URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2010, 17:31

Fostul ministru Vasile Puşcaş, Doctor Honoris Causa al Universităţii orădene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultima festivitate de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea Oradea va avea loc joi dimineaţă, de la ora 10, în Aula Magna. Titlul este oferit, la iniţiativa Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, către prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, după cum a anunţat miercuri decana facultăţii Lia Pop, într-o conferinţă de presă. "Spre deosebire de alte festivităţi de genul acesta, mâine vom lansa şi o dezbatere privind rolul universităţii în zilele noastre", a precizat Lia Pop.

Având o vastă experienţă în diplomaţie, autor al 25 de cărţi de specialitate şi membru în diverse asociaţii de profil internaţional, Vasile Puşcaş este printre profesorii care au predat la Facultatea de Ştiinţe Politice încă din primul an de la înfiinţare. Acesta este motivul pentru care a fost ales să i se ofere titlul onorific.

Ceremonia de joi este cea de-a 22-a din acest an în ce priveşte acordarea titlurilor de Doctor Honoris Causa. Întrebat de ziarişti de ce aceste festivităţi sunt în număr atât de mare, rectorul Cornel Antal a răspuns că "datorită faptului că anul acesta se împlinesc 230 de ani de învăţământ superior la Oradea", prin aceste distincţii fiind recompensaţi, practic, colaboratori de calibru ai instituţiei de învăţământ.

"Nu avem un plan de realizat. Dar le-am cerut facultăţilor să aducă personalităţi din domeniul lor, care să devină ambasadori ai universităţii şi implicit ai Oradiei", a spus Antal.

Vasile Puşcaş a fost ministru, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, în Guvernul României, în perioada decembrie 2008 - octombrie 2009, fiind recunoscut pentru discreţia, perseverenţa şi tenacitatea cu care îşi duce la îndeplinire misiunile sale guvernamentale şi diplomatice. Între 1992-1994 el a fost consilier la Ambasada României, la Washington DC, iar între 1992 - 1994 a fost ambasador interimar.

În perioada 1991 - 1992 a fost director la Centrul Cultural Român din New York. Numele său este legat şi de reacordarea Clauzei Naţiunii celei mai Favorizate, fiind diplomatul român care a negociat la Washington DC acest privilegiu comercial pentru România, într-o perioadă în care această ţară era considerată instabilă din punct de vedere democratic.

În perioada decembrie 2000 - decembrie 2004, Puşcaş a fost ministru Delegat în guvernul Adrian Năstase, negociator şef al României cu Uniunea Europeană. Sub coordonarea sa, delegaţia naţională a încheiat toate capitolele de negociere până în 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles. Pe baza rezultatelor negocierilor de aderare conduse de echipa sa, preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, au semnat, în 25 aprilie 2005, Tratatul de Aderare a României la UE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON