URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2010, 15:36

România, teren de aplicaţii pentru cultivarea de plante modificate genetic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Lucia Varga a anunţat vineri că a descoperit existenţa pe raza comunei Gepiu a unei culturi de 2,5 hectare de porumb modificat genetic aparţinând unui soi interzis în unele ţări ale Uniunii Europeane, dar şi că Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor a expediat fermierilor bihoreni o scrisoare prin care îi încurajează să cultive plante modificate genetic.

"Specialiştii nutriţionişti afirmă că organismele modificate genetic pot provoca afecţiuni ale rinichilor şi ficatului, scad imunitatea corpului uman, reduc imunitatea la boli şi influenţează creşterea în greutate", a spus Lucia Varga, argumentând că agricultura din România nu ar trebui să apeleze la genetică, deoarece pretinsele câştiguri cantitative sunt însoţite de consecinţe negative asupra sănătăţii consumatorilor.

De asemenea, a mai adăugat Lucia Varga, "am constatat că în apropierea lanurilor unde a fost cultivat porumb genetic nu mai supravieţuiesc nici furnicile şi nici fluturii, ceea ce este un semnal că aceste culturi reprezintă un pericol uriaş asupra mediului".

Ca reacţie la constatările făcute, parlamentarul a anunţat că va elabora un document pe care îl va supune aprobării grupului PNL din Camera Deputaţilor şi conducerii partidului, astfel încât, cu acest sprijin, să poată propune atât interzicerea ca în România să fie exercitată agricultura bazată pe organisme modificate genetic, cât şi promovarea agriculturii tradiţionale, ecologice.

"În ţări precum Ungaria, Austria, Franţa ori Germania, soiul de porumb modificat genetic care a fost cultivat la noi este interzis. Noi de ce permitem cultivarea lui?", a întrebat, retoric, parlamentarul bihorean.

Lucia Varga a spus, de asemenea, că Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor a trimis fermierilor bihoreni o scrisoare prin care i-a informat asupra posibilităţilor de cultivare a plantelor modificate genetic, respectiv porumb şi cartofi, adăugând o altă întrbare retorică: "Mă întreb dacă nu cumva există şi un interes politic pentru promovarea acestui tip de culturi".

Întrebată la ce anume face referire, reprezentanta PNL a afirmat că, de curând, a constatat personal că agricultura bazată pe organisme modificate genetic este susţinută de un exponent al PDL. "Am participat recent la o emisiune de la postul de radio RFI cu domnul Valeriu Tabără, de la PDL, care aducea argumente în favoarea organismelor modificate genetic", a răspuns Varga.

Aceasta a mai precizat, totodată, că intenţionează să iniţieze şi legiferarea obligativităţii ca producătorii de alimente să inscripţioneze pe ambalajul acestora dacă ele au fost realizate din organisme modificate genetic sau din materie primă obţinută pe cale naturală, astfel încât consumatorii să poată alege în cunoştinţă de cauză ce anume cumpără.

Condiţii puse de Direcţia Agricolă

Scrisoarea DADR Bihor la care a făcut referire Lucia Varga a fost dată publicităţii cu două zile în urmă şi specifică, de fapt, condiţiile pe care trebuie să le respecte fermierii care intenţionează să facă agricultură bazată pe organisme modificate genetic.

Astfel, comunicatul DADR precizează că se interzice cultivarea plantelor modificate genetic în vecinătatea imediată a terenurilor pe care se face sau se pregăteşte cultivarea de plante în regim ecologic, precum şi în perimetrul ariilor naturale protejate.

De asemenea, DADR arată că plantele modificate genetic se cultivă numai de către agricultori special autorizaţi în acest scop, pe suprafeţe precis delimitate şi declarate la Direcţie. În fine, conform DADR, la livrarea producţiei cultivatorii sunt oblugaţi să menţioneze pe documentele de însoţire a mărfii şi pe etichete că produsul este modificat genetic, precum şi condul unic de identificare a organismului modificat genetic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Deconcentrate si numirile politice". ep. III - "Imaginea conteaza!"
I. Desi nu am primit un raspuns, in acest sens, probabil ca la Gepiu, s-a cultivat porumb modificat genetic MON 810. II. Doamna deputat Lucia Varga, ce a facut in perioada 2005-2008, cand a fost Secretar de Stat Ministerul Mediului si sef peste Garda Nationala de Mediu, in sensul eliminarii culturilor de provenite din OMG? 1. A procedat ca omologii dansei din Austria? 2. De ce NU s-a "ales" si Romania, cu o Decizie a CE, similara cu Decizia 495/2008/CE, referitoare la legislatia adoptata de catre Austria, impotriva cultivarii de plante MG? Nu aveam specialistii necesari? III. Apropo, cu cine ati fost la guvernare, pana in 2008?
Postat 17 Martie 2010, 21:40 de stefan
"Deconcentrate si numirile politice". Ep. II
I. "Ca om politic, interesat de sanatatea potiei si protejarea mediului inconjurator astept raspunsuri de la guvernanti la intrebarile: -unde este Ministerul Agriculturii când vine vorba despre apărarea intereselor agronomice ale României ? -unde este Ministerul Sănătăţii când trebuie protejată sănătatea publică? -unde este Ministerul Mediului când este în cauză prezervarea biodiversităţii României?" 1. Mai trebuie adaugata si Siguranta alimentelor (ANSVSA); 2. Ce ati intreprins in acest sens ca: -Secretar de Stat Ministerul Mediului; -Comisar sef - Comisariatul Judetean Bihor al Garzii Nationale de Mediu; -Inspector - Agentia de Protectia Mediului Bihor?
Postat 13 Martie 2010, 11:40 de stefan
"Deconcentrate si numirile politice"
Despre care soi (soiuri) de porumb modificat genetic, cultivat la Gepiu si interzis in unele tari UE, este vorba?
Postat 12 Martie 2010, 16:22 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON