URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2015, 13:00

Victor Ponta rămâne doctor în drept. "Ordonanţa dottore" nu permite renunţarea la titlul de doctor

Victor Ponta rămâne doctor în drept. "Ordonanţa dottore" nu permite renunţarea la titlul de doctor foto: www.gandul.info
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ordonanţa"Dottore", cea prin care se permitea deţinătorilor de titluri ştiinţifice să renunţe la ele doar printr-o solicitare la Ministerul Educaţiei, a fost adoptată de deputaţi, însă fără prevederea controversată care îi dădea dreptul lui Victor Ponta să renunţe la titlul de doctor. Astfel, scrie gandul.info, premierul rămâne cu titlul de doctor. De altfel, acesta nici nu mai vrea să renunţe la titulatură, motivând că nu îi dă voie legea.

Concret, deputaţii au abrogat articolul referitor la renunţarea la titluri ştiinţifice, după ce comisia de învăţământ a respins respectivele prevederi cu unanimitate de voturi.

"Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ La Art.I, pct 12 se abrogă13 constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice", este articolul 168, alineatul 7, din ordonanţa 94/2014, abrogat acum de deputaţi.

Cu toate acestea, forul decizional este, în acest caz, Senatul, iar ordonanţa de urgenţă îşi face efectele în continuare.

"Astăzi am reuşit să supunem plenului raportul pe această ordonanţă, care a fost adoptată netransparent, aducând grave prejudicii sistemului educaţiei româneşti. Am reuşit să corectăm două aspecte. Nu doar diluare în învăţământul dual, ci şi posibilitatea de a renunţa unilateral la titlul de doctor.", a spus Raluca Turcan, membru în comisia de învăţământ.

Propunerea a fost adoptată cu 311 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 19 abţineri.

Premierul s-a răzgândit: nu renunţă la titlul de doctor

Premierul Victor Ponta a renunţat, prin votul său în calitate de deputat, la prevederea care îi permitea să renunţe la titlul de doctor, introdusă într-o ordonanţă de urgenţă, dată în decembrie 2014. Întrebat cum a votat, Ponta a invocat "unanimitatea" şi "înţelepciunea" Parlamentului.

"Eu am votat în sensul în care, în înţelepciunea sa, Parlamentul, în unanimitate, şi în comisie şi în Parlament, a votat", a răspuns premierul.

Întrebat de gândul dacă îşi mai doreşte să renunţe la titlul de doctor, în noile circumstanţe, Victor Ponta a spus că acum nu-i mai permite legea, pe care, de altfel, tot el a votat-o.

"Păi dacă nu mai îmi dă voie legea? Aceiaşi propagandişti, după ce m-au certat timp de doi ani şi jumătate că nu renunţ la teza de doctorat, dup-aia m-au certat două luni şi jumătate că de ce renunţ. Aşa că mai bine Parlamentul a decis mai înţelept decât propagandiştii", a răspuns el.

În plus, înaintea votului, la banca în care stătea Victor Ponta, a venit deputatul Cristian Rizea. Liderul grupului PSD, Marian Neacşu, i-a făcut semn acestuia să se îndepărteze, anunţându-l pe premier că urmează la vot ordonanţa 94/2014. La momentul votului, Victor Ponta a făcut un gest ostentativ.

Întrebat de gestul pe care l-a făcut, premierul a spus: "nu ştiu la ce vă referiţi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON