URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2010, 16:52

Maternitatea Oradea a primit donaţie un echipament ce poate salva micuţii născuţi prematur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Micuţii născuţi prematur la Maternitatea din Oradea vor avea de acum înainte o mai mare şansă la viaţă. Asta pentru că Spitalul de Obstetrică Ginecologie a primit donaţie de la compania Procter&Gamble, în cadrul campaniei naţionale "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri", un echipament modern de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV).

Înainte de campania Procter&Gamble, acest echipament nu exista în nicio maternitate din România, implicit nici în cea din Oradea. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, el va scădea incidenţa complicaţiilor determinate de prematuritate şi va putea creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi prematur.

Echipamentul HFOV a ajuns la secţia de neonatologie a Maternităţii, unde în 2009 au fost îngrijiţi 4.910 copii, din care 518 s-au născut înainte de termen. Peste 20% din cei 518 micuţi au venit pe lume mai devreme de 32 de săptămâni de gestaţie.

"HFOV este o terapie respiratorie esenţială pentru salvarea nou-născuţilor prematur la care ventilaţia convenţională nu a dat rezultate şi scade riscul bolii pulmonare cronice. Având în vedere gradul înalt de performanţă al aparatului, ne va ajuta să reducem şi mai mult rata mortalităţii la nou-născuţii cu greutate foarte mică la naştere şi vor scădea complicaţiile tardive ale afecţiunilor respiratorii. Un asemenea aparat reprezintă o garanţie pentru viitoarele mămici că asistenţa medicală în maternitatea noastră este de înalt nivel, atât din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală, cât şi al profesionalismului cadrelor medicale", a declarat, potrivit comunicatului, doctorul Valeria Filip, şefa secţiei de Neonatologie din cadrul Maternităţii orădene.

Campania "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri" se derulează în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie şi are ca scop echiparea a 11 maternităţi cu 14 echipamente HFOV.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pt d-na Filip si nu numai
''Asistenta medicala de inalt nivel" va fi atunci cand veti dota maternitatea cu aparatura din secolul nostru ( macar), si ma refer in special la ecograf, mesele antice, care iti dau impresia ca esti la abator, "instrumentele" de macelari, etc. La ecograful din maternitate s-au dat atatea erori, si inca grave, incat nu inteleg cum mai poate fi folosit. Dar in afara de aparatura, ar trebui investit si in pregatirea medicilor...e trist ca nici ei macar nu isi dau interesul sa se perfectioneze, desi ar avea posibilitati materiale si pana la urma, numai de castigat. E trist ca trebuie sa mergi in Ungaria, intr-un orasel cat Beiusu ( sau poate mai mic), sa constati ca acolo exista un spital dotat cu tot ce trebuie, ca exista doctori care pun diagnostic corect si trateaza, nu macelaresc, si, mai ales, sa constati ca niste straini te trateaza ca pe un om, in timp ce acasa esti tratat de multe ori ca un animal.
Postat 10 Noiembrie 2010, 14:54 de ana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON