URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2011, 14:49

Sindicaliştii din DGASPC se opun externalizării serviciilor sociale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că la finele anului trecut Consiliul Judeţean Bihor a primit un ordin comun al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi al Ministerului Finanţelor prin care se impune plafonarea cheltuielilor publice, dar şi pentru că întreţinerea unui copil sau a unui vârstnic din aşezămintele gestionate în judeţ de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului a ajuns să coste 3.000 de lei pe lună, aleşii bihorenilor au votat luna trecută o hotărâre prin care şi-au dat acordul de principiu pentru externalizarea serviciilor sociale.

În esenţă, hotărârea prevede ca la câteva din aceste aşezăminte gestionate de DGASPC să se scoată la licitaţie, pe baza unor caiete de sarcini, prestarea serviciilor sociale, astfel încât acestea să poată fi prestate şi de către organizaţiile neguvernamentale care deţin atestat de prestatori de servicii sociale.

"Sperăm ca pe viitor asemenea structuri să se angajeze să presteze exact aceleaşi servicii sociale asigurate în prezent de DGASPC, dar cu cheltuieli mai mici, pentru că sumele pentru întreţinerea unui copil sau vârstnic au ajuns la un nivel uriaş, de 3.000 de lei lunar, şi este evident că nici măcar unele familii mai înstărite nu cheltuie atâţi bani pentru un copil sau pentru un vârstnic, chiar dacă au nevoi speciale", argumenta luna trecută vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc.

Hotărârea luată luna trecută va fi supusă din nou, însă, atenţiei consilierilor judeţeni, deoarece după adoptarea ei, sindicatul Pro AS din cadrul DGASPC a depus la CJ o plângere prealabilă împotriva ei, motivând că prin aplicarea actului se va ajunge la concedierea unor angajaţi ai Direcţiei.

Până în prezent, juriştii CJ au întocmit la plângerea prealabilă a sindicaliştilor un răspuns din care rezultă că, dat fiind caracterul de "acord de principiu" pe care îl are Hotărârea reclamată, precum şi faptul că în baza ei încă nu s-a produs niciun efect, actul adoptat de consilieri nu încalcă niciun drept al sindicaliştilor.

Potrivit juriştilor, pe viitor, înainte de întocmirea caietelor de sarcini pe baza cărora vor fi organizate licitaţiile pentru externalizarea serviciilor, sindicatul va fi informat, iar sugestiile sindicaliştilor pot fi luate în considerare înaintea unor hotărâri de Consiliu Judeţean care să aplice concret principiul externalizării serviciilor.

Un amănunt important este, de asemenea, faptul că hotărârea de principiu adoptată de consilierii judeţeni luna trecută a avut ca temei chiar solicitarea conducerii DGASPC, care a motivat că are prea puţini bani la dispoziţie pentru a continua să asigure serviciile sociale pentru mai mulţi beneficiari din aşezămintele de profil din judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON