URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2010, 17:39

Norul de cenuşă ajunge în nord-vestul ţării! Aeroportul Oradea se închide din această seară!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Norul de cenuşă, generat de erupţia vulcanică din Islanda, stagnează deja în nordul şi vestul Europei şi se apropie cu paşi repezi de România, preconizându-se că va ajunge în Nord Vestul ţării sâmbătă dimineaţă.

În ţara noastră efectele au fost deocamdată la nivelul zborurilor aeriene. Până acum, mai multe curse aeriene din ţară şi din Bucureşti au fost anulate, iar spaţiul aerian al României va fi închis parţial vineri noapte. "Până în acest moment nu a ajuns la noi niciun fel de atenţionare. Va ateriza o cursă Tarom la ora 18.30 şi va pleca la 18.55 spre Bucureşti. Nicio cursă nu a fost anulată. Sunt pasageri în aerogară care aşteaptă să plece la 7 fără 5 spre Bucureşti", a declarat pentru BIHOREANUL vineri după amiază Gheorge Paşc, comandantul Aeroportului Oradea.

Totuşi, premierul Emil Boc a anunţat vineri după amiază la Realitatea TV că Aeroportul Oradea va fi închis din această seară, începând cu ora 12.

Vulcanul activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei a erupt pentru a doua oară miercuri, la doar două zile după ce îşi încetase activitatea începută luna trecută, iar un nor de cenuşă s-a răspândit în atmosferă.

Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava monitorizează permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie, precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate, cât şi cu metode manuale.

"În Bihor există 6 staţii care monitorizează calitatea aerului, dintre care 3 sunt automate. Suntem pe recepţie, le verificăm începând de azi, iar mâine, din jumătate în jumătate de oră, le vom raporta spre Bucureşti. Din câte ştiu, norul de cenuşă nu ne va afecta, dar sper să nu se depăşească valorile maxime admise", a explicat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Ovidiu Dăescu, adăugând că aceste monitorizări se vor face până duminică.

Efectele norului de cenuşă se văd doar în cazul avioanelor, mai multe curse fiind întrerupte, în vestul Europei traficul aerian fiind blocat. Totodată, există pasageri rămaşi şi în aeroporturile din SUA sau America de Sud, din cauza anulării curselor spre Europa. Emisiile vulcanului ar putea duce la scăderea temperaturii medii pe glob, sunt de părere unii specialişti în meteorologie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON