e nasoală, a doua atrage ca magnetul. Şi tocmai din această categorie, a chefurilor, face parte şi festivalul Studfest, cu cinci zile de distracţie şi activităţi extra-şcolare picate la ţanc. Mai ales că au loc taman înaintea ultimei sesiuni a acestui an universitar...

Bani record

13 Adrian Dume.jpgPentru organizarea celui mai tare festival studenţesc din Oradea, 13 organizaţii de profil, adică toate câte există în oraş, au bătut palma cu alte 30 de ONG-uri ale tinerilor. "A fost nevoie să ne aliem fiindcă vrem să implicăm cât mai mulţi tineri în activităţi cât mai diverse", explică Adrian Dume (foto), preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii şi unul dintre organizatori. Vorbeşte de implicarea tinerilor şi nu a studenţilor deoarece Studfest, în ciuda numelui, se adresează anul acesta tuturor tinerilor orădeni, indiferent că sunt sau nu studenţi.

Pentru a atrage finanţări de la Primărie, Fundaţia Alternative, a pregătit proiectul festivalului în numele tuturor celor 43 de organizaţii şi a obţinut o sumă-record, de aproape 90.000 de lei. Cu problema banilor rezolvată, s-a putut bate în cuie un program interesant.

Punctul forte

Deschiderea Studfest are loc pe 19 mai, de la ora 12, în Aula Magna a Universităţii, unde mai mulţi profesori vor primi diplome de excelenţă din partea studenţilor şi va fi lansat ziarul "Studentocraţia".

Odată dat startul, tinerii vor trece la treburi serioase, precum conferinţele susţinute de criticul de teatru Mircea Morariu (miercuri, ora 15, Cetate), de rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga (joi, ora 10, Aula Magna), de actorul Mircea Diaconu (vineri, ora 12, Aula Magna) şi de politogolul Cristian Pârvulescu (sâmbătă, ora 14, Aula Magna). "Conferinţele sunt punctele forte ale festivalului", e convins Dume, considerat un "tocilar".

Trafic de cultură

Alte evenimente sunt programate în "Gala traficanţilor de cultură: spectacole de teatru, proiecţii de filme şi lecturi de texte literare. Toate în Cetatea Oradea, în fiecare zi a festivalului. O noutate este cinematograful în aer liber din parcarea Era Shopping Park, unde va rula, printre altele, celebra peliculă "Eu când vreau să fluier, fluier".

Inedit va fi şi un flash-mob anunţat pentru sâmbătă pe Corso, unde mai mulţi tineri se vor aduna, la o oră fixată şi într-un loc prestabilit, pentru a scoate o carte din buzunare şi a citi timp de 5 minute. Scopul, fireşte, e ca oamenii să-şi amintească să deschidă când şi când o carte...

... şi distracţie

Studfest e însă şi distracţie cât încape. Miercuri, de la ora 21, în Student's Place, se anunţă petrecere deschisă. A doua seară e rezervată căminiştilor, care vor prăji mici şi vor face bogracs în campus, iar după ora 22 vor merge în clubul Bali, la concertul Şuie Paparude. Seria continuă vineri cu Paraziţii (ora 20, No Problem), sâmbătă cu Şeptarii de Treflă (ora 22, Chanson) şi se încheie duminică cu Brigitta Balogh şi Marius Pop (ora 19, Lotus Center).

Din festival nu va lipsi sportul, studenţii facultăţii de profil organizând meciuri de fotbal şi street-ball. De asemenea, vor monta un panou de escaladă în campus, pentru cei care vor să fie la înălţime.

Iar cum festivalul e croit pentru studenţi, e şi firesc ca accesul să fie liber. "La concerte, însă, se va intra pe bază de carte, fiecare trebuind să aducă un volum pe care să-l doneze pentru tinerii de peste Prut", explică Dume. Aşa că, cine are carte are parte... de festival!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON