URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 30 APRILIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.
Zic şi eu
Joia trecută, la a 98-a aniversare a intrării în Oradea a trupelor generalului Traian Moşoiu pe 20 aprilie 1919, dată de la care, cu excepţia ocupaţiei horthiste, oraşul a rămas în administrare românească, provocarea zilei se prefigura arborarea steagului Transilvaniei, albastru-roşu-galben, la biroul eurodeputatului Laszlo Tokes.
Cum a fost?
Românii şi ungurii (doar unii dintre ei, din fericire) au deseori minte şi comportament de galerie de fotbal pentru care, în afară de propria echipă, nu mai există nimic. Politicienii cunosc această situaţie, ba mai mult, o întreţin şi o exploatează ori de câte ori interesul personal sau de partid o cere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce notă daţi portalului www.eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Pe site-ul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat a fost publicat proiectul legii prevenţiei, orice persoană interesată putând face propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect până la data de 1 mai 2017.
Bihoreanul la medic
În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane
Psihologul Bihoreanului
Populaţia Oradiei este alcătuită în proporţie de 25% din maghiari. Ceea ce presupune existenţa cuplurilor maghiaro-române şi a copiilor născuţi în familii în care se vorbeşte atât româna, cât şi maghiara. Câţiva psihologi de la Universitatea din Washington au dezvăluit într-un studiu recent faptul că acei copii care au crescut în familii bilingve nu doar că deprind limbi noi mai uşor decât ceilalţi, dar au şi un avantaj cognitiv faţă de alţi copii de vârsta lor.
Bihor
Procurorii DIICOT Oradea l-au trimis în judecată pe bărbatul de 36 ani din Arieșeni, arestat pe 5 aprilie după ce a fost prins că a făcut sex cu un adolescent, a făcut poze în timpul "partidei" şi apoi le-a distribuit prietenilor. Băiatul a mai fost agresat sexual, în 2015, însă pedofilul a murit înainte să fie judecat pentru fapta sa.
30 Aprilie 2017, 15:01
Bihor
Procurorii DIICOT Oradea i-au trimis în judecată pe interlopul Alexandru Kopar, pe concubina lui, Kereszturi Erzsebet, şi partenerii Alexandru Varga şi David Berger, acuzați că, începând de anul trecut, au pus pe picioare o reţea de distribuţie a unor droguri de risc, de mare risc şi etnobotanice care a aprovizionat cel puţin 70 de orădeni consumatori de stupefiante. Față de dealeri, ancheta continua.
30 Aprilie 2017, 13:48
Bihor
Străzile Lăcrămioarelor şi Caraiman, printre ultimele neasfaltate din cartierul Rogerius, vor fi modernizate. Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai celor două obiective de investiţii cu o valoare totală de circa 164.000 euro. Durata lucrărilor va fi de două luni.
30 Aprilie 2017, 13:21
Bihor
Delia Scorțe, mama fetiței de 5 ani care s-a stins la spital în 2010 după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella, se declară revoltată de hotărârea judecătorească prin care s-a dispus achitarea doctoriţei pe care o consideră vinovată de moartea ei. Mama Patriciei va organiza un protest în fața Tribunalului, la care îi invită pe “toti cei care consideră că lucrurile trebuie să se schimbe”.
29 Aprilie 2017, 22:31
Bihor
Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, custodele ariei protejate Valea Iadului, va amenaja pe malul acestei ape o potecă tematică dedicată păstrăvilor, peşti de apă rece care trăiesc şi în acest râu. Turiştii care vor ajunge în zonă vor putea afla, astfel, cum se hrănesc păstrăvii, cum supravieţuiesc ori care sunt principalii lor prădători.
29 Aprilie 2017, 17:16
Bihor
Persoanele care au de gând să iasă din ţară sunt îndemnate să verifice întâi cât de mari sunt cozile la punctele de graniţă, prin aplicaţia online pusă la dispoziţie de Poliţia de Frontieră. Reprezentanţii ITPF Oradea spun că au luat toate măsurile pentru a evita aglomeraţiile mari. Sâmbătă, în Borş, se aşteaptă circa 30 de minute.
29 Aprilie 2017, 16:22
Bihor
Asfaltul s-a întărit, e numai bun de spart! Primăria Oradea a refuzat să recepţioneze lucrările de asfaltare a şoselei din Aleea Ştrandului executate în cursul zilei de joi de firma Gauss Topo pe considerentul că acestea nu corespund tehnic şi calitativ. Noua cale de rulare prezintă denivelări, astfel că municipalitatea cere firmei să refacă lucrările pe cheltuială proprie.
29 Aprilie 2017, 10:32
Bihor
Întrucât românii sunt obişnuiţi ca de 1 mai să încingă focul în grătare, pompierii bihoreni reamintesc că un incendiu poate porni într-un moment de neatenţie. Tocmai de aceea, ISU Crişana le-a transmis bihorenilor o serie de sfaturi şi recomandări.
28 Aprilie 2017, 19:04
Bihor
Anunţat în perioada 29 aprilie - 1 mai pe platoul de lângă Peştera Unguru Mare de o aşa numită firmă Spinline Entertainment, Şuncuiuş Festival nu se va mai ţine, potrivit unei postări a organizatorilor pe pagina de Facebook dedicată evenimentului. BIHOREANUL a scris la începutul săptămânii că organizatorii nu au avizul obligatoriu al custodelui ariei protejate pentru a ţine acolo show-urile, însă aceştia susţin că, de fapt, evenimentul a fost anulat "după valul masiv de articole cu ton negativ" şi din cauza autorităţilor locale.
28 Aprilie 2017, 18:10
Bihor
Accident, vineri după amiază, în Salonta. Un şofer de BMW nu a acordat prioritate pietonilor şi a lovit o fetiţă de 9 ani din oraş. Micuţa a ajuns la spital.
28 Aprilie 2017, 17:36
Bihor
S-a dat prima sentinţă în cazul doctoriţei Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecţioase Oradea, judecată pentru ucidere din culpă pentru moartea Patriciei Aktaa, fetiţa în vârstă de doar 5 ani care s-a stins în mai 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella. Judecătoria Oradea a stabilit că fapta imputată Georgetei Călinescu nu există.  
28 Aprilie 2017, 16:28
Bihor
Cum comisarul-şef de penitenciare Ioan Ilea a decis să se pensioneze după 26 de ani în sistem, locul său la conducerea Penitenciarului Oradea va fi luat, începând de la 1 mai, de Paul Marius Hliban, fost şef la Penitenciarul Botoşani, de unde a fost debarcat, însă a câştigat ulterior procesul pe această temă. Comisarul-şef a fost numit interimar la Oradea prin Ordin al Ministerului Justiţiei.
28 Aprilie 2017, 14:00
Bihor
Un tânăr în vârstă de 23 ani din Oradea a ajuns în Arestul Poliţiei Bihor pentru furt calificat, după ce, în decurs de trei săptămâni, a furat bunuri de peste 7.000 lei din curţile sau casele unor orădeni. Matei Mărcuţ a furat tot ce a găsit, de la electrocasnice, scule de grădinărit şi pentru construcţii, până la ţevi de cupru pe care le-a dislocat de la o centrală termică.
28 Aprilie 2017, 13:33
Bihor
Studenţii care din toamnă vor învăţa la specializarea Medicină în limba engleză vor plăti taxe de şcolarizare mai mari decât colegii lor din anii superiori. La propunerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorii Universităţii din Oradea şi-au dat acordul ca un an de studiu la această specializare să coste 5.000 euro.
28 Aprilie 2017, 12:39
Bihor
După ce au blocat de două ori prelungirea contractului de comodat încheiat între Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului Bihor pentru funcţionarea în clădirea de pe strada Dunării nr. 2 a Serviciilor de Permise şi Paşapoarte, vineri, la câteva zile după expirarea contractului, aleşii judeţeni ai PNL şi-au dat acordul pentru prelungirea duratei de comodat.
28 Aprilie 2017, 11:41
Bihor
Consiliul Local a aprobat joi majorarea cu 1,47%, la 9,64 lei pe cap de orădean, a tarifelor pentru colectarea deşeurilor practicate începând din 1 mai de către RER Ecologic. Măsura a fost luată pe fondul majorării taxelor de depozitare la deponeul ecologic practicate de Eco Bihor. Pe de altă parte, operatorul deponeului a primit acceptul municipalităţii pentru iniţierea unui proiect european privind valorificarea biogazului generat de deşeurile colectate şi extinderea activităţii în judeţul Covasna.
28 Aprilie 2017, 11:02
Bihor
Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea găzduieşte, de acum, o nouă expoziţie permanentă. Este vorba despre o colecţie de piese arheologice descoperite sub Palatul Princiar odată cu cercetările arheologice realizate în timpul restaurării fortăreţei.
28 Aprilie 2017, 10:33
Bihor
Consiliul Local a aprobat joi contractarea de către Compania de Apă Oradea a unei firme de avocatură. Aceasta va reprezenta CAO în procesele cu constructorii cu care conducerea societăţii a reziliat contractele pentru nerespectarea termenelor şi angajaţii disponibilizaţi care au dat operatorul de apă şi canalizare în judecată.
28 Aprilie 2017, 07:20
Bihor
Societatea de transport public a anunţat că, pe 1 Mai, mijloacele de transport în comun ale OTL vor circula conform graficelor de duminică şi sărbători legale, cu excepţia autobuzelor de pe traseul transfrontalier Oradea – Biharkeresztes, care vor circula ca-n zilele lucrătoare.
27 Aprilie 2017, 21:00
Bihor
Deputatul UDMR Szabó Ödön, a declarat, joi, că pune la dispoziţia administraţiilor locale lista cu forajele de apă geotermală din Bihor, concesionarii şi data la care expiră contractele acestora. „Administraţiile pot demara din timp proceduri pentru a prelua foraje şi proiecte pentru fonduri nerambursabile necesare realizării unor reţele de încălzire pe energie verde”, explică Szabó.
27 Aprilie 2017, 20:20
Bihor
Operatorii de transport judeţean din Bihor vor avea aparate GPS pe autobuze, acestea fiind cumpărate de Consiliul Judeţean de la o firmă din Timişoara cu circa 30.000 euro. Aparatele GPS vor fi instalate pe aproximativ 300 de autobuze, astfel putându-le fi monitorizat traseul în timp real. Sistemul de monitorizare va rămâne în proprietatea judeţului.
27 Aprilie 2017, 19:42
Bihor
Doi orădeni s-au ales cu dosare penale, după ce poliţiştii locali i-au prins trăgând la ţintă pe un teren viran de pe strada Bihorului, cu pistoale neletale neînregistrate. Armele urmează să fie expertizate.
27 Aprilie 2017, 18:58
Bihor
Un tânăr în vârstă de 30 ani este căutat de familie şi poliţişti. Darius Marcel Tomuţa a plecat de acasă marţi seara, iar de atunci nu a mai dat niciun semn de viaţă. La data dispariţiei, tânărul purta pantaloni sport negri, bluză sport bleumarin, tricou de culoare deschisă şi tenişi bleumarin.
27 Aprilie 2017, 18:42
Bihor
Consiliul Local a aprobat joi, cu votul exclusiv al consilierilor PNL, înlocuirea contractelor de concesiune a terenului aferent garajelor orădene, la expirarea perioadei de 25 de ani, cu contracte de închiriere pe numai un an. Contractele vor avea o clauză de reziliere care va permite denunţarea prin simpla notificare dacă garajele ocupă un amplasament pe care municipalitatea vrea să demareze lucrări de reamenajare a zonei.
27 Aprilie 2017, 18:26
Bihor
Senatorii Universităţii din Oradea au analizat raportul anual al rectorului Constantin Bungău privind starea instituţiei şi nu sunt prea mulţumiţi. Ei cer ca Bungău şi prorectorii săi să ia măsuri pentru ca toate cadrele didactice ale Universităţii să facă cercetare, dar şi realizarea unei analize reale a programelor de studii, astfel încât cele deficitare să fie restructurate.
27 Aprilie 2017, 18:03
Bihor
Miercuri s-a stabilit un record la Aeroportul Internaţional Oradea: peste 1.000 de pasageri au călătorit cu aeronavele care au aterizat şi decolat de pe pista orădeană. Din aceştia, aproape 700 au călătorit cu cursele internaţionale de Milano şi Barcelona, operate de Ryanair.
27 Aprilie 2017, 17:39
Bihor
Un taximetrist orădean de la Fulger Taxi a fost găsit mort, joi, în maşina pe care o parcase în faţa Gării Oradea. Descoperirea a fost făcută de un coleg de breaslă, care a sunat imediat la 112, poliţiştii stabilind că bărbatul a murit cel mai probabil în urma unui atac de cord. 
27 Aprilie 2017, 17:16
Bihor
Administraţia Domeniului Public îşi va construi propriul hotel în incinta aquapark-ului Nymphaea. Consiliul Local a aprobat joi atribuirea către ADP a unei suprafeţe de 1.500 metri pătraţi de teren pentru ridicarea viitoarei construcţii. Imobilul va fi amenajat în anii următori din fondurile proprii ale ADP.
27 Aprilie 2017, 17:01
Bihor
Un motociclist de 23 ani a fost rănit, joi, după ce a fost acroşat de un autoturism „Şcoala”, care nu i-a acordat prioritate în sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Calea Aradului şi Aviatorilor. Tânărul a fost internat în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, unde a fost dus direct în sala de operaţie.
27 Aprilie 2017, 16:20
Bihor
Consiliul Local a mandatat, joi, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, să facă demersuri pentru înfiinţarea primei şcoli internaţionale cu predare în limba engleză din municipiu. Elevii vor învăţa după programa britanică naţională de învăţământ şi programa Cambridge pentru Matematică, Engleză şi Ştiinţe.
27 Aprilie 2017, 15:44
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1565 RON
  • 1 EUR = 4.5289 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON