URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2009, 16:18

Din nou "acasă"

Din nou 'acasă' VOTAT. Practicant de arte marţiale, noul preşedinte al FRJ, Eduard Doandeş (foto) a fost antrenor la CS Dinamo Bucureşti, antrenând, la începutul anilor 90, două unităţi militare. Fost analist de date la compania irlandeză Bull, din 2004 a intrat pe piaţa imobiliară din Spania, devenind ulterior fondatorul şi conducătorul fondului R.I. Investment Group, cel mai mare din Irlanda. Fiind şi omul de legătură al oamenilor de afaceri irlandezi în România, s-a asociat în dezvoltarea mai multor mall-uri şi zone rezidenţiale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt bătăioşi. Atât de bătăioşi încât, săptămâna trecută, doi dintre ei au ajuns la conducerea Federaţiei Române de Judo.

Sportivul Florin Lascău şi celebrul antrenor Sandu Chirilă au fost aleşi vineri vicepreşedinte, respectiv secretar general al FRJ. Doi oameni grei, care, odată instalaţi, au "aspirat" Federaţia cu totul. "Suntem amândoi orădeni, aşa că am decis ca, începând de luna viitoare, sediul federaţiei să se mute la Oradea", spune Sandu Chirilă, promiţând reformarea sistemului.

Capitala judo-ului

Ziua de vineri a fost una extrem de importantă pentru judo-ul românesc. La sala Majestic din Oradea, 34 de antrenori şi şefi de cluburi din toată ţara s-au strâns pentru a-şi desemna conducătorii, iar preşedinte al federaţiei naţionale a fost ales omul de afaceri Eduard Doandeş, un personaj tânăr şi ambiţios, care promite că va creşte acest sport în România. "Am o strategie să implementăm judo-ul în şcoli chiar la nivel de ţară, iar toate strategiile mele ţin foarte mult de baza materială care va trebui creată", zice noul preşedinte.

10 Lascau.jpgVicepreşedintele federaţiei este de acum judocanul Florin Lascău (foto), iar secretar general al FRJ a fost desemnat antrenorul Alexandru Chirilă. Primul s-a remarcat ca şi campion mondial la judo din partea Germaniei, în 1991, iar de-a lungul anilor a fost director administrativ al Uniunii Europene de Judo, director tehnic al Federaţiei Suedeze de Judo, vicepreşedinte pe probleme de performanţă al Federaţiei Germane de Judo. "E mult de lucru. O să ne şi doară, dar trebuie să ne motivăm şi să facem totul pentru performanţă", a spus Lascău, restabilit în Oradea în 2008, de când e secretar şi manager general al FRJ.

"Într-un fel a căzut pe capul meu această funcţie. Acum 20 de ani mi-aş fi dat o mână pentru ea, dar astăzi o văd din perspectiva pe care o dă ştacheta lăsată de colegii noştri foarte sus. E o responsabilitate", spune şi Sandu Chirilă, cel care va deţine, practic, frâiele FRJ.

Judo made in Oradea

Considerat o adevărată legendă în materie de judo, Chirilă a fost antrenor al echipei fanion Rapid Oradea, a fondat, împreună cu Andrei Bondor, Clubul Veteranilor din Judo, a condus Federaţia Română de Karate Kyokushin, iar în prezent e antrenor de judo kata, el fiind cel care a adus în România această formă de luptă.

"Avem un cuplu care a luat de două ori Campionatul European şi o dată Cupa Mondială, este vorba de Iulian Surlă din Focşani şi de orădeanul Ciprian Fleisz. Miercuri pornim pentru prima oară la Campionatul Mondial. Se ştie că, în judo, japonezii sunt tartorii. Dar am poze cu japonezi plângând, pe locul doi sau trei, pentru că locul unu a fost câştigat de noi", spune mândru antrenorul.

10 Chirila.jpgOradea e un pol al judo-ului românesc, explică Sandu Chirilă (foto), argumentând că, în afară de faptul că a dat antrenori foarte buni, precum Florian Velici ori Marius Vizer, a născut şi sportivi cu rezultate remarcabile. "Fâşie (n.r. Dan Fâşie, legitimat la CSM Liberty) e un talent promiţător", consideră el. Despre actualul context al judoului românesc, profesorul spune, însă, că "e o mare satisfacţie, dar şi insatisfacţie", pentru că România a obţinut în ultimii ani mult mai multe rezultate la fete. Cel mai tare s-a remarcat Alina Dumitru, care a obţinut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, de anul trecut.

Vine reforma

Oricum, spune secretarul general al FRJ, sportul se va dezvolta. Mai ales că, începând cu luna următoare, datorită şi ambiţiei lui Marius Vizer, preşedintele uniunii mondiale, sediul federaţiei va fi la Oradea. "Din punct de vedere procedural, se depun actele la Judecătorie, iar după 14 zile, în caz că nu vor fi contestaţii, încep procedurile de mutare. Desigur, un sediu al Federaţiei va rămâne în Bucureşti, pentru că e chiar în clădirea Ministerului Tineretului şi Sportului, dar partea operativă va fi la Oradea", explică Sandu Chirilă.

Unul dintre cele mai urgente obiective e înfiinţarea a nouă săli de judo în toată ţara, care vor fi utilate de Marius Vizer. O prioritate va fi reorganizarea şi reformarea metodologiei de predare, pentru că în ultimii ani, sportivii au uitat că judo înseamnă şi educaţie, şi artă. În plus, se vrea descentralizarea instituţiei. "Dacă până acum, deciziile erau luate la nivel de comitet director, de acum înainte acestea vor fi luate şi de comisia arbitrilor, a antrenorilor sau a centurilor negre, care aveau un rol consultativ. Asta, ca să nu mai fie într-o singură mână soarta Federaţiei", zice orădeanul. Ceea ce va da, cu siguranţă, o nouă forţă judoului românesc...


JUDO INTERNAŢIONAL
Din nou "acasă"

10 vizer.jpgNu este pentru prima dată când Federaţia Română de Judo are sediul la Oradea. Între 2001 şi 2002, FRJ a funcţionat tot în oraşul de pe Criş, sub conducerea lui Marius Vizer (foto), cel mai valoros personaj din lumea sportului pe care l-a dat Bihorul şi care a devenit, pe rând, preşedintele Federaţiei Române de Judo, al Uniunii Europene de Judo şi în prezent al Federaţiei Internaţionale de Judo. El este şi fondatorul Liberty, singurul club românesc care a cucerit, în 1999, Cupa Campionilor Europeni la Judo şi care sâmbătă, în cadrul Campionatului Naţional de Judo Seniori, desfăşurat la Arena Antonio Alexe, a devenit pentru a 13-a oară campion naţional.


AVEM CU CE
Cei mai buni

10 morar.jpgDatorită rezultatelor remarcabile din judoul orădean, în 2000 aici s-a înfiinţat şi Centrul Olimpic de Pregătire a Juniorilor, la băieţi, unde se antrenează "greii" din domeniu. Potrivit lui Emil Morar (foto), fostul conducător al centrului, în prezent antrenorul lotului naţional de seniori, Bihorul are trei mari speranţe în materie de judo. Dan Fâşie (categoria 66 kilograme), multiplu campion naţional şi vicecampion la Europene) şi Costel Dănculea (categoria 73 kilograme), ambii din lotul naţional şi legitimaţi la Clubul Sportiv Municipal Liberty Oradea, s-au întors de la Campionatul Modial de seniori de la Rotterdam, din august, ca ocupanţi ai locurilor 5 şi 9 în clasamentul mondial. Printre sportivii de frunte ai clubului se mai numără şi Daniel Matei (categoria 100 kilograme), care a obţinut medalia de bronz la Campionatul Mondial desfăşurat în iunie la Bucureşti.
Promiţătoare e şi orădeanca Ioana Matei (categoria 48 kilograme), care tocmai s-a întors cu locul trei de la Campionatul Mondial de Juniori şi va pleca săptămâna următoare la Campionatul Mondial de Juniori de la Paris. "Echipa Liberty LPS-CSS Bihorul, condusă de Aurelian Fleisz, vine cu o generaţie valoroasă din urmă. Sunt câteva sportive de valoare, care încep să se ridice. Sper să le putem păstra în continuare", spune Morar. Un alt talent al bihorenilor a fost în anii '90, luptătorul Sandu Lungu, campion mondial şi european de juniori în 1991.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON