URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2010, 14:22

Procesul în cazul exploziei dintr-un bloc din Zalău se reia în luna martie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituţională a respins ca nefondată excepţia de neconstituţionalitate ridicată de avocaţii a patru dintre cei şapte angajaţi ai EON Gaz, trimişi în judecată pentru distrugere, vătămare corporală şi omor din culpă în cazul exploziei produsă în septembrie 2007 în Zalău, iar procesul se va relua pe 4 martie, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Oradea, vicepreşedintele instanţei, Cristi Danileţ.

Potrivit judecătorului, cei patru reclamanţi, Silviu Nerţan, Mihai Marius Hidan, Alexandru Cosma şi Vasile Roman au fost nemulţumiţi de faptul că cercetările în cazul Eon Gaz au fost efectuate de procuroriii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi nu de cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, competenţi în cazurile infracţiunilor comise din culpă, preluarea dosarului având ca bază prevederile Codului de pocedură penală care permit procurorilor din cadrul parchetelor superioare să preia în anchetă cauzele din parchetele inferioare.

„În excepţia de neconstituţionalitate ridicată de părţi s-a susţinut că respectiva prevedere a Codului de procedură penală, articolul 209, aliniatul 4, încalcă principiul liberului acces şi dreptul la apărare, limitând căile de atac. Curtea Constituţională a respins, însă, excepţia, dosarul s-a întors la Judecătorie iar următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 4 martie, fiind emise deja citaţii pentru părţile implicate", a declarat Cristi Danileţ.

Procesul în cazul exploziei produsă în septembrie 2007 într-un bloc din Zalău şi soldată cu moartea a două persoane şi rănirea altor nouă, a fost strămutat la Judecătoria Oradea în 2009, printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea avocaţilor inculpaţilor, şapte ngajaţi ai E.ON Gaz Distribuţie.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procuroriii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, dintre cele şapte persoane inculpate, şase - Ionel Vâlcu, Ovidiu Şuteu, Ioan Cojan, Silviu Nerţan, Alexandru Cosma şi Marius Hidan sunt acuzaţi de ucidere din culpă a două persoane decedate în explozie, distrugere din culpă a bunurilor şi a apartamentelor foştilor locatari din blocul E24 - 19 infracţiuni, distrugere din culpă a unor bunuri şi autoturisme a locatarilor din blocul vecin E15 ca urmare a suflului exploziei - şapte infracţiuni, vătămare corporală din culpă a victimei ce a rămas cu invaliditate permanentă (minora a cărei soră a decedat în urma exoloziei- n.r.) şi vătămare corporală din culpă - cinci infracţiuni, pentru locatarii care au necesitat mai mult de zece zile de spitalizare după explozie.

Potrivit procurorilor, expertiza judiciară dispusă în acest caz şi rapoartele experţilor au stabilit că explozia a avut loc din cauza scurgerilor de gaz din conducta stradală.

Cea de-a şaptea persoană, Vasile Roman, a fost trimisă în judecată pentru favorizarea infractorului. "În 14 septembrie, în timp ce era în concediu, această persoană a venit la faţa locului şi a făcut măsurători, pentru denaturarea valorilor, folosind aparatul de măsurare incorect. I s-a atras atenţia să folosească aparatul corect în repetate rânduri, dar nu s-a conformat", se arată în rechizitoriu.

Foştii locatari ai blocului E24 s-au constituit parte civilă în acest caz, cerând contravaloarea apartamentelor şi a bunurilor distruse în explozie, precum şi 100 de euro/zi/membru de familie de la data exploziei până la data recuperării prejudiciului.

E.On Gaz a fost trecut ca parte responsabilă în cazul exploziei de la Zalău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON