URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2015, 22:02

Turcia a doborât un avion militar rus. Putin: Vor fi consecinţe serioase (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tensiuni între Turcia şi Rusia, după ce aviaţia turcă a doborât marţi un avion militar care a încălcat spaţiul aerian al Turciei în apropiere de frontiera sa cu Siria.

Potrivit Agerpres, avionul doborât este un bombardier rusesc Suhoi Su-24 care participa la operaţiunile aeriene lansate de Rusia în sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia, în nord-vestul extrem al Siriei, în apropiere de frontiera turcă.

Autorităţile de la Ankara susţin că avionul rusesc a intrat în spaţiul aerian al Turciei şi că au fost emise mai multe avertismente, cel puţin 10 în 5 minute – după cum susţine presa.

În tot acest timp, Moscova dezminte categoric această variantă.

Cei doi piloţi care se aflau la bordul avionului de vânătoare doborât au reuşit să se catapulteze, pe teritoriul Siriei, însă, potrivit Mediafax, au fost împuşcaţi de insurgenţi. Un alt militar rus a murit în timpul unei operaţiuni pentru recuperarea celor doi.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că "Acest eveniment tragic va avea consecinţe serioase pentru relaţiile ruso-turce. Noi am considerat întotdeauna Turcia nu pur şi simplu un vecin apropiat, ci un stat prieten. Nu ştiu cine a avut nevoie de ceea ce s-a întâmplat astăzi, în mod singur nu noi", a spus Putin.

"În loc să stabilească un contact cu noi (cu Rusia), partea turcă s-a adresat partenerilor săi din NATO pentru a discuta această problemă". "Ca şi cum noi am doborât un avion turcesc, nu ei unul de-al nostru", şi-a exprimat Putin nemulţumirea. "Oare nu cumva ei (autorităţile turce) doresc să pună NATO în slujba grupării islamice Statul Islamic?", a punctat preşedintele rus, conform Agerpres.

Agerpres afirmă că evaluările oferite de statele NATO sunt conforme cu informaţiile potrivit cărora un avion militar rus a violat spaţiul aerian al Turciei, după cum a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, referitor la doborârea unui aparat militar rus de către forţele turce, în zona graniţei cu Siria, relatează DPA şi Reuters.

"Noi suntem solidari cu Turcia şi sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru din cadrul NATO", a subliniat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

El a lansat un apel "la calm şi la detensionare" a situaţiei după doborârea unui avion militar rus care, potrivit Ankarei, violase spaţiul aerian al Turciei, şi a accentuat că inamicul comun (al NATO şi al Rusiei, n.r.) este gruparea jihadistă Statul Islamic, iar Moscova trebuie să se ghideze după acest principiu.

Stoltenberg a mai menţionat că majoritatea atacurilor efectuate până acum de forţele ruse în Siria au avut loc în zone unde gruparea Statul Islamic nu este prezentă.

Pe de altă parte, preşedintele SUA, Barack Obama, a precizat că Turcia are dreptul să îşi protejeze suveranitatea, pledând pentru dialog între Ankara şi Moscova, în scopul evitării "escaladării" crizei. "Administraţia Statelor Unite încă aşteaptă informaţii suplimentare despre incident", a afirmat Obama.

"Turcia, la fel ca oricare ţară, are dreptul să îşi apere teritoriul şi spaţiul aerian. Dar este important ca turcii şi ruşii să iniţieze dialogul pe tema acestui incident şi să ia măsuri pentru a descuraja orice escaladare a situaţiei", a subliniat preşedintele SUA, conform Mediafax.

Agerpres mai notează că doborârea avionului rus a avut loc în contextul în care Moscova şi statele occidentale şi-au apropiat poziţiile cu privire la conflictul sirian pentru a-şi consolida lupta împotriva grupării Statul Islamic, care controlează suprafeţe întinse în Irak şi Siria.

De la începutul intervenţiei militare ruse în Siria în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la sfârşitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulţit între Ankara şi Moscova, notează Agerpres.

Pe 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spaţiul aerian al Turciei şi care a fost forţat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci "condiţii meteo nefavorabile".

Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricaţie rusă, care pătrunsese în spaţiul aerian al Turciei.

Tensiunile între cele două ţări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localităţi turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta faţă de "consecinţele serioase" ale acestei operaţiuni, mai notează Agerpres.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON