URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2015, 08:40

Sistemul medical românesc, cel mai slab din UE: discriminare, medicamente luate după ureche, mortalitate infantilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un studiu realizat de suedezi arată că sistemul medical românesc are cel mai slab sistem de sănătate din Uniunea Europeană. Situaţia este descrisă chiar drept "un colaps medical", scrie site-ul www.stirileprotv.ro.

Intitulat "Indexul european al sistemelor medicale 2014", studiul a fost realizat de compania suedeză de cercetare Health Consumer Powerhouse şi evaluează modul în care sistemele medicale din Europa îi servesc pe pacienţi, atât din punct de vedere al calităţii actului medical, cât şi al costurilor şi rentabilităţii. Iar în acest clasament, România figurează pe ultimul loc din Uniunea Europeană şi pe penultimul loc din Europa, doar Bosnia-Herţegovina fiind sub ţara noastră.

"După evaluarea mai multor etaloane, Comisia Europeană a considerat că EHCI oferă cea mai precisă şi de încredere comparaţie", spune comisarul european pentru sănătate, lituanianul Vytenis Adriukaitis despre studiul suedez. Astfel, acest index va fi folosit la nivel european pentru evaluarea spitalelor şi a medicilor.

Studiul arată că România este codaşă pentru că "structura învechită a sistemului de sănătate care favorizează îngrijirea intraspitalicească". Altfel spus, pacienţii sunt încurajaţi să se interneze în clinici şi spitale, în loc să apeleze la asistenţa ambulatorie, care nu presupune spitalizare.

Internarea este însă mult mai costisitoare decât tratamentele ambulatorii, ceea ce duce la costuri mult prea ridicate pentru o ţară care nu e suficient de bogată, pentru a-şi permite un astfel de sistem sanitar. Or, în România, potrivit studiului, peste 50% din cheltuielile pentru sănătate sunt făcute cu tratamente intraspitaliceşti, un procent pe care nu şi-l permit nici ţări ca Olanda, Elveţia sau Norvegia.

Sistemul medical românesc este completat de sărăcia şi corupţia din sistemul sanitar. Comparativ cu sumele cheltuite în spitalele din România, serviciile de sănătate sunt şi printre cele mai proaste din Europa, arată studiul.

Mortalitatea infantilă este un alt indicator care trage în jos România: avem 9 decese la mia de nou-născuţi vii, cel mai mare procent din Europa, unde cele mai multe ţări au 4 decese la mia de locuitori. Rata avorturilor este şi ea mare în rândul româncelor.

De asemenea, românii nu folosesc medicaţia potrivită. Avem un consum mare de antibiotice, dar mai puţin de 30% din populaţie ştie că acestea nu sunt eficiente contra gripei şi răcelii.

"Sistemul medical din România reflectă situaţia cotidiană, în general sumbră. S-au redus serviciile şi aşa insuficiente la care au acces pacienţii, iar calitatea este în general foarte slabă, anumite grupuri etnice beneficiind de îngrijiri şi mai deficitare", concluzionează suedezii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON