URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2010, 10:42

În numele tatălui

În numele tatălui COLECŢIONARUL. Vitrina antrenorului Alexandru Chirilă (foto) este plină cu trofeele cucerite ca sportiv, dar şi ca antrenor. Tehnicianul orădean s-a afirmat în competiţiile interne ca antrenor la CSS Oradea şi Rapid Oradea, sportivii pregătiţi de el cucerind peste 200 de medalii
În numele tatălui LEGE ŞI ORDINE. Pregătirea judoka din lotul olimpic al României se desfăşoară după regulile impuse de antrenorul asiatic Han Chang Hi (dreapta), care împreună cu antrenorul coordonator al lotului, orădeanul Emil Morar (stânga), nu se sfieşte să-şi spună părerea deschis despre elevii săi: brânză bună în burduf de câine. Adică talentaţi, dar nu prea dispuşi să muncească...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: url

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: name

Filename: stire/stire.php

Line Number: 133

Unul din pionierii judoului orădean, Alexandru Chirilă, tatăl multiplei campioane la kyokushin Anca Wallmen-Chirilă, a rămas fidel sportului pe care l-a practicat atât ca sportiv, cât şi ca antrenor.

Cunoscut în judoul românesc mai ales prin activitatea de antrenorat, Chirilă a câştigat încrederea preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, la sugestia căruia a fost trimis în Armenia pentru a realiza o serie de seminarii şi instructaje. În acelaşi timp, la lotul olimpic de judo al României activează ca antrenor secund un maestru al judoului nord-coreean, Han Chang Hi, venit la Oradea tot în urma recomandării lui Marius Vizer.

BIHOREANUL vă prezintă două portrete în oglindă, ale unor antrenori din două ţări atât de diferite, dar al căror numitor comun e unul: dragostea fără margini pentru judo.

Un orădean la Erevan

14 Marius Vizer_1.jpgÎn urmă cu un an, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer (foto), a luat o decizie importantă privind regulamentul de judo, pentru a creşte spectaculozitatea acestui sport care părea să fi ajuns într-un con de umbră pe plan mondial. Pentru că tehnicile din luptele libere şi mai ales din sambo, sport practicat în masă în ţările ex-sovietice, au început să se impună în faţa procedeelor tradiţionale din judo, Vizer a simţit nevoia să pună capăt acestei influenţe, aducând judoul la vechile sale valori, la rădăcini.

Pentru aceasta, a ales un orădean, pe Alexandru Chirilă, ca să-l trimită să propovăduiască vechiul cod al judoului într-una din aceste ţări, îndepărtata Armenie. Ajuns astă-vară la Erevan, profesorul a găsit acolo o deschidere totală din partea antrenorilor de la loturile naţionale şi de la cluburi faţă de ideea de a reveni la tradiţiile acestui sport.

Cunoscutul antrenor s-a confesat BIHOREANULUI şi a declarat că este impresionat de ceea ce a văzut în Armenia. "În viaţa mea nu am mai întâlnit asemenea preocupare pentru judo. Am fost primit de ministrul Sportului într-o clădire unde pe fiecare perete vedeai doar poze cu judoka şi luptători. Pentru ei sportul individual e primordial, nu cel de echipă, ca la noi. Am condus acolo seminarii de la care nu a lipsit nici un antrenor de la cluburile importante. În noua viziune a Federaţiei Internaţionale se pune accent pe latura spectaculară a întrecerilor, eliminându-se în mare parte prizele la picioare. Drept urmare, la ultimul Campionat Mondial care a avut loc în Japonia numărul de victorii prin ippon a crescut", explică Alexandru Chirilă.

Mănâncă judoul pe pâine

"Planul iniţial a fost să stau în Armenia până la Jocurile Olimpice din 2012, dar am revenit acasă din cauza unor probleme de familie şi ale celor de la firmă. Şi totuşi, cât am stat acolo mi-am putut da seama că armenii au un potenţial extraordinar. Sunt foarte receptivi şi dornici să facă judo nu doar la nivel de performanţă, dar şi ca sport de masă. Mănâncă judo pe pâine", spune antrenorul orădean, a cărui prezenţă la Erevan s-a dovedit benefică pentru implementarea regulilor dorite de Federaţia Internaţională.

Chirilă afirmă că, pentru armeni, a fi campion de judo înseamnă a fi erou naţional. "Fac totul pentru a deveni cei mai buni. Sunt adevăraţi luptători şi la concursuri, dar şi la antrenamente. Iar statul îi recompensează cu adevărat, cum se întâmpla şi la noi înainte de 1989. Pentru o medalie importantă, sportivii şi antrenorii primesc o maşină sau o casă".

În ascensiune

14 Gagik Tsarukyan.jpgPrezenţa unui delegat FIJ a stârnit şi interesul preşedintelui Comitetului Olimpic Armean, Gagik Tsarukyan (foto). Un personaj puternic şi cu o popularitate care se compară cu cea a şefului statului. "Am fost primit de el. Este un om foarte bogat, care deţine cele mai importante hoteluri, baze sportive, renumita fabrică de cognac Arat şi multe altele. La atâţia bani, nu mă mai mir că vor să ajungă o putere în judoul mondial".

În Armenia, o ţară cu un potenţial încă nevalorificat, practicarea sportului tinde să devină un mod de viaţă, povesteşte Chirilă. Iar judoul este ramura cu cel mai mare număr de sportivi legitimaţi. "La 3,5 milioane de locuitori, există 3.500 de sportivi legitimaţi la 28 de cluburi. Cam tot atât cât avem noi la aproape 20 de milioane. Şi numărul lor creşte mereu", zice profesorul orădean.

Arc peste timp

În anul 1975, un nord-coreean, Han Sang Ho, venea în România, ţară care pe atunci învăţa abecedarul judoului. Timp de doi ani, asiaticul care îşi făcuse un nume mare în judo mai ales că a pregătit şi naţionala Cubei, a încercat să scoată campioni din judoka noştri. Acum, după 35 de ani, fiul său, Han Chang Hi, a fost numit antrenor secund la lotul olimpic al României, care se pregăteşte la Oradea pentru Jocurile Olimpice din 2012. Iar cum Marius Vizer doreşte cel puţin repetarea performanţei obţinute de campioana Alina Dumitru la Beijing, a apelat la tehnicianul nord-coreean.

La cei 50 de ani împliniţi, acesta se bucură de o bună apreciere internaţională. Modest şi harnic, Han îşi pune mari speranţe în sportivii care i-au încăput pe mână. "Sunt foarte talentaţi, dar mai au mult de muncă. Le lipseşte ambiţia şi nu sunt destul de spartani. Trebuie să se pregătească mai mult dacă vor rezultate", spune, fără menajamente, tehnicianul, unul dintre extrem de puţinii nord-coreeni care au privilegiul, tocmai datorită sportului, să călătorească peste hotarele ţării sale atât de izolate.

Pe acelaşi drum

Venirea lui Han Chang Hi în România are şi altă încărcătură în afara celei profesionale. "Am aflat multe despre România de la tatăl meu. El a fost cel care m-a sfătuit să accept propunerea venită de la Marius Vizer. În plus, am dorit să văd locurile unde a lucrat el. Am vizitat Iaşiul, Bucureştiul, Sibiul, oraşe foarte frumoase şi unde judoul şi-a păstrat tradiţia", s-a destăinuit antrenorul BIHOREANULUI.

Dacă munca sa va aduce medalii, atunci coreeanul ar putea rămâne mai departe în România. El şi-o doreşte, s-a ataşat de aceste meleaguri şi speră că, la fel ca tatăl său, să-şi lege numele de istoria judoului românesc. Mai rămâne să-l ajute şi propriii elevi. Adică să pună osul la muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@Ioan Hermanu hotoman
crapaneanu sau cracaneanu ? asta cu limbisti si pupincuristi e tare ! haaaaaaahahhahaha...........
Postat 01 Noiembrie 2010, 02:01 de hahahaha
lasa-neeee
Acuma te dai Capalnenau, bai Hermane ? :))))) Niste limbi in c.. la dom' Chirila, Vizerila si altii...
Postat 01 Noiembrie 2010, 00:44 de Ioan Hermanu hotoman
judo
Cel mai bun judoka roman a tuturor timpurilor este ,a fost si va ramane LUNGU ALEXANDRU din Oradea,cel mai bogat palmares in medalii de aur,campion european,mondial,participant la olimpiada Atlanta cu medalie de bronz,este elevul lui Chirila si Vizer.Sa ne mindrim cu judoul bihorean,a adus medalii multe, a facut cunoscut lumii orasul de pe Crisul Repede.
Postat 31 Octombrie 2010, 20:27 de vali
Timp
Cum trec anii...
Postat 31 Octombrie 2010, 16:30 de Doina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON