URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihoreanul tipărit

Luni, 22 aprilie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: De ce s-au înghesuit magistrații din Bihor în Birourile Electorale; Fără case expropriate în Rogerius de rețeaua de tren-tramvai; PET-urile le aduc câștiguri semnificative oamenilor străzii; Spectacol periculos în Oradea: a mers pe sârmă între clădirea Primăriei și biserica de vizavi; Un preot din Oradea îngrijește bolnavi, orfani și oameni sărmani pe care nimeni nu îi ajută...
22 Aprilie 2024, 00:00
Goana după PET-uri: Flacoanele au ajuns la mare căutare printre oamenii străzii, aducând profituri și de sute de lei pe zi 
Oradea noastră
Aruncate până acum în șanțuri ori pe lângă coșurile de gunoi, flacoanele, dozele și sticlele au ajuns la mare căutare. Implementarea sistemului de garanție-returnare (SGR) a ambalajelor îi determină pe unii bihoreni să scotocească prin tomberoane după PET-urile care le pot aduce bani, unii recunoscând că afacerea este cât se poate de bănoasă.
25 Aprilie 2024, 08:01
Vremea Iepurașului: O nouă ediție a Târgului de Paște în Cetatea Oradea. Vezi programul!
Bihoreanul tipărit
Începe o nouă ediție a Târgului de Paște, care va putea fi vizitat în perioada 26 aprilie - 6 mai în Cetatea Oradea. Ateliere de încondeiat ouă sau de dulgherit, întâlniri cu Iepurașul și plimbări printr-un labirint de primăvară sunt câteva dintre activitățile din oferta Târgului.
24 Aprilie 2024, 12:10
Tramvai la scară: Lucrările la rețeaua tram-tren din Oradea vor începe anul viitor, fără case expropriate în Rogerius
Bihoreanul tipărit
Lucrările de 235 milioane euro pentru construirea sistemului tram-tren în Zona Metropolitană Oradea urmează să fie licitate vara aceasta. Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea prevăd începerea efectivă a lucrărilor în primăvara anului viitor, ele urmând să se desfășoare fără exproprieri pe tronsonul din cartierul Rogerius dintre străzile Coposu și Lacul Roșu.
24 Aprilie 2024, 08:00
Au ales... banii! Cât vor câștiga judecătorii și procurorii din Bihor care s-au înghesuit la șefia Birourilor Electorale
Bihoreanul tipărit
Judecătorii și procurorii din Bihor au dat năvală la șefia Birourilor Electorale pentru alegerile din 9 iunie, stârnind invidia juriștilor din alte instituții, cărora le-au luat locul. Din 101 Birouri Electorale care vor funcționa în județ până după scrutin, nu mai puțin de 68 vor avea președinți magistrați, procurorii și judecătorii urmând să încaseze indemnizații chiar și de 50.000 de lei pentru două luni, timp în care le „curg” și salariile imense, deși munca din parchete și instanțe le va fi în mod cert afectată.
Căldură în rate: Au explodat facturile de încălzire în Oradea. Ce soluții au asociațiile, ca să nu adune datorii?
Bihoreanul tipărit
Plata facturilor de încălzire, care ating record după record cu fiecare iarnă, este prioritară pentru orădeni. Raportat la luna februarie, de exemplu, gradul de încasare al facturilor Termoficare depășește 95%. „În ultimii 7 ani tot așa a fost. Orădenii se luptă să fie cu întreținerea la zi și evită, cât pot, să li se adune două facturi neachitate, pentru că apoi le este mai greu să le plătească”, explică directorul societății Termoficare, Călin Ungur. Asociațiile de proprietari mai au șansa eșalonării plăților, dar orădenii trebuie să pună banii jos!
22 Aprilie 2024, 09:54
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Judecătorii și procurorii din Bihor au dat năvală la șefia Birourilor Electorale
Bihoreanul tipărit
Luni, 22 aprilie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: De ce s-au înghesuit magistrații din Bihor în Birourile Electorale; Fără case expropriate în Rogerius de rețeaua de tren-tramvai; PET-urile le aduc câștiguri semnificative oamenilor străzii; Spectacol periculos în Oradea: a mers pe sârmă între clădirea Primăriei și biserica de vizavi; Un preot din Oradea îngrijește bolnavi, orfani și oameni sărmani pe care nimeni nu îi ajută...
22 Aprilie 2024, 00:00
Regii în Bihor: În perioada interbelică, familia regală a vizitat de mai multe ori Oradea şi Bihorul. Ce statui s-au ridicat în urma lor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În perioada interbelică, Oradea și județul Bihor au fost de mai multe ori pe agenda familiei regale. Regele Ferdinand I, Regina Maria, Carol - atât în calitatea de Principe moștenitor, cât și în cea de Rege - și Principele Mihai au trecut prin aceste locuri pentru momente festive, dar și în inspecție ori chiar... din întâmplare.
„Autostrăzi” pentru cicliști: În numai doi ani, pasionații de ciclism în natură vor avea 330 kilometri de piste în Bihor
Bihoreanul tipărit
Pasionaților de ciclism în natură li se pregătesc nu mai puțin de 330 kilometri de piste în Bihor. Inspirate din modele de afară și finanțate prin PNRR, traseele velo, care ar urma să fie gata în doi ani, vor merge din Oradea până în inima Apusenilor, pe foste căi ferate, dar și până în Ungaria, pe digurile unor ape.
1919 în Oradea: Pe 20 aprilie, se împlinesc 105 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea. Care a fost atmosfera atunci? (FOTO)
Bihoreanul tipărit
În 20 aprilie sunt marcați 105 ani de la intrarea Armatei române în Oradea, moment de profunde semnificații politice și statale. Încheierea Primului Război Mondial, fuga bolșevicilor, care au terorizat orădenii și bihorenii în primăvara lui 1919, și integrarea orașului și a unei părți a județului în Regatul României au schimbat soarta acestor teritorii. BIHOREANUL vă introduce în atmosfera vremii...
Oradea să trăiască! Orădenii sunt aşteptaţi la o mare sărbătoare românească, la 105 ani de la eliberarea oraşului
Timp liber
Orădenii sunt aşteptaţi, sâmbăta aceasta, la o mare sărbătoare românească, la 105 ani de la eliberarea oraşului. Momentul intrării generalului Traian Moşoiu în Oradea va fi reconstituit, va avea loc o paradă cu vehicule şi elicoptere militare, iar seara sunt programate un concert extraordinar cu Andra şi invitaţii ei, o retragere cu torţe şi un foc de artificii.
Şpagă „de-un grătar”: Cum cereau mită doi ingineri de la Electrica Oradea pentru avizele de amplasament
Știri Bihor
Doi ingineri din Sucursala Oradea a Societății de Distribuție Energie Electrică Transilvania Nord-Vest au fost trimişi în judecată de Parchetul Bihor pentru luare de mită. Procurorii susţin că Ionel Cioflan şi Claudiu Buz îşi chemau „clienţii” la întâlniri pe teren, unde le cereau bani „de-un grătar” ca să le elibereze avizele de amplasament necesare obţinerii autorizaţiilor de construire.
18 Aprilie 2024, 08:02
Bungău al IV-lea: Cum se pregăteşte rectorul Constantin Bungău pentru un nou mandat în fruntea Universităţii din Oradea
Știri Bihor
Rectorul Constantin Bungău se pregăteşte pentru un nou mandat în fruntea Universităţii din Oradea, primul de 5 ani. Rectorul în funcţie din 2012 este singurul candidat la alegerile care vor avea loc luna viitoare şi îşi propune să continue să atragă studenţi din străinătate, dar şi să facă din Universitate o instituţie mai prezentă în comunitatea locală.
17 Aprilie 2024, 07:58
Copilărie zdrobită: Indolența autorităților a băgat în spital un copil de 6 ani, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Indolența autorităților a băgat în spital un copil de 6 ani din Bihor, ajuns în stare gravă după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Darius Miculiță se luptă să supraviețuiască după ce, aflat cu prietenii la joacă pe terenul de fotbal din Ciumeghiu, a fost prins sub poarta grea folosită de fotbaliști la antrenamente, iar edilii comunei, fără vreo urmă de empatie, aruncă vina pe părinți, deși ar fi trebuit să se asigure că puștii fie n-au acces pe teren, fie sunt în siguranță acolo.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Tragedie cu repetiție în Bihor, unde un copil a ajuns în stare gravă la spital. Cine e de vină?
Bihoreanul tipărit
Luni, 15 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: Indolența autorităților a băgat în spital un copil de 6 ani; Rectorul Constantin Bungău - al patrulea mandat în fruntea Universității din Oradea; Cum cereau mită doi ingineri de la Electrica Oradea; În numai doi ani, pasionații de ciclism în natură vor avea 330 kilometri de piste în Bihor; Publicație aniversară dedicată împlinirii a 105 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea...
15 Aprilie 2024, 00:00
Ghid spre aurore: Orădeanul Horia Bogdan duce fotografi profesioniști sau amatori în locuri naturale spectaculoase (FOTO)
Oradea noastră
Peisajele de coastă din Irlanda de Nord, dunele de nisip din Namibia sau fiordurile îngheţate din Scandinavia sunt câteva dintre frumuseţile naturii pe care fotograful Horia Bogdan nu doar le cunoaşte, ci le prezintă şi altor împătimiţi ai naturii.
14 Aprilie 2024, 10:31
Domnişoara munţilor: A devenit campioană naţională la alergare montană după numai 2 ani de când s-a apucat de sport (FOTO)
Bihoreanul tipărit
O tânără din Oradea a devenit campioană națională la alergare montană la doar doi ani de când s-a apucat să alerge prin oraș. Mădălina Amariei a început să fugă prin Parcul I.C. Brătianu ca să scape de stările depresive provocate de pierderea câinelui, iar după câteva competiții la care a participat a îndrăznit să țintească la performanță. 
13 Aprilie 2024, 18:15
Meșter de lumină: Un orădean s-a specializat în arta vitraliilor, a icoanelor pe sticlă, restaurării și miniaturii. Vezi ce e în stare să facă! (FOTO)
Bihoreanul tipărit
După ce a performat în inginerie, un orădean excelează în arta vitraliilor, a  icoanelor pe sticlă, restaurării și miniaturii. Absolvent la tinerețe al Universității Tehnice din Cluj, iar la maturitate și de Artă Sacră, Dan Bârsan s-a specializat în lucrări cu tematică religioasă și laică, pentru biserici, dar și pentru clădiri rezidențiale și comerciale din țară și străinătate.
Oradea neînsemnată: Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă prin orașul cu peste 50 de șantiere (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă în Oradea, oraș cu peste 50 de șantiere în lucru. Pentru că de la deschiderea unui nou drum până la montarea semnelor de circulație trec chiar și trei luni, iar șantierele din oraș au rareori marcaje provizorii, șoferii se orientează în trafic cu greutate.
Cadouri de primăvară: Concertele cu oaspeți de seamă se țin lanț la Noo’vo Resto Lounge din Oradea
Timp liber
Iris, Nicu Alifantis și Sarmalele Reci sunt câțiva dintre oaspeții de seamă care vor concerta într-un local din Oradea, tot mai căutat. Evenimentele se țin lanț la Noo’vo Resto Lounge, care continuă să-și însoțească oferta culinară aleasă cu concerte, lansări de albume și spectacole de teatru.
09 Aprilie 2024, 11:22
Ca-n vestul sălbatic! Au închiriat una din cele mai pitoreşti zone din Bihor, pe bani de nimic, propriilor neamuri și prietenilor (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Şefii unui composesorat din Bihor au închiriat pe parcele una dintre cele mai pitoreşti şi virgine zone din munţii Pădurea Craiului, pe bani de nimic, în folosul propriilor neamuri și prieteni. Cadorisiți cu terenuri pe o jumătate de veac, chiriașii Asociaţiei de pădurit şi păşunat Runc Boiu Lorău au transformat locul într-un sat de vacanţă clandestin: au ridicat, total pe lângă lege, cabane şi căsuţe de vacanţă, şi-au făcut captări ilegale de apă, au mutat din loc însăși Valea Boiului, i-au îndiguit malurile, iar unul a pus și stăvilare ca să-și facă păstrăvărie.
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Una dintre cele mai frumoase zone din munţii Pădurea Craiului a ajuns cartier de rulote şi construcţii neautorizate
Bihoreanul tipărit
Luni, 8 aprilie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră. Dintre subiecte: Încă un jaf ca-n codru în munţii Pădurea Craiului; Primăria pune la pământ peste 1.700 de copaci, în proiectul Nufărul I; Orădenii n-au unde să arunce medicamentele expirate; Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă prin Oradea; A devenit campioană națională după numai 2 ani de când s-a apucat de sport; Un orădean duce fotografi profesioniști sau amatori în locuri naturale spectaculoase din întreaga lume...
08 Aprilie 2024, 00:00
Divă la Oradea! Angela Gheorghiu, protagonista unui concert extraordinar la Sounds of Oradea (VIDEO)
Timp liber
Marea soprană Angela Gheorghiu va fi protagonista unui concert extraordinar la Sounds of Oradea. Pe lângă seara de gală cu arii și duete de operă programată în Piața Unirii, festivalul va mai cuprinde un concert dat de The Prague Cello Quartet și un spectacol de balet al Operei Naționale din Sofia.
06 Aprilie 2024, 10:47
Cu ochii pe flotanți: Șmecherii în prag de alegeri, cu peste 10.000 de flotanți înregistrați în Bihor, numai anul acesta
Bihoreanul tipărit
Primari din Bihor și contracandidați de-ai lor încearcă să-și rezolve alegători „de import”, care se mută în localitățile acestora pe hârtie, doar să-i voteze. Pentru că în mai multe comune a început migrația persoanelor care își schimbă reședințele din localitățile de domiciliu stabil, Prefectura începe verificarea lor cu Poliția, avertizând rezidenții fictivi cu amenzi penale.
05 Aprilie 2024, 08:01
Oraș cu handicap: În vânătoare de parcări, numărul șoferilor din Oradea cu legitimații de handicap a crescut exploziv (FOTO)
Bihoreanul tipărit
Speculând o scăpare a legii, numărul șoferilor din Oradea care pot parca gratis cu legitimații de handicap a crescut în ultimii șase ani de 4,5 ori, ajungând la aproape 2.000. Pentru că Primăria și Poliția Locală nu fac verificări, parcările de domiciliu s-au umplut cu o pădure de panouri ce marchează locuri rezervate persoanelor cu dizabilități, iar cele 100 de locuri rezervate în oraș sunt mereu ocupate.
„Eu i-am omorât!”: La 105 ani după uciderea avocaților-martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, aflăm numele criminalului (FOTO)
Bihoreanul tipărit
La 105 ani după uciderea avocaților-martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș ies la iveală detalii cutremurătoare privind tortura la care au fost supuși. Un reportaj scris la jumătatea secolului trecut de un jurnalist orădean, dar care n-a fost niciodată publicat, dezvăluie confesiunea șocantă a unui locotenent ungur care, la ani buni după cruda asasinare a celor doi intelectuali unioniști, i-a mărturisit gazetarului că el a fost adevăratul lor călău, oferind și amănunte neștiute despre cumplita faptă.
Orizont... îngust: Discriminare la o școală specială din Oradea, de unde elevele aflate la menstruație au fost trimise acasă!
Bihoreanul tipărit
Situație halucinantă la o școală specială din Oradea, care a decis că elevele cu dizabilități mintale severe trebuie să stea acasă în perioada menstruației. Deși hotărârea nu are niciun temei legal și îngrădește dreptul la educație al fetelor, directoarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Orizont consideră că interdicția este firească, argumentând că a instituit-o după discuții cu angajații școlii, dar totuși a revocat-o după ce BIHOREANUL i-a chestionat șefii.
02 Aprilie 2024, 08:00
Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Ies la iveală detalii cutremurătoare despre uciderea avocaților-martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș
Bihoreanul tipărit
Luni, 1 aprilie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiecte: La 105 ani după uciderea avocaților-martiri Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș ies la iveală detalii cutremurătoare privind tortura la care au fost supuși! Din același număr aflați și despre o situație flagrantă de discriminare la o școală specială din Oradea, unde elevele aflate la menstruație au fost trimise acasă, de ce a crescut exploziv numărul șoferilor din Oradea cu legitimații de handicap, dar și cum reapar șemecheriile în prag de alegeri: peste 10.000 de flotanți înregistrați în Bihor numai anul acesta!
01 Aprilie 2024, 00:00
Prieteni de alergare: Un tânăr a creat o comunitate de peste 100 de orădeni care se strâng să alerge (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Un tânăr a mobilizat peste 100 de orădeni să alerge în zilele de joi prin centrul orașului. Alexandru Popa a creat comunitatea Oradea Running Culture după ce turele zilnice de alergare i-au schimbat viața în bine: a slăbit 30 de kilograme, s-a lăsat de alcool și și-a recăpătat încrederea în sine.
30 Martie 2024, 09:16
Şobolanii din siloz: Şeful Comcereal Bihor a făcut dispărută rezerva de grâu a statului, dar scapă nesancționat 
Bihoreanul tipărit
Curtea de Apel Oradea amână de aproape un an sentința în cazul unui uriaş furt descoperit în Bihor, din rezerva naţională de grâu în caz de război ori de calamitate. Şeful Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, este acuzat de procurori că, timp de 12 ani, s-a „servit” cu mari cantități de grâu din rezerva pe care trebuia s-o administreze, provocând o pagubă de peste 3 milioane euro.
28 Martie 2024, 08:00
Hoț curentat! Stă la vilă, lucra la Electrica și avea beneficii, dar nu se putea abține să fure curent
Bihoreanul tipărit
Un inginer al Electrica Distribuţie Oradea, care coordona echipa de control a contoarelor în zona Beiuş, a fost trimis în judecată pentru „fentarea” contorului, adică furt. Dorin Petriş, vărul fostului director general al Electrica, Nicolae Coroiu, demis şi condamnat definitiv pentru corupţie, a recurs la o şmecherie ingenioasă: a legat firele de curent pe lângă aparatul de măsurare a consumului, pe care l-a resigilat ca să ascundă manevra.
27 Martie 2024, 08:00
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON