URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2011, 18:40

Consilierii locali hotărăsc miercuri dacă orădenii vor suporta scumpirea gigacaloriei cu 14,01 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii ar putea plăti începând din 1 martie un preţ al gigacaloriei majorat cu 7,83%. Consilierii locali se întrunesc miercuri, de la ora 14, în Sala Mare a Primăriei pentru a dezbate în şedinţă ordinară propunerea Primăriei de scumpire a preţului gigacaloriei plătit de populaţie de la 179,01 lei la 193,02 lei.

Măsura intervine ca urmare a avizului dat de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) pentru majorarea tarifului de transport şi distribuţie cu 15,57 lei pe gigacalorie. Din această sumă, orădenii vor plăti în plus 14,01 lei pe gigacalorie, diferenţa de 1,56 lei urmând să fie suportată de la bugetul local.

Ca urmare a majorării, preţul integral al gigacaloriei furnizate de CET va creşte la 261,69 lei, sumă din care orădenii vor achita 193,02 lei. Diferenţa de 42,50 lei, respectiv 26,17 lei va fi suportată de la bugetul de stat şi bugetul local.

Un calcul estimativ arată că, în urma majorării de tarif, costul lunar de energie termică plătit de orădeni va creşte la 175,65 lei pentru un apartament cu o cameră, 262,51 lei pentru un apartament cu două camere, 339,72 lei pentru un apartament cu trei camere, respectiv 472.90 lei pe lună pentru un apartament cu patru camere.

Preţ unic al gigacaloriei

Tot în şedinţa de miercuri aleşii locali vor stabili un plan de măsuri pentru eficientizarea serviciului public de alimentare cu energie termică. Planul urmează să intre în vigoare din august şi are ca scop reducerea influenţei pe care o are trecerea de la încălzirea pe cărbune la încălzirea pe gaz în preţul final al gigacaloriei, stimularea folosirii resursei de apă geotermală de sub oraş şi reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie.

Astfel, începând din 1 august, Electrocentrale Oradea devine operator unic de servicii de termoficare urmând să preia de la municipalitate toată reţeaua de distribuţie, iar de la furnizorul de apă geotermală Transgex întreaga cantitate de energie termică furnizată. Ca urmare, firma nu va mai putea încheia cu consumatorii, în mod direct, contracte de livrare a energiei termice, aceştia urmând să fie deserviţi exclusiv de CET.

Încălzire mai scumpă

Pentru orădenii care locuiesc în zona Ioşia sau Nufărul şi plătesc un preţ al încălzirii mai mic direct către Transgex, pentru că este obţinută din apă geotermală şi nu din arderea cărbunelui, asta înseamnă că întreţinerea se va scumpi.

Începând de iarna viitoare, în Oradea va exista un preţ unic de referinţă al gigacaloriei pentru toţi consumatorii racordaţi la reţea, indiferent că aceasta a fost produsă din combustibil lichid, gazos sau pe bază de energii regenerabile, inclusiv apă geotermală.

Banii încasaţi în plus de CET din majorarea preţului gigacaloriei obţinute din apă geotermală vor fi viraţi într-un cont special din care se vor finanţa lucrările de modernizare a reţelei de distribuţie a agentului termic şi cele de extindere în zonele în care orădenii se încălzesc încă pe bază de cărbune şi lemne.

Împrumut pentru CSM

În cadrul întâlnirii de miercuri consilierii locali vor mai hotărî acordarea unui împrumut către Clubul Sportiv Municipal pentru a achita către bugetul de stat contribuţiile sociale neplătite pentru salariile sportivilor. La 31 decembrie 2010 restanţele se ridicau la 385.020 lei.

Datoriile s-au acumulat în ultimii ani după ce clubul a fost pus de două ori în situaţia de a rămâne fără finanţare în mijlocul campionatului ca urmare a retragerii sponsorilor Leonardo şi Frigo Conti. Atunci, conducerea a hotărât că, date fiind rezultatele bune obţinute de sportivi, aceştia îşi vor primi în continuare salariile integral iar plata impozitelor a fost amânată. CSM urmează să returneze Primăriei suma împrumutată până la 30 septembrie, din veniturile extrabugetare de 1.950.000 lei, estimate în baza contractelor pe care le are încheiate.

Pe ordinea de zi a întâlnirii de miercuri se mai numără aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea unui parc în spaţiul neamenajat delimitat de străzile Calea Aradului, Octavian Goga şi Padişului. Lucrarea este estimată la 1,5 milioane lei cu TVA inclus şi urmează să fie finanţată de la bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON