URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2015, 12:14

Udrea l-a denunţat pe şeful SRI la DNA. La cererea lui Coldea, Cocoş i-a dus 500.000 de euro lui Ghiţă (VIDEO)

La scurt timp după ce a fost acuzată de spălare de bani în dosarul Microsoft, Elena Udrea face declaraţii sforăitoare într-un interviu acordat Hotnews. Aceasta a anunţat că a depus la DNA un denunţ împotriva actualului director interimar al SRI Florian Coldea, pe care îl acuză că a instrumentat campania împotriva sa. Între altele, Udrea susţine şi că fostul său soţ Dorin Cocoş i-a relatat că, la solicitarea lui Coldea, i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, apropiat al lui Victor Ponta, pentru a-şi finanţa televiziunea, România TV.

"Mă urăşte"

Udrea a precizat că este vorba despre un denunţ în care spune "lucruri despre dl general SRI Florian Coldea" şi în care o aminteşte şi pe Kovesi, arată agenţia de ştiri Mediafax.

"La o cafea cu dl Sebastian Ghiţă, undeva în vara trecută, vă spun şi unde: la cafeneaua Sofa de pe Barbu Văcărescu, dl Sebastian Ghiţă - un apropiat al SRI-ului şi o persoană care se vede des cu dl Florian Coldea - mi-a spus ca dl Coldea mă urăşte. Am intrebat de ce, şi mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public - dar bineînţeles nu am citat, la vremea aceea: pentru că am fost permanent o sursă alternativă de informaţii la preşedinte", a susţinut Udrea pentruHotnews.

Întrebată cât de apropiată era relaţia cu Sebastian Ghiţă, încât acesta să-i facă asemenea confidenţe, Elena Udrea a răspuns: "Mi-a făcut multe alte confidenţe. Multe altele".

La insistenţele jurnaliştilor de a preciza în virtutea cărei relaţii avea astfel de discuţii cu Ghiţă, Udrea a afirmat: "Pur şi simplu. Nici nu ştiu să vă spun. Nu am o relaţie atât de apropiată cu dl Ghiţă, încât să ne considerăm prieteni. Ca dovadă, cred că sunt cel mai atacat personaj, după Traian Băsescu, la televiziunea lui, şi am mai spus lucrul acesta. Nu ştiu. Dl Ghiţă oscila, probabil, între nevoia de a sta mai aproape, câteodată, de Băsescu, altădată i se părea ca e mai rentabil să stea aproape de Victor Ponta, habar n-am. Astea-s motivele lui. Eu vă reproduc ce mi-a spus el", a arătat ea.

În acelaşi interviu Elena Udrea a afirmat că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea lui Kovesi la DNA, dar şi că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea.

"Am intervenit pentru Kovesi"

Fosta blondă de la Cotroceni a arătat că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au "o foarte bună relaţie" şi că pe de altă parte Coldea este "depozitarul tuturor secretelor tuturor". "Şi vă spun eu, care am intervenit în numirea dnei Kovesi în funcţia de procuror DNA", a spus Udrea.

Elena Udrea a subliniat că ea a fost cea care a discutat cu Victor Ponta numirea lui Kovesi, susţinând că Victor Ponta "nu dorea acest lucru".

Întrebată cine i-a spus toate aceste lucruri, ea a precizat: "Păi, faptul că Victor Ponta nu dorea era evident şi ştiam de la preşedinte. Dar era evident, pentru că spunea pe toate părţile că nu doreşte. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codrutei Kovesi în funcţie".

Elena Udrea a susţinut că discuţia cu Ponta a avut loc într-o seară, în 2013, la biroul lui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care acesta locuieşte. "Am discutat atunci cu dl. Ponta şi unul din argumentele pe care le avea, obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul ca era extrem de apropiată sau că ar fi fost extrem... ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele", a relatat Udrea, subliniind că a intervenit "în calitate de persoană care, la momentul acela, putea să discute cu el, ceea ce n-ar fi făcut, spre exemplu, nici preşedintele".

Ea a negat că preşedintele i-ar fi cerut să facă acest demers, fiind o iniţiativă proprie, în condiţiile în care exista un conflict, nu se mai numeau procurorii iar Traian Băsescu nu dorea să renunţe la numirea lui Kovesi. De asemenea, a negat şi că în acel context ar fi discutat şi despre numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT.

"Propunerea Alina Bica nu era atat de importantă, era o propunere pe listă. Mai important era procurorul general, atunci. Însă, aşa cum a spus şi preşedintele, faţă de dorinţa de a avea-o pe Codruta Kovesi la DNA, procurorul general a fost cel pe care l-a propus, pentru că asta spune legea. Deci este printr-o negociere şi o înţelegere între preşedinte şi prim-ministru. Si atunci procurorul general a fost numit domnul care este şi astăzi, nu îi reţin numele", a mai declarat Elena Udrea.

Joi, Elena Udrea s-a aflat la DNA, unde i s-a comunicat că este urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, fiind acuzată că a dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni. Ea a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile, respectiv până la 29 martie.

Şeful SRI, un intermediar

Legat de cei 500.000 de euro care ar fi ajuns la Sebastian Ghiţă prin actualul interimar de la SRI, Udrea a relatat pentru Hotnews că, în contextul în care era în campanie şi se vehicula numele fostului ei soţ în dosarul Microsoft, Dorin Cocoş a rugat-o să îi intermedieze o întâlnire cu şeful de atunci al SRI, George Maior şi cu adjunctul acestuia, Florian Coldea, spunându-i totodată că nu doreşte să "îi apeleze direct" în situaţia dată.

Întrebată apoi dacă fostul soţ avea "apel direct la Maior şi la Coldea", Elena Udrea a declarat: "Imediat o să revin şi o să vă spun", precizând că discuţia avea avea loc în toamna anului trecut.

"Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV", a precizat ea, menţionând că aceast lucru s-a întâmplat "mai la inceputul televiziunii, când s-a rupt RTV-ul de Realitatea şi când dl Ghiţă încă nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat".

"Ulterior am aflat că banii au fost remişi dlui Ghiţă de către Alin Cocoş. Mi-a mai spus că, tot aşa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care făcea sondaje din acestea", a adăugat Udrea.

Dezvăluiri "fanteziste" 

Confruntată cu aceste dezvăluiri, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a spus: "Nu e prima dată când suspecţii din dosare fac afirmaţii denigratoare la adresa mea şi nu le comentez", a declarat Kovesi, prin intermediul biroului de presă al DNA.

La rândul său, Ghiţă s-a declarat surprins de acuzaţiile lansate de Elena Udrea la adresa sa, respinge ideea că România TV ar fi primit vreun ban de la fostul soţ al acesteia, Dorin Cocoş şi susţine că Udrea avea relaţii mai bune cu "Elan Schwartzenberg, Codruţ Marta, care a fost omorât, şi Sorin Blejnar". "Nu am avut prea multe întâlniri cu doamna Udrea şi nu am avut o relaţie cu dânsa. Mă surprind acuzaţiile dânsei la adresa instituţiilor care o anchetează, DNA şi SRI", a declarat Sebastian Ghiţă pentru Hotnews. Întrebat de ce spune că Marta ar fi fost ucis, Sebastian Ghiţă a precizat că aceasta este părerea sa.

"Nu vreau să mă refer la acţiunile dânsei, dar cred că DNA a comunicat o chestiune oficială: doamna Udrea e inculpată şi atacă instituţiile la fel cum o fac toţi cei inculpaţi. Cred că toţi trebuie să avem încredere în raţiunea şi în pregătirea procurorilor. Până acum doamna Udrea nu ştia nimic din ce s-a întâmplat cu banii de la retrocedari şi Microsoft, iar acum, dintr-o dată, ne spune, acuzându-se singură, că dânsa ştie cum s-au distribuit acei bani. Cred că trebuie să lăsăm procurorii să facă lumină în această situaţie. Nici la Realitatea TV şi nici la România TV nu au existat contracte sau legături cu Dorin Cocoş, Alin Cocoş sau firmele acestora", a mai spus el. 

La rândul său, premierul Victor Ponta a comentat, spunând că Udrea fabulează. „99% din ce spune Elena Udrea, nu ştiu dacă e adevărat sau nu, că în general sunt lucruri extrem de spectaculoase care pot fi şi fanteziste. Vă asigur că nici ea, nici alte doamne sau domni nu m-au influenţat în niciun fel şi nu au venit să spună de doamna Kovesi că e bună sau rea. Decizia pe care am luat-o referitor la propunerea doamnei Kovesi s-a bazat pe faptul că instituţiile internaţionale cu care România colaborează, în primul rând CE, dar şi SUA, partenerii noştri, mi-au transmis în discutii că e important pentru România să aibă în fruntea DNA o persoană cu credibilitate. Nu trebuia să îmi placă mie, ci trebuia să aibă credibilitate. Numele meu mai apare în acest House of Card de România ca să fie pentru dumneavoastră mai palpitant", a declarat astăzi Victor Ponta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON