URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2014, 12:13

Unul din cinci moldoveni vrea unirea... ca să poată circula în UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un cetăţean al Republicii Moldova din cinci este sigur că se va face unirea cu România, potrivit unui sondaj privind identitatea naţională în Republica Moldova realizat în perioada 1-15 februarie pe un eşantion de 1.155 de persoane de către Centrul Român de Studii şi Strategii.

Directului CRSS Eugen Popescu a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele preliminarii ale acestui sondaj, arătând că acesta a fost făcut în Republica Moldova, fără zonele Transnistria şi Găgăuzia.

Potrivit sondajului, la întrebarea: "Credeţi că reunirea Republicii Moldova cu România s-ar putea realiza sau nu?", 20% dintre participanţi au răspuns că sunt siguri că da, iar 34% cred că da. 25% dintre respondenţi au spus că nu cred că se va realiza unirea cu România, iar 7% sunt siguri că nu, în timp ce 15% nu ştiu sau nu răspund.

O altă întrebare a sondajului este: "Ce poziţie aveţi faţă de reunirea României cu Republica Moldova?", iar răspunsurile au fost: 27% categoric pentru, 25% mai degrabă pentru, 20% mai degrabă împotrivă, 12% categoric împotrivă şi 15% nu ştiu, nu răspund, este indiferent.

Dintre cei are doresc unirea Republicii Moldova cu România, 41% cred că avantajul ar fi libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul UE, şi 38% accesul liber al cetăţenilor la locurile de muncă din România şi UE, iar 21% pensii şi salarii mai mari.

Sondajul mai arată că la întrebarea "Care este limba pe care o vorbiţi cel mai des?", răspunsurile sunt 63% limba română, 26% limba moldovenească şi 10% limba rusă.

Sondajul mai arată că 40% dintre intervievaţi sunt categoric de acord că România şi Republica Moldova au aceleaşi tradiţii şi folclor, 34% sunt mai degrabă de acord cu acest lucru, în timp ce 7% sunt categoric împotrivă şi 13% sunt mai degrabă împotrivă.

59% dintre participanţii la sondaj cred că declararea Independenţei Republicii Moldova este cel mai important eveniment din istoria naţională, iar 22% cred că acesta este Marea unire a Basarabiei cu România de la 1918.

Directorul CRSS a mai precizat că marja de eroare a sondajului este de +/- 2,5%, pe un eşantion de 1.155 persoane în vărstă de cel puţin 18 ani, iar eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă din Republica Moldova, fără regiunea transnistreană şi Unitatea teritorială Autonomă Găgăuzia. Rezultatele finale ale sondajului vor fi făcute publice în luna mai 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pai sa stea acasa
Da numai ptr asta vor ei unire? defapt nici nu prea vor unirea ca din sondaje reiese ca prefera comunismu` si ca ar sta lipiti de rusi, pai de ce ne zbatem noi cu estu` daca ei oricum nu vor iar pe noi oricum ne trag in jos.....
Postat 29 Martie 2014, 09:28 de Adela
@bihorel
Auzi bihorele, s-a dat liber la circulat în UiE pentru moldovenii de dincolo de Prut. Nu mai fă tu pă jmecheru, că te dai de gol.... De fapt, mesajul pe care-l colportezi, e că eşti un complexat fără stimă de sine, cu care nu vrea să se unească nimeni......... Tâmpeniile astea le plac caghebeilor lui Vladimir Vladimirovici. Degeaba vă agitaţi, UNIREA se va face.
Postat 28 Martie 2014, 17:38 de ijvan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON