URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2014, 18:04

Bihorenii, chemaţi să spună "nu" gazelor de şist

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Glasul pământului: Ţara spune NU gazelor de şist" este motto-ul cu care pe 6 aprilie vor ieşi în stradă români din peste 60 de localităţi din ţară şi din străinătate. Printe metropolele în care vor avea loc astfel de manifestări se numără Berlin, Bruxelles, Londra, Paris, Praga, Roma, Viena, Munchen, Milano sau Torino.

Fundaţia Academia Civică Bihor îi invită şi pe bihoreni să se alăture mitingului naţional, participând la protestul ce va începe de la ora 15, în Piaţa Unirii din Oradea, la statuia lui Mihai Viteazu. Protestul va include un marş până la Prefectură, a cărui bună desfăşurare va fi asigurată de forţele de ordine, adunarea fiind notificată autorităţilor conform legilor în vigoare.

La miting vor participa şi artişti bihoreni care sprijină cauza apărării sănătăţii oamenilor, pământului, apelor şi aerului în România. Printre aceştia se numără şi membrii Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, respectiv interpreţii Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Viorica Marc Bulzan, Ciprian Zopota şi Daniela Blidar, care vor şi cânta.

"În cadrul acestei manifestări cetăţenii români, indiferent de etnie sau de confesiune, de la oraşe şi sate, vor spune nu exploatării gazelor şi ţiţeiului de şist prin metoda fracturării hidraulice. Menţionăm că jumătate din suprafaţa judeţului Bihor, de la munţi şi până la graniţă, este cuprinsă în patru perimetre de prospectare şi exploatare a hidrocarburilor, denumite după localităţi din centrul lor EX-1 Voivozi, EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix şi EX-4 Tulca. Toate firmele care au primit licenţele de exploatare şi-au specificat "dorinţa de a explora gaze neconvenţionale" (gaze de şist), după cum confirmă directorul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale într-o scrisoare către primul ministru", arată Academia Civică.

Singura metodă prin care se pot exploata în prezent aceste hidrocarburi este fracturarea hidraulică, considerată foarte periculoasă pentru mediu şi om, ducând la infestarea solului, apelor şi aerului cu gaze, substanţe toxice din lichidul de fracturare, precum şi substanţe radioactive aduse la suprafaţă prin fisurile provocate în straturile de rocă.

"Acestea pun în pericol sănătatea oamenilor şi a celorlalte vieţuitoare şi compromit şansele unei dezvoltări durabile, afectând, de exemplu în Bihor, agricultura, creşterea animalelor şi turismul. De aceea bihorenii, împreună cu restul ţării, resping aceste proiecte nocive, cerând să fie lăsaţi să trăiască şi să muncească într-un mediu curat", se mai arată în informarea fundaţiei.

Drept urmare, protestatarii vor cere interzicerea prin lege a fracturării hidraulice, anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare-dezvoltare-exploatare pentru gazele de şist, respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Duminica, la Instituţia Prefectului, nu e decât ofiţerul de serviciu !?!
Pierdere de vreme dacă nu se lasă cu spart geamurile !?! Guvernanţii nu ştiu decât de frică !?! Cu proteste de acest gen sunt obişnuiţi şi chiar le lipsesc când nu există !?!
Postat 05 Aprilie 2014, 16:39 de Carp III
kaboou, scursura batrana.
da-te bai dreacului de cretin batran, separatist, izolationist. mah, tembelu', ai imbatranit cu mult inainte de vreme. de ce ? de magar ce esti.
Postat 05 Aprilie 2014, 00:04 de nail
pt kaboou
gozboreee, plecati de aici ! mergeti in Mongolia si faceti acolo exploatarea gazelor de sist, separatism, izolationism, autonomie teritoriala, etc. plecati ! sa-i luati si pe tovarasii vostri rusi cu voi.
Postat 04 Aprilie 2014, 23:29 de pt kaboou
ungurii si rusii
pai, cine altcineva ?!?. iar ne dau astia tarcoale, cu ochii tinta pe bunurile noastre. sa mearga inapoi de unde au venit.
Postat 04 Aprilie 2014, 23:03 de SRS
@escu
escu-le...zi-mi te rog, ce ai face daca ti-as da 100 de lei, cu conditia sa ma lasi sa torn niste chestii radioactive in cap. Serios, te intereseaza?
Postat 04 Aprilie 2014, 22:30 de @escu
cu gaze
Americanii exploateaza si nu au probleme....:))))))))))))))) Nu rusii si ungurii trebuiesc dati afara din Romania, ci prostii ca @Resurse
Postat 04 Aprilie 2014, 22:27 de kaboom
$$$$$$$$$
Americanii, exploateaza gaze de sist si nu au nici o problema! Resursele noastre energetice trebuie sa fie exploatate de romani. Rusii si ungurii afara ! Sa exploateze la ei.
Postat 04 Aprilie 2014, 21:20 de Resurse
părere
Așa, și de unde știți voi, domnilor „ecologiști”, că metoda de exploatare a gazelor de șist „otrăvește” și provoacă cutremure și apă explozivă și prostii din astea ? Că ați văzut pe youtube ? Felicitări... Domnilor, dincolo de manipulările astea, avem nevoie să exploatăm toate resursele subsolului ! Gazul românesc mai ține vreo 10 ani. Dacă Rusia, de unde importăm acum gaz, închide robinetul (ceea ce sigur se va întâmpla în noul context geopolitic) noi ce ne facem ? Ne congelăm, ca nu cumva să provocăm mult visatele „cutremure” ? Da, sunt de acord cu exploatarea gazelor de șist, bineînțeles, nu lângă localități, deși nu văd ce probleme ar crea. Apar locuri de muncă, nu pricepeți ? Se dezvoltă o economie orizontală.
Postat 04 Aprilie 2014, 21:19 de escu
@antiilici
Bai baiatule, ce zici de faptul ca fostul presedinte Ion Iliescu face presiuni asupra unor persoane influente in favoarea gazelor de sist. Ca doar Gazpromul lui iubit vrea sa exploateze gazele in vestul Romaniei. Asa ca mai du-te tu cu propaganda ta kgb-ista la voi in Rusia. Noi nu vrem gaze de sist defel atata timp cat nu exista o metoda sigura de exploatare.
Postat 31 Martie 2014, 11:23 de Ilici
anti kgb
Încă o mostră a agitaţiei KGB în România. Vrem gaze de şist exploatate de companii româneşti........ Hunii şi ruşii visza la Asia
Postat 31 Martie 2014, 09:46 de antiilici
Chemtrailsuri
Ar terbuii manifestat si impotriva darelor de fum de la avioane numite chemtrailsuri , astia vorte sa infesteze apa potabila si apoi in acelasi timp polueaza aerul ca sa fim obligati sa le cumparam medicamentele minune americane corporatiste francmasonice
Postat 31 Martie 2014, 00:32 de Florin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON