URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2011, 14:10

Un poliţist acuză: "Regina" şpăgilor din frontieră e chestorul orădean Ioan Buda

Un poliţist acuză: "Regina" şpăgilor din frontieră e chestorul orădean Ioan Buda Agenta Dora Chira şi chestorul Ioan Buda
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţine că în afacerea şpăgilor colectate din vămi sunt două personaje care au statut de „regină". Într-o scrisoare transmisă din arestul Poliţiei, publicată de Cotidianul.ro, el i-a indicat pe şeful ANAF şi pe comandantul Poliţiei de Frontieră Române că ar beneficia de sumele de bani strânse din punctele de frontieră.

„Se tot vorbeşte că vor să ajungă la regină. Păi sunt două. La vamă regina e Blejnar, iar la Poliţia de Frontieră este chestorul Buda. Transporturile sumelor către Bucureşti se fac cu maşinile personale ale oamenilor de legătură, pentru că nu mai mergea cu avionul. Au fost dintre noi care au vrut să facă autodenunţ şi nu au fost lăsaţi", scrie fostul lucrător din Vama Moraviţa rutier.

El a înţeles abia după ce a fost ridicat de procurorii anticorupţie de ce un coleg de la Poliţia de Frontieră a refuzat să lucreze într-o tură în care se afla şi un ofiţer DGA, care lucra sub acoperire. Colegul despre care e vorba este agent al Poliţiei de Frontieră şi se numeşte Dora Chira.

Potrivit sursei citate, femeia avea un statut privilegiat în Vama Moraviţa, după ce le-a povestit colegilor, în mai multe rînduri, că se cunoaşte cu chestorul Ioan Buda şi că face dese drumuri la Bucureşti să se întâlnească cu acesta. Chestorul Buda a negat legătura, dar la ultima evaluare Schengen de la Moraviţa, petrecută în toamna anului trecut, agenta Chira a fost des văzută în preajma chestorului Buda (vezi foto).

„De ce credeţi că nu a vrut agentul Dora Chira să meragă pe acea tură? Pentru că acolo era ofiţerul sub acoperire, în speţă agentul Vodă Cristian. De aici tragem concluzia că Buda ştia de acţiunea DNA şi şi-a retras oamenii", mai spune lucrătorul aflat în arestul poliţiei.

În afară de Chira, mai mulţi poliţişti de frontieră, cu grad de ofiţer, au fost detaşaţi de la Moraviţa ori au fost mutaţi în turele în care nu au operat investigatorii sub acoperire. Acest lucru s-ar fi petrecut cu două luni înainte de reţinerea celor 44 de poliţişti, din ordinul direct al chestorului Buda, şeful Poliţiei de Frontieră Române.

Din arest, lucrătorul îl mai acuză pe ofiţerul sub acoperire Cristian Vodă că i-ar fi provocat şi instigat pe poliţiştii de frontieră la săvârşirea unor infracţiuni.

„Am fost provocaţi, manipulaţi şi intimidaţi de ofiţerul sub acoperire, care spunea că «am în spate Casa Poporului» şi că poate să mute din punct pe cine vrea. El lua banii de la ţigările care treceau cu acceptul lui, el fiind planificat în fiecare tură la supraveghere vamală, pentru a putea participa la controlul autovehiculelor împreună cu vameşii. Vodă făcea aceste lucruri deşi, prin lege, ofiţerul sub acoperire nu are voie să provoace, să participe sau să instige la săvârşirea unor infracţiuni", mai scrie lucrătorul de la Moraviţa, din arest.

După cum se ştie, chestorul Ioan Buda a fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, funcţie din care a fost promovat la Bucureşti, ca şef al instituţiei, în octombrie 2009, de fostul ministru bihorean Vasile Blaga. Născut în 1964 în Maramureş, Buda a fost poliţist de frontieră, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ipocrizie
Tot sistemul MAI.este viciat si virusat de fosile si relicve din vechiul sistem Securisto--Comunist, iar tinerii ce au intrat in sistem dupa anul 1990, au fost infectati si acesta iremediabil unii dintre ei, in prima faza .Dupa anul 2000, cand a fost amestecat sistemul M.I. cu Administratia , a fost introdus si virusul cel mai nociv in sistem adica Virusul Politic care a infiltrat in sistem NEPOTII, SOTIILE, COPII, S.A. si a dat peste cap totul.Urmarindu-se rezultate cat mai multe dar cu efort si posibilitati numai din partea slugilor care au ramas ceea ce nu se poate in prezent in aceste conditii.
Postat 14 August 2012, 15:31 de gorunul
Cine nu-i cu noi ...
Zice si stie ceva Talk, pentru ca Miculesti si-au regrupat de curind sediile de firme, renuntind la alea care dispuneau si de depozite subterane, pe care le-au golit cu totul si le-au pus in conservare.
Postat 23 Februarie 2011, 20:09 de Pond
Vama Bors
Gresit ... reginele au fost Marginean si Buda, iar cu Blejnar este alta poveste ... si atunci, fiind doua regine oradene, cine este regele ??? Tot un soi de oradean, in fapt bihorean ... Blaga se cheama piesa de rezistenta. Si ale cui erau tirurile cu tigari nescanate ??? Inchiriate de Trans...MICULA fratilor, care si-a si facut depozit mare, dar mare de tot pentru marfa de contrabanda adusa de ei pentru verisanul Blaga ... ca sunt aproape lipite Petrileni de Cacaceni ...
Postat 23 Februarie 2011, 20:06 de Talk
FELICITARI !
La cea mai importantă vamă de la graniţa cu Moldova, mita devenise o tradiţie, arată procurorii DNA Oricine trecea prin Vama Albiţa era obligat să cotizeze pentru "Fondul Libertatea" - aşa cum numeau poliţiştii de frontieră "fondul de şpagă" încasat în fiecare tură. Aşadar, indiferent dacă aveai sau nu probleme cu actele, făceai sau nu contrabandă, comiteai sau nu vreo infracţiune, tot trebuia să plăteşti. Pentru că aşa cerea "tradiţia". Asta reiese din referatul prin care procurorii anticorupţie au cerut, luni seară, arestarea preventivă a 15 dintre cei 53 de poliţişti de frontieră "săltaţi" din cea mai importantă vamă cu Republica Moldova.
Postat 23 Februarie 2011, 15:20 de un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON