URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2014, 10:30

Un sat cu 900 de locuitori din Prahova are 29 de biserici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În satul Valea Plopului, judeţul Prahova, preotul paroh Nicolae Tănase a ridicat nu mai puţin de 28 de biserici, iar a 29-a este în construcţie. Asta deşi satul nu numără mai mult de 900 de suflete.

"Ca să ajungi în Valea Plopului, când vii dinspre Vălenii de Munte, faci dreapta, din şosea, şi cobori glonţ pe strada Odaie, până în centru, printre două biserici vecine: "Sf. Împăraţi Constantin şi Elena" şi "Sf. Haralambie". Aici, în centru, te opreşti ca să-ţi mai tragi sufletul şi să te-nchini la Dumnezeu, drept mulţumire c-ai ajuns întreg în poarta bisericii "Sf. Gheorghe". O clădire albă, frumoasă, străjuită de brazi zvelţi şi două troiţe din lemn sculptat şi lăcuit.

Ei, de aici, din umbra cetinei, ai de ales: fie mergi în dreapta, către biserica parohială, "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil", iar de acolo, mai sus, la biserica cimitirului, "Adormirea Maicii Domnului", trecând pe lângă bufet şi prin faţa bisericii "Sf. Nicolae"; fie o ţii drept înainte şi, după un pod, urci la biserica şcolii, cu hramul "Sf. Parascheva", lăsându-l în urmă pe "Sf. Calinic de la Cernica" şi pe "fratele" său "Sf. Martin de Tours", ba, chiar şi biserica nouă de lemn, din complexul Florile; fie o iei la stânga, pur şi simplu, treci de biserica "Sf. Apostoli Petru şi Pavel", ieşi în şosea şi treci, în drum spre Valea Screzii, pe "lângă" biserica din deal, "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul şi a celor 14.000 de prunci ucişi de Irod"", scrie Gândul, într-un reportaj făcut în Valea Plopului.

"Domnule, pentru mine şi pentru satul Valea Plopului, Ceauşescu a murit definitiv. Nu mă mai sperie criticile unora care ştiu lucrurile după ureche", spune părintele Nicolae Tănase.

Situaţia este privită diferit de localnici: unii spun că părintele n-a greşit cu nimic ridicând atât de multe biserici, în timp ce alţii zic că mai bine îşi vedea de treburi mai lumeşti. Toate lăcaşurile au fost ridicate din sponsorizări. În unele biserici se slujeşte doar la câte o sărbătoare, în timp ce în altele mai slujesc nişte preoţi tineri.

Pe lângă construcţia de biserici, preotul s-a remarcat însă şi prin griji mai lumeşti: a înfiinţat mai multe adăposturi pentru copii orfani, mame în dificultate ori bătrâni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON