URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2015, 09:20

Topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari de venit minim garantat. Câte familii din România trăiesc din ajutorul social lunar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul familiilor beneficiare de venit minim garantat a crescut cu 5,6% în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2014, suma plătită fiind cu aproape 10 milioane de lei mai mare, rezultă dintr-un raport al Ministerului Muncii citat de gandul.info.

Venitul minim garantat (VMG) se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Numărul mediu lunar de familii beneficiare a crescut de la 241.682 în trimestrul I al anului trecut la 255.213 în trimestrul I 2015, cu 13.531 de familii, adică o creştere de 5,6 la sută.

În acest context, suma plătită în primele trei luni ale acestui an, de 174.895.478 lei, a fost mai mare cu 9.914.588 lei, adică în creştere cu şase la sută.

Judeţele cu cele mai multe familii beneficiare de VMG, adică peste 8.000, au fost: Mureş, Olt, Argeş, Iaşi, Dâmboviţa, Bacău, Vaslui, Teleorman, Galaţi, Buzău şi Dolj.

"Suma plătită corespunzătoare contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele din familiile beneficiare de venit minim garantat în trimestrul I 2015 a fost de 9.726.613 lei, cu 756.435 lei (8,4 la sută) mai mare decât în anul anterior", se arată în raportul întocmit de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

În document se mai arată că 31.495 de familii care au primit VMG au beneficiat şi de plata asigurării obligatorii a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren, inundaţiilor, fiind alocată suma de 2.198.061 lei în primele trei luni ale acestui an.

"Astfel, suma plătită din bugetul MMFPSPV pentru întreg programul de acordare a venitului minim garantat (ajutorul social, contribuţii pentru asigurările de sănătate şi asigurarea obligatorie a locuinţelor) a fost de 186.820.152 lei, mai mare cu 12.592.155 lei (7,2 la sută) decât în trimestrul I 2014", rezultă din documentul menţionat.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede şi posibilitatea de acordare a unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor aflate în situaţii de necesitate din cauza calamităţilor naturale, incendiilor şi accidentelor, precum şi pentru alte situaţii deosebite datorate stării de sănătate ori altor cauze care pot conduce la excluziune socială.

Din totalul resurselor gestionate de MMFPSPV pentru beneficii de asistenţă socială, cea mai mare parte a resurselor a fost direcţionată către alocaţia de stat pentru copii, respectiv 30,1 la sută, în plată fiind 3.728.938 de copii. Indemnizaţiile acordate persoanelor cu handicap au avut o pondere de 28 la sută în totalul beneficiilor de asistenţă socială, în plată fiind aproximativ 704.000 persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu. De asemenea, 19,1 la sută din total cheltuieli cu beneficii sociale au fost alocate pentru indemnizaţiile pentru creşterea copilului, contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate aferente persoanelor beneficiare de această indemnizaţie, precum şi indemnizaţiilor şi sprijinului pentru creşterea copilului acordate persoanelor cu handicap, de acest program beneficiind 146.795 de familii.

"În total, beneficiile de asistenţă socială bazate pe testarea mijloacelor de trai (programele de acordare a ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi alocaţiile de susţinere a familiei), respectiv adresate categoriilor de populaţie cu riscul cel mai mare de sărăcie şi excluziune socială, au reprezentat 16,7 la sută din sumele cheltuite cu beneficiile de asistenţă socială", se arată în documentul elaborat de MMFPSPV.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON