URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2012, 11:18

Şase din 10 candidaţi la şefia Parchetului General şi DNA au plagiat în proiectele de management

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia de evaluare a candidaturilor, pe care ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, şi-a bazat nominalizările pentru funcţiile de şefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a descoperit că 6 dintre cei 10 procurori înscrişi în concurs au plagiat, copiind fără să citeze sursa, în proiectele de management depuse la concurs. Mai mulţi procurori au copiat chiar din cartea coordonată de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

În procesul verbal de evaluare a candidaturilor, comisia îi acuză pe procurorii Gheorghe Cornescu, Claudiu Constantin Dumitrescu, Elena Hach, Vasile Ioniţă, Viorica Stoica şi Emil Gheorghe Moţa că au preluat bucăţi de text, fără să citeze sursa, din alte lucrări juridice sau de management.

Cei doi procurori nominalizaţi de Mona Pivniceru pentru şefia celor două parchete - Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, nu au plagiat, arată comisia de evaluare. Cele mai grave cazuri de plagiat, după cum reiese din procesul verbal publicat de Ministerul Justiţiei, sunt ale procurorilor Cornescu, Stoica şi Ioniţă.

Proiectul depus de procurorul Viorica Stoica (foto), care a candidat la ambele funcţii, le-a depăşit pe cele ale colegilor săi la un singur capitol: cel al plagiatului şi lipsei de originalitate.

"Proiectul întocmit are în vedere ambele funcţii pentru care se desfăşoară procedura de selecţie şi, mai mult decât alte proiecte, are un conţinut lipsit de originalitate, ideile din cadrul acestuia fiind, în cea mai mare măsură, preluate în mod mecanic şi fără respectarea vreunei reguli privind indicarea sursei, din operele altor autori sau din alte materiale accesibile publicului pe Internet", scrie comisia de evaluare.

Astfel, procurorul Stoica, de la Parchetul General, a creat capitolul I al proiectului său preluând "în cea mai mare parte" un capitol al lucrării "Managementul Ministerului Public. Aspecte teoretice şi practice", autor George Bălan, Editura House of Guides, 2008.

O secţiune din proiect "este însuşit ad litteram, în integralitatea sa şi fără indicarea sursei, de pe site-ul oficial al Ministerului Public, fiind păstrate titlul, subtitlurile şi chiar forma acestuia", conform comisiei de evaluare.

În alte două secţiuni, Viorica Stoica s-a limitat la reproducerea unor texte de lege şi regulamente interioare ale Parchetului General.

"Candidata nu reuşeşte să facă distincţia dintre obiective şi măsurile de aplicare a acestora, având dificultăţi de ordin conceptual", consideră comisia de evaluare. De altfel, Viorica Stoica a plagiat până şi concluziile proiectului său.

"În cadrul ultimului capitol, intitulat "Concluzii", care ar trebui să prezinte un pronunţat caracter de originalitate, candidata preia din nou, în bloc şi fără respectarea cerinţelor specifice de elaborare a unei lucrări, paragrafe întregi din lucrarea autorului George Bălan, pe care am menţionat-o anterior", arată comisia.

Procurorul Viorica Stoica a candidat pentru ambele funcţii de conducere scoase la concurs. Ea este procurorul care a încercat să îl audieze pe preşedintele Traian Băsescu, în 2005, şi recunoaşte, într-un interviu pentru gândul, că este prietenă veche cu europarlamentarul PSD Corina Creţu.

Stoica a explicat pentru gândul că fragmentele despre care comisia de evaluare de la Ministerul Justiţiei spune că sunt copiate fără indicarea sursei nu pot constitui un plagiat. Explicaţia: "Cum putem vorbi despre plagiat, când este vorba despre un proiect de exercitare a atribuţiilor specifice unui procuror de Înaltă Curte? Acest proiect nu are caracterul unei lucrări ştiinţifice, nici al unei lucrări de concurs. El cuprinde idei, este un preambul, o bază de discuţie pentru interviuri".

Viorica Stoica nu recunoaşte legitimitatea comisiei de evaluare, ba chiar o acuză pe ministrul Mona Pivniceru că "s-a ascuns" în spatele acestei comisii, pentru a nu-şi asuma decizia de numire a şefilor de parchete.

"Sigur, unii nu au plagiat absolut deloc. Acolo unde trebuia să fie bine, sunt numai calităţi", spune Viorica Stoica, referindu-se la cei patru colegi procurori în cazul cărora comisia nu a semnalat elemente copiate fără citarea sursei.

Procurorul susţine că "în mare am spus de unde am luat", referindu-se la teoria managementului şi la prezentarea instituţiilor pe care se pregătea să le conducă. "Nu am spus fragmenţelul acesta l-am luat de acolo, aliniatul al doilea l-am luat de acolo", spune însă Viorica Stoica.

Procurorul Gheorghe Cornescu, de la Parchetul General, a plagiat grosier, folosind metoda copy-paste cu "bloc de text". El a candidat pentru şefia Parchetului General.

Cornescu a explicat, pentru gândul, că a preluat fragmente din mai multe lucrări şi că dacă evaluatorii au considerat că a copiat, atunci şi alţi colegi procurori care au candidat sunt la fel de vinovaţi. El susţine însă că este vorba doar de date statistice şi regulamente, care nu pot fi interpretate original.

"Au fost mai multe materiale din care m-am inspirat. Dacă aşa au scris ei în raport, înseamnă că aşa este. Dar înseamnă că este şi cazul colegilor mei. Nu poţi să-şi dai cu părerea pe date statistice. Nu ai cum să procedezi altfel, este o activitate publică (a parchetelor - n.red), nu ai alte date", spune Cornescu.

Pe lângă rapoartele de activitate din care a preluat fragmente, Cornescu recunoaşte pentru gândul că s-a inspirat şi din cartea Monei Pivniceru, din care şi alţi colegi de-ai săi au găsit izvor de cunoştiinţe.

"Sunt singurele surse din care am preluat. În cuprinsul proiectului sunt menţionate toate sursele. Ultimul capitol este original (cel referitor la soluţiile şi viziunea pentru conducerea instituţiei - n.red.), restul nu ai cum să fii original, pentru că nu ai cum", a mai explicat Gheorghe Cornescu pentru gândul.

Sursa: Gândul

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DA
SI CE DACA AU PLAGIAT, SE SCHIMBA CU CEVA SITUATIA ? NU, NICI VORBA ! VA REUSI CINE TREBUIE ( CU PLAGIAT SAU NU ). SUNT CAZURI SI IN BIHOR, SI EI SUNT BINE MERSI, TRAG SFORILE JUDETULUI DUPA BUNUL LOR PLAC. ( banii vorbesc), dreptate are formatia Holograf: Banii vorbesc, banii vorbesc Unii te ridica, altii te lovesc Banii nu tac, banii se fac Totul e in mina lor Banii vorbesc
Postat 05 Noiembrie 2012, 12:22 de Dady
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON