URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2013, 10:03

Tokes a făcut la Bruxelles "audiere publică" despre retrocedarea imobilelor bisericeşti şi ameninţă România cu procese

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eurodeputatul Laszlo Tokes a anunţat joi că marţi a organizat la sediul Parlamentului European din Bruxelles o "audiere publică pe tema restituirii imobilelor bisericeşti din Provincia de Sus (Slovacia) şi Transilvania", imobile despre care susţine că "nu au ajuns înapoi în proprietatea deţinătorilor de drept". Din acest motiv, spune Tokes, "liderii bisericilor tradiţionale (n.r. - maghiare) au elaborat un Memorandum" ce urmează a fi transmis preşedintelui Comisiei Europene, comisarului pe Justiţie al CE şi Comisiei pentru Petiţii a PE.

"Cauza imobilelor bisericeşti confiscate fără drept de regimul comunist este actuală, căci o bună parte a acestora nu au ajuns înapoi în proprietatea deţinătorului de drept. De altfel, liderii bisericilor tradiţionale din Transilvania au elaborat un Memorandum, pe care l-au şi semnat, documentul urmând a le fi transmis lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarul pe Justiţie şi Comisiei pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European. Speranţa este că, în urma acestor demersuri, subiectul restituirii (în natură) va primi un nou avânt", se arată în comunicatul dat publicităţii joi de Laszlo Tokes.

Acesta spune că "acceptarea / înregistrarea petiţiei înaintate arată că din punct de vedere legal subiectul stă în picioare, însă experienţa arată că în asemenea chestiuni se cam ocoleşte polemica politică", iar "în caz că solicitarea nu ajunge pe ordinea de zi, petiţionarii vor apela la Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg".

Citându-l pe Kató Béla, episcop reformat din Transilvania care a participat la audierile din PE despre retrocedarea averilor bisericilor maghiare din Ardeal, Tokes arată că "noua lege a restituirii proprietăţilor din România e considerată discriminativă", argumentul fiind că "restituirile etapizate se pot întinde chiar şi pe durata a 100 de ani".

De asemenea, Tokes citează un alt participant la audiere, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, Bálint Benczédi Ferenc, care ar fi afirmat că "acest rit a putut să se întărească de-a lungul timpului deoarece a avut o avere considerabilă în spatele lui, nu doar imobile, ci şi arhive, biblioteci pe care statul român le-a luat printr-o simplă semnătură", motiv pentru care "unitarienii au înaintat 86 de cereri de retrocedare, dar la 36 dintre ele nici măcar un răspuns nu s-a primit", trei au fost respinse, iar în alte patru cazuri "se aşteaptă decizia judecătorilor".

Potrivit comunicatului dat publicităţii de Laszlo Tokes, la audierea publică a participat şi eurodeputatul slovac Bauer Edit, "care şi-a manifestat dezamăgirea faţă de dezinteresul legat de subiect" şi care, "în consens cu antevorbitorii săi, crede că problema are nevoie de arbitrajul Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg".

Conform aceluiaşi comunicat, în cadrul audierilor din PE, László Tőkés a afirmat că bisericile maghiare din România nu sunt satisfăcute nici de volumul, nici de ritmul procesului de retrocedare. "Bisericile din România nu cer drepturi parţiale, ci, potrivit conceptului Restitutio in Integrum, ele solicită accelerarea procesului de retrocedare şi finalizarea acestuia".

"E justificat să li se ceară României şi Slovaciei respectarea întru totul a obligaţiilor asumate la aderarea la UE şi e la fel de justificat ca Uniunii Europene să i se ceară monitorizarea acestor state membre", a mai spus eurodeputatul Laszlo Tokes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
???
Dle Tokes, pe cand o audiere despre retrocederea averii fundatiei Gojdu ?
Postat 28 Septembrie 2013, 15:18 de Vladimir
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON