URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2010, 14:01

Vai Bihorul!

Vai Bihorul! TO BE OR NOT TO BE. În contextul în care clubul e în colaps, Ioan Lucian (în foto alături de sponsorul Marcel Bărbuţ de la Adeplast - n.r.) spune că, dacă cei care îl contestă au idei mai bune, e gata oricând să renunţe. "Am venit aici la propria mea cerere, cu un proiect pe care îl voi duce până la capăt. Dacă domniile lor au programe mai bune şi mai viabile, care pot face numai bine lui FC Bihor, atunci noi, şi îi includ aici pe Vova Tămaş, directorul sportiv, şi pe Ioan Zare, organizator de competiţii, ne retragem"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

De câţiva ani încoace fotbalul românesc a devenit o afacere pentru patronii de cluburi. Numai FC Bihor s-a dovedit o afacere proastă pentru Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

Deşi jucătorilor li s-au redus lefurile cu până la 55%, clubul a adunat şi restanţe salariale de zeci de mii de euro. În plus, pentru că nu îşi mai permite efortul financiar, săptămâna trecută preşedintele Ioan Lucian a desfiinţat echipa a doua. Cei 200.000 de lei alocaţi de Consiliul Local sunt doar o "gură de aer" pentru echipa orădeană, care va trebui să se chinuie pentru a supravieţui în liga secundă.

Fotbal în insolvenţă

FC Bihor face parte din peisajul sumbru al ligii secunde. Are datorii peste tot, iar clubul se află în insolvenţă. Singurul avantaj este că datoriile stagnează, dar, dacă în trei ani nu sunt plătite, clubul va fi declarat falimentar. Cum se vor plăti şi de cine? Nu se ştie, pentru că principalii finanţatori ai clubului sunt şi ei pe butuci: Primăria orădeană face reduceri de personal, iar Consiliul Judeţean îşi direcţionează veniturile spre alte sectoare, mai importante.

Totuşi, CJ a anunţat că va depune în conturile FC Bihor 7 din cele 10 miliarde de lei vechi, pe care le datorează din 2008 şi 2009, iar Primăria a aprobat 12 miliarde, din care 2 miliarde de urgenţă, numai că tot nu e de ajuns. "Nu punem presiune pe finanţatori. Orice ban ne dau e bine venit dar înţelegem situaţia. Ne vom descurca. O să găsim soluţii", spune împăciuitor preşedintele Ioan Lucian.

Vestiarul "fierbe"

Optimismul conducătorului FC Bihor nu este împărtăşit şi de jucători. Nu de alta, dar salariile restante se ridică la nu mai puţin de 45.000 de euro, iar sportivii sunt nemulţumiţi. Chiar dacă li s-a promis că banii vor intra zilele acestea, jucătorii ameninţă, fără să îşi asume făţiş, că pleacă. "Trăim vremuri grele. Dacă nu se poate aici, sub o formă sau alta ne vom lua drepturile şi vom juca pentru altcineva", spune, sub protecţia anonimatului, unul dintre cei mai experimentaţi jucători.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, preşedintele a umblat şi la salarii, reducându-le cu procente între 20 şi 55%, deşi nu toţi au acceptat măsura. Veteranii Ciprian Dianu şi Daniel Lupaşcu, de exemplu, ţin morţiş să se bată pentru toţi banii scrişi pe contract. "Pentru că, dacă rămân aici, la vară, conform contractelor, vor încasa sume mari de instalare şi le vor fi mărite substanţial contractele", spune Lucian, ca şi cum nu ar fi dreptul lor.

FC Bihor II, out!

Cireaşa de pe tort a venit săptămâna trecută, când Lucian a anunţat desfiinţarea echipei secunde a FC Bihor. Susţine că n-a avut de ales, în situaţia în care statul de plată al clubului numără 42 de jucători, mult prea mult pentru condiţiile economice actuale.

Pentru ca echipa secundă, ajunsă în Liga a IV-a, să îşi poată continua activitatea, erau nevoie de 1,5 miliarde de lei vechi pe sezon, bani pe care, însă, conducerea clubului vrea să îi economisească. "Vom plăti maximum 28-30 de jucători. Ceilalţi vor fi împrumutaţi la alte echipe", declară preşedintele, adăugând că la prima echipă vor mai ajunge doar patru jucători. "Nu desfiinţam echipa dacă ei acceptau reducerea salariilor. Le-am spus încă din ianuarie, dar nu m-au luat în serios".

Chiar dacă a lăsat să se înţeleagă că din vară FC Bihor II ar putea fi din nou formată, decizia preşedintelui a marcat, totuşi, încă un punct negru pentru FC Bihor, care şi-a cam dat "autogol"...


VÂNAT

Ţinta pe preşedinte

În urma scandalurilor care se învârt în jurul FC Bihor, Ioan Lucian susţine că în jurul lui s-au format "celule" care-i vor postul şi că a fost atacat din toate părţile, atât dintre oamenii de fotbal, cât şi de politicieni. Contestatarii cârcotesc că preşedintele nu va reuşi să aducă în club sumele de bani pe care le-a promis, circa 500.000 de euro.

Deocamdată, pentru 40.000 de euro, jucătorii vor avea inscripţionată pe tricouri emblema Adeplast, însă numai 10.000 de euro au intrat în vistierie, restul fiind investiţi în produse cu care FC Bihor va construi trei vestiare noi pentru copii şi juniori. "Şi ce le daţi la jucători ca salarii, cărămizi?", l-a întrebat pe Lucian, în cadrul unei dezbateri publice, pedelistul Mircea Matei, fost membru în AGA FC Bihor.


VREMURI APUSE

Iarna e ca vara

În cantonamentul din vară, FC Bihor a fost spaima adversarelor. A bătut tot ce i-a ieşit în cale, însă atunci când s-a jucat pe puncte şi pe bani, forma bună a dispărut inexplicabil. Nici schimbarea lui Ioan Petcu pe banca tehnică cu Ovidiu Lazăr nu a adus mai multă vigoare, Bihorul terminând campionatul cu doar 15 puncte acumulate, mai puţin de un punct pe etapă. Coincidenţa face ca Bihorul să fi spulberat totul în cale şi în această iarnă, cu o singură excepţie: 0-2 cu ACU Arad.

Având în vedere criza financiară, returul se anunţă cel mai nesigur din istorie, pentru că nu se poate anticipa câte echipe vor reuşi să apuce să joace şi în ultima etapă. UTA are datorii de peste 400.000 de euro, FC Baia Mare e deja în colaps, iar Drobeta Tr. Severin se află la un pas de desfiinţare în ciuda faptului că are un stadion nou, de excepţie. Minerul Lupeni, Mureşul Deva sau CSM Râmnicu Vâlcea au toate şansele să nu încheie returul. Ironia face ca FC Bihor să întâlnească în prima etapă din retur pe Jiul, care este ca desfiinţată. Numai o minune ar putea face ca minerii să apară sâmbătă, pe terenul propriu, cu o echipă din 11 jucători.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON