URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2010, 15:43

Ofensiva termală (FOTO)

Ofensiva termală (FOTO) ÎN JUNGLĂ. Piscina tropicală înconjurată de vegetaţia luxuriantă te introduce în atmosfera lagunelor din junglă, chiar dacă din peisaj lipsesc crocodilii
Ofensiva termală (FOTO) CĂLĂTORIE ÎN TIMP. Termele de inspiraţie romană îi fac pe turişti să simtă cum se desfătau patricienii
Ofensiva termală (FOTO) ODIHNĂ PE CALOTA POLARĂ. Amatorii de senzaţii tari pot încerca să alterneze minutele de saună cu băile în piscina polară, în apă rece ca gheaţa
Ofensiva termală (FOTO) ÎMPĂRĂŢIA LUI POSEIDON. O piscină cu apă marină îi aşteaptă pe pasionaţii de scufundări într-un decor ornat cu stânci şi corali
Ofensiva termală (FOTO) PURIFICARE. La finalul unui tur complet al piscinelor se recomandă o baie în apele micului Gange, care să cureţe toate "păcatele" unei zile de huzur
Ofensiva termală (FOTO) BAIE CU TV. Dependenţii de ştiri, sport şi filme au spaţiul lor rezervat. Cu trupul în apă şi cu ochii pe plasme...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Hajduszoboszlo va continua şi în această vară să fie una dintre destinaţiile preferate ale românilor din apropierea frontierei cu Ungaria. Deşi staţiunea e cunoscută în Ungaria drept "Mecca reumaticilor", nu doar calitatea apelor termale e motivul pentru care, mai ales la sfârşit de săptămână, limba română devine a doua limbă vorbită în oraş.

Calităţii serviciilor, preţurilor decente şi dotărilor deja existente în bazele de agrement de la Hajduszoboszlo li se vor adăuga, din primăvară, şi un Aqua Palace, ce se anunţă deja a fi un mini-paradis.

Oraş acvatic

Pe lângă atracţiile ştrandului şi ale Acvaparcului din Hajduszoboszlo, proprietarii acestuia se pregătesc să-i mai adauge un "magnet": Aqua Palace. Conceput pe o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, cu bazine a căror suprafaţă însumează peste 1.600 mp şi cu o capacitate de peste 1.000 de vizitatori simultan, "Palatul acvatic" urmează să fie inaugurat peste nici două luni, la 1 martie.

Investiţia de 4,8 miliarde de forinţi (circa 18 milioane de euro, din care aproape jumătate finanţare a Uniunii Europene, iar restul fondurile firmei Hungarospa şi ale administraţiei locale) are menirea de a transforma Hajduszoboszlo într-o ţintă turistică şi în extrasezon. Băi romane, marine şi tropicale, peşteri de gheaţă şi bazine din care poţi vedea filme în timp ce-ţi tratezi beteşugurile oaselor - sunt doar câteva dintre ofertele care vor da turiştilor ocazia să îmbine avantajele curelor balneare cu plăcerea unei băi într-un peisaj inedit.

Nici cei care vor dori să facă mişcare nu au fost uitaţi, fiindcă în toate sălile viitorului Aqua Palace vor exista tobogane, piscine de înot şi, absolut inedit, două piste de surf. La toate acestea se mai adaugă două terenuri de squash, o sală de fitness, una de aerobic, saloane pentru masaj, acupunctură şi solarium.
Cei care caută intimitate vor avea de ales între trei băi private pentru familii şi grupuri de prieteni, toate dotate cu jacuzzi şi saună, iar pentru familii cu copii mici sunt puse la dispoziţie camere de odihnă şi săli pentru schimbarea scutecelor. Cu alte cuvinte, un colţ de paradis menit să seducă un număr cât mai mare de turişti, cei români fiind dintre principalii "ochiţi".

Record european

Deşi foarte modernă, noua construcţie se integrează perfect în peisajul staţiunii. Ea se află lipită de vechiul ştrand şi de Aquapark-ul din Hajduszoboszlo. Ştrandul, care se întinde pe 30 hectare, îşi primeşte oaspeţii în fiecare an din 1 mai şi până în 30 septembrie.

În 2002, infrastructura lui a fost complet refăcută, conform standardelor UE. S-au construit piscine noi cu sisteme moderne de filtrare a apei, dar şi o plajă mediteraneană pe o suprafaţă de 6.200 mp, considerată cea mai mare piscină din Europa. Bazinul are o adâncime ce creşte treptat şi este dotat cu un utilaj care produce valuri artificiale. Există şi un dig despărţitor între piscină şi zona de hidrobiciclete şi bărcuţe. La "orizont" este plasat un vapor de "piraţi" şi, pentru a întări senzaţia de real, s-a construit un far şi s-au plantat palmieri.

În cadrul aceluiaşi complex se află şi Acvaparcul. Realizat cu finanţare UE printr-un proiect PHARE, acesta a fost deschis în iunie 2000, fiind primul de acest fel din Ungaria, componentele sale fiind comandate din Spania. De la înălţimea celor 12 metri, cât are turnul de lansare, vizitatorii pot alege din nouă piste cu diverse grade de dificultate. Pentru cei mici există piscine şi tobogane, precum şi un loc de joacă pe "uscat".

Dacă la ştrand intrarea costă 1.200 de forinţi (aproximativ 20 de lei), amatorii de senzaţii tari trebuie să mai scoată din buzunar 2.500 de forinţi (circa 40 de lei) pentru două ore petrecute în Acvaparc. În ce priveşte costul tichetelor de intrare în viitorul Aqua Palace, acesta rămâne deocamdată un secret de marketing al investitorului.

Cu toboganele spre est

Pentru o ţară a cărei ofertă turistică este limitată din punct de vedere al formelor de relief, Ungaria reuşeşte aproape incredibil să se impună ca una dintre destinaţiile preferate pentru turiştii străini, realizând venituri imense din această industrie. O bună parte din aceşti bani vin din România, una dintre pieţele cele mai râvnite de către investitorii maghiari, lucru pe care, de altfel, aceştia nu se sfiesc să-l afirme deschis.

Tocmai din acest motiv, trei dintre cele mai importante investiţii ungureşti în turism, însumând peste 50 de milioane de euro, se vor deschide în perioada imediat următoare de-a lungul frontierei cu România, în localităţi situate la cel mult 60 de kilometri de frontiera cu ţara noastră. Mergând de la nord la sud, este vorba despre Aquarius de la Nyiregyhaza, Aqua Palace la Hajduszoboszlo, respectiv Aquapolis la Szeged, ale căror inaugurări urmează să aibă loc în primăvara acestui an.

Dacă la acestea se adaugă şi Aquaticum din Debreţin, băile de peşteră de la Tapolca, de lângă Miskolc, se poate observa că fiecărui mare oraş de pe graniţa de vest şi nord-vest a României îi corespunde câte o staţiune termală sau un important centru de wellness în ţara vecină. Seduşi de asemenea oferte, nu e de mirare că vizitatori români reprezintă, potrivit statisticilor oficiale, a treia sursă de venituri externe pentru operatorii maghiari din turism.

Asta, în condiţiile în care nici noi nu ducem lipsă de apă termală. Ci doar de spirit întreprinzător şi de simţ gospodăresc, la care să se adauge şi ceva sprijin din partea statului, cum se întâmplă în vecini. Care n-au Minister al Turismului, dar au turism...


08 strand (mare).jpg"FELIX" UNGURESC
Poveste de succes

Data de 26 octombrie 1925 este considerată ziua de naştere a oraşului Hajduszoboszlo, deoarece în această zi a fost descoperită apa termală care a stat la baza dezvoltării localităţii. Geologul maghiar născut în România Pavai Vajna Ferenc făcea prospecţiuni în căutare de gaz metan, dar, de la 1.100 metri adâncime, din pământ a ţâşnit un jet de apă înalt de 15 metri şi cald de 73° C.

Ulterior, geologii, chimiştii şi medicii şi-au dat seama că au găsit un tezaur inestimabil. Comoara este, de fapt, ceea ce a rămas din Marea Triasică Intercarpatică, aflată la mare adâncime în cantităţi enorme, care chiar şi după 85 de ani de exploatare, pare inepuizabilă. Compoziţia chimică a apei termale este atât de complexă încât aproape că nu există boală asupra căreia ea să nu aibă efect curativ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON