URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2017, 12:31

„Trocul” PSD-ului a căzut: UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

„Trocul” PSD-ului a căzut: UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu Tot mai multe voci îl acuză pe Liviu Dragnea de faptul că e în stare să „vândă ţara” numai pentru a-şi păstra poziţia politică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răsturnare de situaţie în ajunul votării moţiunii împotriva Guvernului Grindeanu. PSD şi UDMR nu s-au mai înţeles cu privire la revendicările legislative ale maghiarilor, astfel că UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Toate proiectele solicitate de Uniune au fost blocate în Parlament.

UDMR, stânga-mprejur

PSD şi UDMR nu au căzut la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie, iar comisiile de marţi au fost anulate.

Liderii PSD - ALDE nu au ajuns la un consens cu reprezentanţii UDMR care au cerut adoptarea proiectul în forma iniţială, nevrând să accepte scăderea pragului de repezentare la 15% - propus de majoritatea parlamentară, un prag cu 5% mai mic faţă de cel prevăzut de legea în vigoare, au declarat agenţiei Mediafax surse parlamentare.

Cert este că proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din România - una dintre condiţiile puse de UDMR pentru a vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu - a fost retras de pe ordinea de zi, după cum a anunţat marţi senatorul UDMR Cseke Attila. El a declarat că "nu ştie ce s-a întâmplat de ieri până astăzi". ”La finalul sesiunii parlamentare se va face o reevaluare a protocolului dintre PSD şi UDMR”, a mai spus liderul de Grup a senatorilor UDMR.

Şi proiectul care viza modificarea Legii Educaţiei şi organizarea de Bacalaureat diferenţiat pentru elevii maghiari a fost retras.

UDMR nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a anunţat, la scurt timp, senatorul Tanczos Barna, care a precizat că atâta timp cât toate negocierile au picat cu PSD, UDMR nu are de ce să intre în ”cearta internă” a social democraţilor. ”Din moment ce înţelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi proiectele de legi pe care le-am stabilit ieri la discuţiile de dimineaţă, nu avem să avem absolut niciun motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD”, a declarat Tanczos.

Transilvania măreață

La Parlament a fost o dimineaţă tensionată marţi,în ziua în care ar fi trebuit să se voteze proiectul de lege al UDMR. Un deputat PNL a difuzat, din telefon, melodia „Transilvania măreață”, care a răsunat în toată sala, dat fiind că a fost conectat la boxe, PMP a venit cu panglici tricolore prinse pe braț, iar uşa liderului PSD Liviu Dragnea a fost „împănată” cu asemenea panglici.

Primul eveniment s-a desfășurat la Comisia Juridică, unde deputaţii din trei comisii parlamentare – juridică, administrație și drepturile omului - aşteaptau de aproape o oră începerea şedinţei, în care urma să se dea un raport asupra propunerii legislative care vizează scăderea pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie.

Întrebat de ce a pus telefonul la difuzor cu această melodie, liberalul Florin Roman a afirmat că toţi colegii lui ar trebui să înţeleagă că „ţara asta nu se vinde pentru nişte voturi la moţiune”.

„Transilvania măreaţă, poate vor să audă şi ei. Nu e solicitarea noastră, e solicitarea oamenilor din ţara asta de care au uitat, să-i asculte pe oameni dacă nu vor să ne mai asculte pe noi. Totul pentru nişte amărâte de voturi la moţiune, incredibil unde a ajuns ţara asta. Pentru colegii mei, poate le este dor să audă şi o să le mai pun până poate vor înţelege şi ei că ţara asta nu se vinde pe voturi la moţiune. Să-şi facă treburile lor murdare între ei”, a spus, potrivit news.ro, liberalul Florin Roman, care a precizat că „nu îl deranjează colegii de la UDMR, ei pot să ceară ce vor, cei care le dau astfel de măgării au o mare problemă”.

Băsescu: Vând istoria ţării pentru voturi!

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat, marţi, că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR la moţiunea de cenzură,reamintind că 15 martie este data la care Dieta de la Pesta vota alipirea Transilvaniei la Ungaria,iar PSD-ALDE o recunosc ca sărbătoare. “În loc de Tricolor, PSD şi ALDE arborează Steagul Ţinutului Secuiesc. Dragnea şi Tăriceanu vând şi istoria ţării pentru voturile UDMR la moţiunea de cenzură”, a declarat Băsescu.

“Ticăloşii se fac a uita că, la 15 martie 1848, Dieta de la Pesta vota, printre altele, alipirea Transilvaniei la Ungaria. A trebuit să se ridice moţii lui Iancu, alţi români şi saşii la luptă, pentru ca Transilvania să nu fie parte a Ungariei Mari. Zeci de mii de români din Transilvania au fost ucişi de armatele conţilor maghiari, sate întregi au fost rase de pe faţa pământului, sute de mii de români au plecat în pribegie. Iar PSD şi ALDE vor să facem din 15 martie 1848 zi de sărbătoare recunoscută pe teritoriul României, în schimbul câtorva voturi la moţiune”, a precizat Băsescu.

PSD, confruntat cu o revoltă în interior

Scandalul privind "trocul" cu UDMR se mută în interiorul PSD. Intelegerea politica pe care Liviu Dragnea a negociat-o luni dupa-amiaza cu UDMR pentru sustinerea motiunii de cenzura a inflamat spiritele in filialele PSD din Ardeal. Parlamentarii din Hunedoara, Alba, Cluj si Mures ar fi subliniat in mod cert ca nu sunt de acord ca ziua de 15 martie sa devina, prin lege, zi nationala a comunitatii maghiare, potrivit Actual de Cluj. Surse din PSD sustin ca mai multi parlamentari PSD i-ar fi cerut imperativ marti dimineata lui Dragnea sa renunte la concesiile majore promise UDMR.

Deputatul social-democrat de Mureş Corneliu-Florin Buicu, preşedinte al Comisiei de Sănătate de Camera Deputaţilor, a simţit nevoia să anunţe, marţi, într-o postare pe Facebook, că nu va vota niciodată legi care să aducă atingere ţării şi poporului.

”Dragi prieteni, Dragi cunoscuţi sau necunoscuţi, De când fac politica, mi s-au pus în cârcă multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu am reacţionat. Am considerat că cei care <au ochi de văzut, văd>. În calitate de deputat de Mureş vă spun atât, nu am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!”, a scris Buicu, 

El a reamintit şi de jurământul pe care l-a depus când a preluat mandatul de parlamentar: ”Cu mâna pe Constituţie si pe Biblie am spus la investitura şi asta voi respecta: <Jur credinţă patriei mele România; Jur să respect Constituţia şi legile ţării; Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României; Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor; Aşa să mă ajute Dumnezeu>".

Citiți pe aceeași temă articolul: PSD vinde tot: Concesii mari făcute comunităţii maghiare pentru voturile UDMR la moţiunea anti-Grindeanu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Adio visul frumos sa terminat .....
Ce face acest ipochimen arată că el nu mai este lucid e disperat e foarte probabil începutul sfârșitului deși a avut un vot covârșitor am spus de la început că acesta nu știe, poate sal gestioneze a început cu o propunere de musulmanca prim ministru apoi ordonanță 13 și acum ce na mai văzut Romania moțiune împotriva oamenilor numiți de tine și toate astea doar că sa scape de pârnaie numa că o vorba veche spune că de ce ție frica mai tare de aceia nu scapi probabil acest om va ajunge la coșul de gunoi al politici alaturi de alți predecesorii gen Ilievici sau nepotul mătuși Tamara noroc cu Ardealul că alfel ??? Aviz plagiatorilor .
Postat 20 Iunie 2017, 23:41 de sss
@TDS
Vezi ca nu Dragnea s-a opus, cum spui tum ci parlamentarii PSD din Ardeal, sau cel putin cei care se simt ardeleni pt ca pe cei din Bihor nu i-am observat printre oponenti.
Postat 20 Iunie 2017, 17:01 de andy
Vrajeala mon cher, vrajeala.
Pai Horor spunea ca nu e nici un troc, nici un aranjament, nici o intelegere cu PSD-ALDE(ieri cand totul parea aranjat)ca pur si simplu un guvern care nu-si face treaba trebuie sa cada. A doua zi si-a schimbat parerea despre guvern si spune ca nu vor vota motiunea. Vrajeala de mare pisicher.
Postat 20 Iunie 2017, 14:52 de Ducustrigacucu
E simplu!
Daca ungurii vor sa arate ca sunt neutri, e simplu: nu intra niciunul in sala la votarea motiunii! Birtinezule, am vazut in poza de familie ca esti mare scula, erai tocmai in spatele noului sef. O intrebare: ce vor pati penalii care vor fi in sala la votarea motiunii?! Unii zic ca vor fi exclusi din partid (dar tot penali vor ramane)! Lumineaza-ne, far al penalilor si bun prieten al ungurilor!
Postat 20 Iunie 2017, 12:50 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON