URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 OCTOMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Meritul principal, însă, nu este al primarului Bolojan sau al managerului Carp, ci al ministrului Florian Bodog. Domnia sa a fost directorul spitalului, numai că, în mandatul său, nu doar că nu s-au făcut investiţii, dar spitalul avea datorii de milioane de euro. Ba nu, s-a făcut ceva: s-a defectat RMN-ul, ca bolnavii să poată fi duşi la investigaţii la Pelican. Deci meritul este al lui Bodog, pentru că a plecat şi nu a mai rămas director la Judeţean.
Zic şi eu
Adrian Cris
Numirea lui Florian Bodog ca ministru al Sănătăţii era omagiată într-un jurnal local, acum 10 luni, pe motiv că va face cinste oraşului şi "lobby" pentru dezvoltarea Facultăţii de Medicină şi a spitalelor din Bihor. Cunoscând personajul, prognozam însă că efectele vor fi contrare şi iată că aşa e: nu doar că s-a umplut de ruşine (şi ne face, implicit, de râs) cu noul scandal de plagiat, ci se şi dovedeşte complet lipsit de orice rezultat.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La sfârşitul anilor ’90, revista Time a vrut să afle care este cea mai importantă invenţie a secolului XX pentru cititorii săi. Concluzia chestionarului, la care au răspuns mii de persoane, a fost mai mult decât surprinzătoare: nu automobilul, nici computerul, nici internetul, nici telefonul mobil, ci... vasul de toaletă a ieşit pe primul loc! WC-ul în casă, mai exact.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 19 septembrie 2017 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale încă două dispoziţii ale codului de procedură penală. În ceea ce priveşte prima decizie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art. 282 alin. (2) din Codul de procedură penală, care nu permite invocarea din oficiu a nulităţii relative, este neconstituţională. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice) sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de "autism digital". Prin "autism digital" se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat.

Știri Bihor

Spargere la biserica ortodoxă din Cociuba Mare: hoţii au furat icoane şi cruci
Știri Bihor
Persoane neidentificate au forţat, în noaptea de miercuri spre joi, uşa Bisericii Ortodoxe din Cociuba Mare şi au furat mai multe icoane şi cruci. Furtul a fost descoperit joi dimineaţă, de preotul paroh al comunei, care a sunat imediat la Poliţie.
19 Octombrie 2017, 18:22
Noua șefă a femeilor liberale din Oradea este doctoriţa Camelia Buhaş
Știri Bihor
Organizaţia de Femei a PNL Oradea are o nouă conducere începând de miercuri, după două mandate de şapte ani deputatul Florica Cherecheş predând ştafeta consilierului local Camelia Buhaş, medic legist şi conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie. De asemenea, PNL-istele din Oradea şi-au ales şi doi prim-vicepreşedinţi, Anca Grama, consilier al primarului Ilie Bolojan, şi Anca Popescu, lector la Facultatea de Arte.
19 Octombrie 2017, 16:35
Autostrada Transilvania în Bihor, condiţionată de… protecţia popândăilor!
Știri Bihor
Visaţi cumva la autostradă în viaţa asta? Visaţi în continuare! Lucrările în Bihor au şanse puţine să pornească în viitorul apropiat şi ca urmare a faptului că, în zona Fegernic, există o populaţie de popândăi, pentru protecţia cărora trebuie luate măsuri suplimentare de construcţie la autostradă.
19 Octombrie 2017, 15:42
Hop şi ANI: Fosta şefă a APM Bihor, Sanda Mercea, declarată incompatibilă la un an după ce a fost deja inculpată
Știri Bihor
Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunţat, joi, că a găsit-o în incompatibilitate pe fosta directoare a Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, Sanda Mercea, la un an după ce femeia a fost deja trimisă în judecată de procurori pentru faptele respective, fiind şi eliberată din funcţie. 
19 Octombrie 2017, 14:44
ISU Crişana către tinerii bihoreni: Faceţi şcoala de pompieri, veţi avea un loc de muncă stabil şi un salariu cu care să vă întreţineţi familia!
Știri Bihor
Valul de pensionări a afectat semnificativ Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, ca pe mai toate instituţiile MAI din ţară. După ce inspectoratul a rămas fără aproape o sută dintre angajaţi, colonelul Sorin Caba a decis să caute viitorii pompieri la bursa locurilor de muncă organizată de AJOFM Bihor.
19 Octombrie 2017, 12:26
Pericol de cădere! Salvamont Bihor avertizează turiştii să nu se aventureze pe Via Ferrata, hoţii au furat 15 metri de cablu (FOTO)
Știri Bihor
Salvamontiştii bihoreni îi avertizează pe turişti să aibă grijă pe unde se aventurează, dat fiind că hoţii au furat peste 15 metri de cablu metalic, împreună cu amarajele şi piuliţele de pe traseul Via Ferrata "Peretele Zânelor" din Vadu Crişului, lăsând ultima porţiune de traseu fără protecţia necesară. "Turiştii riscă să iasă din traseu prin zone care nu sunt sigure. Există pericol de cădere", avertizează salvamontiştii. Vezi recomandările specialiştilor!
'Anticamera morţii'. Ororile ghetoului evreiesc din Oradea, prezentate într-o conferinţă la Sinagoga Zion (FOTO)
Știri Bihor
În premieră în Oradea, Centrul pentru cercetarea istoriei evreilor "Eva Heyman" a organizat, miercuri, la Sinagoga Zion o manifestare ştiinţifică pe tema Ghetoului din Oradea, descris ca un loc înfiorător, în care evreii erau torturaţi, înformetaţi şi umiliţi, înainte de a fi trimişi spre moarte, la Auschwitz-Birkenau.
Concertul de săptămâna aceasta al Filarmonicii orădene, cu lucrări foarte populare şi solist din America
Știri Bihor
Filarmonica orădeană propune melomanilor, pentru concertul de joia aceasta, trei lucrări cunoscute, cu priză la public, pe afiş fiind Uvertura la Oberon, de Weber, un concert pentru vioară de Bruch şi faimoasa Simfonie a V-a în do minor, Destinul, a lui Beethoven. Dirijorul serii va fi Janko Zsolt, iar solist Florin Pârvulescu, violonist al Orchestrei Simfonice din San Francisco.
18 Octombrie 2017, 20:18
ISU Crişana: 120 de clădiri ale unităţilor de învăţământ şi 9 clădiri ale unor spitale nu au autorizaţie de securitate la incendiu
Știri Bihor
După aproape o lună de când a expirat termenul în care trebuiau să-şi obţină autorizaţiile de securitate la incendiu, 120 de construcţii aparţinând unor unităţi de învăţământ din Bihor şi alte 9 clădiri ale unor spitale nu au acest document, a anunţat colonelul Sorin Caba, inspectorul şef al ISU Crişana. Totodată, Inspectoratul a făcut publică lista unităţilor comerciale şi instituţiilor publice care au autorizaţia.
18 Octombrie 2017, 18:29
Curtea de Apel a decis: Un şofer care a ucis un pieton şi a rănit un altul, iar apoi a fugit de la locul accidentului va sta după gratii
Știri Bihor
Un șofer care, toamna trecută, beat fiind, a spulberat doi pietoni în Marghita, ucigând un om şi rănind un altul, iar apoi a fugit de la locul accidentului, a fost condamnat definitiv, marţi, la închisoare cu executare. Bărbatul, Alexandru Varga, a fost depus în Penitenciar.
18 Octombrie 2017, 17:13
Zilele Fanilor LEGO: Centrul comercial ERA Park, invadat de constructii lego de mari dimensiuni!
Știri Bihor
Milioane de piese LEGO vor da năvală, în acest sfârşit de săptămână, în centrul comercial ERA Park Oradea, din Calea Aradului, cu ocazia unei noi ediţii a Brickenburg Expo - Zilele Fanilor LEGO, ce se va desfăşura vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 10 şi 22.
18 Octombrie 2017, 15:31
Anna Marossy, comemorată în rezervaţia Peţea, din care a mai rămas doar o băltoacă (FOTO)
Știri Bihor
Reputat biolog şi luptător pentru natură Anna Marossy a fost comemorată, miercuri, în rezervaţia Peţea, unde custozii Aqua Crisius şi WWF România au amplasat anul trecut, tot în semn de omagiu, un nufăr termal din marmură. Cei prezenţi la comemorare, prieteni şi colegi de-ai Annei Marossy, s-au arătat dezolaţi de felul în care arată rezervaţia acum: lacul Ochiul Mare este doar o mică baltă în care nu mai vieţuieşte niciuna din cele trei specii endemice.
18 Octombrie 2017, 14:33
Nemulţumit că nu se pregăteşte Centenarul Marii Uniri, senatorul Cornel Popa îl ia la întrebări pe premierul Tudose
Știri Bihor
Guvernele instalate după alegerile de anul trecut au înfiinţat nu mai puţin de patru instituţii care, pe hârtie, ar trebui să se ocupe de pregătirea evenimentelor menite să celebreze anul viitor Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dar nu fac nimic. Din acest motiv, senatorul PNL Bihor Cornel Popa i-a adresat o interpelare premierului Mihai Tudose.
18 Octombrie 2017, 12:23
Judecători ai Curţii de Apel Oradea cer Parlamentului o lege care să permită revocarea membrilor Consiliul Superior al Magistraturii
Știri Bihor
15 dintre cei 32 de judecători ai Curţii de Apel Oradea au solicitat Parlamentului să iniţieze şi să adopte în regim de urgenţă o lege care să reglementeze modul de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile în care, spun ei, Legea 317/2004, de funcţionare a organismului nu a fost pusă în acord cu Constituţia.
18 Octombrie 2017, 11:27
Angajaţii OTL au intrat în a doua zi de protest, refuzând să scoată tramvaiele şi autobuzele pe traseu
Știri Bihor
Transportul în comun din Oradea este în continuare paralizat. Angajaţii OTL au intrat miercuri dimineaţă în a doua zi de protest. Salariaţii s-au prezentat la muncă în jurul orei 4, dar au refuzat să scoată autobuzele şi tramvaiele pe traseu, afirmând că aşteaptă ca reprezentanţii lor să fie invitaţi la o nouă rundă de negocieri. Conducerea societăţii a afirmat că va cere în această dimineaţă Tribunalului Bihor să constate ilegalitatea protestului şi să dispună reluarea activităţii.
18 Octombrie 2017, 07:40
Negocierile au eşuat! Conducerea OTL va cere Tribunalului să declare protestul ilegal (FOTO)
Știri Bihor
Greva spontană declanşată marţi dimineaţă la OTL continuă. Negocierile dintre reprezentanţii conducerii societăţii şi cei ai salariaţilor au eşuat. Directorul Viorel Mircea Pop a spus că, în loc să cedeze din salariul brut de 3.000 lei cerut iniţial, salariaţii şi-au majorat pretenţiile la 3.500 lei. În cazul în care transportatorii nu vor relua munca miercuri, direcţiunea va cere Tribunalului să constate ilegalitatea protestului. Pagubele provocate marţi se ridică la 210.000 lei, iar conducerea OTL spune că vor fi recuperate de la protestatari.
Pedeapsă majorată: Ucigașul fostului lider al PRM Salonta a fost condamnat definitiv la 20 ani și 8 luni de închisoare
Știri Bihor
Csomos Ferenc, autorul sângeroasei crime căreia i-a căzut victimă fostul lider al PRM Salonta, agentul imobiliar Gheorghe Baciu, a fost condamnat definitiv la 20 ani şi 8 luni de închisoare cu executare la Curtea de Apel Oradea, instanţa majorând şi despăgubirile morale pe care ucigaşul trebuie să le achite, de la 130.000 euro la 160.000 euro.
17 Octombrie 2017, 18:15
S-au aprobat noile salarii ale angajaţilor Consiliului Judeţean şi instituţiilor subordonate
Știri Bihor
După mai multe tentative eşuate, noile grile de salarizare ale angajaţilor Consiliului Judeţean şi angajaţilor instituţiilor subordonate au fost votate, marţi, atât de consilierii puterii cât şi de cei ai opoziţiei, astfel încât funcţionarii îşi pot lua banii. Salariile pe luna septembrie nu au putut fi acordate până acum, în lipsa noilor grile, aşadar şefii CJ au decis să le acorde angajaţilor avansuri de câte 1.000 de lei.
17 Octombrie 2017, 17:41
Evazionistă la 26 ani: Patroana unei firme de construcţii a fost prinsă cu facturi fictive şi s-a ales cu averea sub sechestru
Știri Bihor
O tânără în vârstă de 26 ani din Oradea este anchetată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pentru evaziune fiscală, după ce a fost prinsă că, timp de un an şi jumătate, a înregistrat facturi fictive în contabilitate. Paguba creată bugetului de stat se ridică la aproape 300.000 lei.
17 Octombrie 2017, 17:11
Loveşte şi fugi: Şoferul unei maşini a rănit un biciclist lângă Sîntandrei şi s-a făcut nevăzut
Știri Bihor
Un bărbat în vârstă de 59 ani din Sîntandrei s-a ales cu dosar penal după ce, luni, a lovit un biciclist cu maşina, iar apoi a plecat de la locul accidentului. Bărbatul a fost prins de poliţişti.
17 Octombrie 2017, 15:23
Opoziţia liberală nu l-a validat pe înlocuitorul Anei Maria Tiron în Consiliul Judeţean. Mang: 'Indiferent de ce spune instanţa, doamna Tiron este dată afară' (FOTO)
Știri Bihor
PSD-istul Adrian Szatmari, directorul Liceului Tehnologic din Salonta, s-a deplasat din nou degeaba până la Oradea, el neputând lua loc nici marţi la masa consilierilor judeţeni, după ce aleşii PNL au votat împotriva validării acestuia pe locul ocupat înainte Ana Maria Tiron. Liderul grupului, Ionel Avrigeanu, a motivat încă o dată că liberalii nu îl votează pe Szatmari deoarece Ana Maria Tiron a contestat înlocuirea ei în instanţă, procesul având termen miercuri, 18 octombrie.
Doi copii şi trei tineri răniţi în accidente rutiere într-o singură seară!
Știri Bihor
Doi copii şi trei tineri au fost răniţi, luni, în accidente rutiere produse în Bihor, din fericire toţi scăpând cu leziuni uşoare. O fetiţă de 11 ani şi sora ei de 1 an şi 2 luni au fost acroşate de oglinda unei maşini lângă Călătani, iar trei adolescente au fost pasagere într-o maşină care s-a izbit de parapete lângă Târguşor.
17 Octombrie 2017, 14:00
ISU Crişana ţine lecţii despre cum se obţine autorizaţia de securitate la incendiu
Știri Bihor
Pentru a-i ajuta pe şefii de instituţii ori pe patronii de firme să intre în legalitate în privinţa securităţii la incendiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana va organiza joi o întâlnire la care sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi. Practic, pompierii vor lămuri care sunt construcţiile care au nevoie de autorizaţie şi cum poate fi obţinut documentul.
17 Octombrie 2017, 10:10
Grevă spontană la OTL. Tot orașul e paralizat, nu circulă nici un mijloc de transport în comun! (FOTO)
Știri Bihor
Sistemul de transport local este paralizat! Angajaţii OTL au intrat, marţi dimineaţă, în grevă spontană și nu circulă nici un mijloc de transport în comun. Circa 120 de salariaţi din primul schimb sunt adunaţi în faţa societăţii şi refuză să intre la muncă. Transportatorii cer majorarea salariilor în condiţiile în care spun că un şofer sau un vatman cu experienţă câştigă în mână circa 1.800 lei. Primarul Ilie Bolojan a discutat cu protestatarii la faţa locului fără să poată detensiona însă conflictul.
Viorel Mircea Pop este noul director general al OTL
Știri Bihor
În urma concursului organizat de Consiliul de Administraţie al societăţii Oradea Transport Local, aceasta va fi condusă de Viorel Mircea Pop, ex-director tehnic al OTL şi singurul candidat pentru funcţia de director general. Director economic va continua să fie Romeo Nica, iar noul director tehnic al societăţii este Adrian Revnic.
16 Octombrie 2017, 19:19
Pescarii reclamă: Malurile Crişului Negru din Beiuş sunt doldora de gunoaie (FOTO)
Știri Bihor
În timp ce asociaţiile de profil se ceartă pentru gestionarea cursurilor de apă, pescarii din zona Beiuşului reclamă că au parte de condiţii mizerabile. Mai precis, malurile Crişului Negru sunt pline de gunoaie, de la PET-uri la moloz. Mai mult, dacă reclamă jegoasa situaţie la AJVPS, asociaţia care susţine că este unica îndreptăţită să elibereze permise, pescarii află că de fapt ei sunt singurii vinovaţi.
16 Octombrie 2017, 18:42
Primul festival al plăcintelor, un festin pe cinste (FOTO)
Știri Bihor
Satul Briheni din comuna Lunca a găzduit, sâmbătă, prima ediţie a Festivalului Plăcintelor, eveniment în cadrul căruia gospodinele din zonă s-au întrecut în a pregăti plăcinta tradiţională numită "întorsură" şi umplută cu brânză, varză sau mere. De asemenea, participanţii au putut gusta plăcinte la cuptor, vărzari, gogoşi, prăjitură cu mere şi cu prune.
16 Octombrie 2017, 18:12
Doi adulţi şi un copil au fost răniţi după ce o maşină s-a ciocnit de un autobuz pe DN1, în Topa de Criş
Știri Bihor
Doi adulţi şi un copil au fost răniţi, duminică, după ce un autoturism s-a ciocnit cu un auzobuz pe DN1, în localitatea Topa de Criş. Cele trei victime au ajuns la spital.
16 Octombrie 2017, 16:58
Şoferul unui autoturism şi un motociclist s-au lovit în Şinteu: amândoi au fost reținuți în arestul Poliției!
Știri Bihor
Un acroşaj dintre un autoturism şi o motocicletă s-a terminat în Arest pentru doi bihoreni, după ce poliţiştii au descoperit că nici unul dintre ei nu avea permis de conducere, motociclistul băuse, iar maşina celuilalt şofer era cu numere false.
16 Octombrie 2017, 15:39
Un autoturism s-a izbit de o autoutilitară lângă Valea lui Mihai: O persoană a fost rănită grav, maşinile sunt distruse (FOTO)
Știri Bihor
Un orădean în vârstă de 53 ani a ajuns la spital cu multiple leziuni, în urma unui accident produs luni dimineaţă pe DN 19, lângă Valea lui Mihai. Aflat la volanul unui autoturism, bărbatul a ajuns pe contrasens şi s-a izbit frontal de o autoutilitară.
16 Octombrie 2017, 14:37
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Anna Marossy, comemorată în rezervaţia Peţea, din care a mai rămas doar o băltoacă (FOTO)
 • Nu cedează: În loc de majorări salariale, Bolojan anunţă reduceri la OTL! Primarul, huiduit de grevişti (FOTO)
 • Să nu se mai repete! Volumul 'Auschwitz Alive – 70 de ani' a fost lansat la Primăria Oradea (FOTO)
 • Nu uitaţi de sărmani! Piaţa Unirii, loc de rugăciune pentru săracii Bihorului (FOTO/VIDEO)
 • Negocierile au eşuat! Conducerea OTL va cere Tribunalului să declare protestul ilegal (FOTO)
 • Opoziţia liberală nu l-a validat pe înlocuitorul Anei Maria Tiron în Consiliul Judeţean. Mang: 'Indiferent de ce spune instanţa, doamna Tiron este dată afară' (FOTO)
 • Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
 • Scene sumbre: Zeci de porumbei morţi, în parcurile şi scuarurile din Oradea (FOTO)
 • Patru locuinţe în 10 zile! Peste 200 de voluntari orădeni au ridicat case pentru sărmani (FOTO)
 • Feli a încins o 'horă rock' la ERA Park Oradea (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON