URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2013, 18:55

Ruşinos: România a organizat pe ultima sută de metri Festivalul Olimpic al Tineretului European

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 32 de ani după Universiada din 1981, "sora" mai mică a JO, destinată studenţilor, România reintră în circuitul marilor evenimente sportive olimpice, în calitate de gazdă a celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European - FOTE 2013. La festival vor participa 1.505 sportivi şi oficiali din 45 de ţări.

"Dacă vă uitaţi pe site-ul Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) veţi găsi aşa la evenimente olimpice: 2012 - Londra, 2013 - Braşov, România şi 2014 - Soci, Rusia", afirmă cu mândrie nedisimulată edilul Braşovului, George Scripcaru, preşedintele comitetului de organizare.

În ciuda mândriei afişate de edil, reprezentanţii Comitetului Olimpic European spun că n-au mai văzut niciodată o organizare aşa proastă.

"Romanian way!", spune Katerina Nykova, supervizor FOTE 2013, când e rugată să vorbească despre organizare. "În 2007, când a depus dosarul de candidatură, şi apoi în 2008 când aceasta a fost aprobată, România a promis că totul va merge ca la carte. Ca apoi să constatăm că timp de câţiva ani nu s-a mişcat mai nimic. Şi apoi, dintr-o dată, acum o lună, toţi cei care se ocupă de organizare au intrat în fiebere, au început să dea în clocot, pur şi simplu. N-am mai întâlnit niciodată aşa ceva, să nu faci nimic timp de patru ani şi să te apuci de treabă cu doar o lună înainte de data începerii festivalului. Mă refer la organizare, pentru că, în ceea ce priveşte construirea sau modernizarea bazelor sportive pentru competiţii, cu excepţia celui de-al doilea patinoar, cel din Poiana Braşov, care ne-a scos peri albi, toate au fost realizate la timp şi se prezintă excelent, din toate punctele de vedere".

Astfel, la mijlocul lui ianuarie,când a venit pentru o nouă inspecţie şi a văzut că lucrurile nu mergeau deloc cum ar fi trebuit, Katerina Nykova a conchis: "Organizatorii români sunt plini de bune intenţii, dar n-au nici un fel de experienţă în organizarea unor astfel de evenimente, mai ales când mai au parte şi de schimbări de guvern, după cum mi-au spus când i-am întrebat ce şi cum. Şi atunci am hotărât să revin cât mai repede şi să le dau o mână de ajutor, ceea ce am şi făcut. Iar acum lucrurile nu numai că se mişcă, dar se mişcă foarte rapid, de aceea sunt nu doar optimistă, sunt sigură că nu mai există nici un risc ca lucrurile să nu iasă bine, aşa cum ne dorim cu toţii".

Şi primarul Braşovului a confirmat lacunele organizării. "Acum pot s-o spun, am reuşit la limită să-l facem. Ce să vă zic, că am reuşit abia luna trecută să facem licitaţiile pe SEAP pentru achiziţiile de bunuri şi servicii? Mă gândeam cu groază ce ne facem dacă nu va veni nimeni? Sau că instalarea patinoarului din Poiana Braşov a început abia acum vreo lună, din cauze pe care nu mai vreau să mi le amintesc. Bine că miercuri seară s-a tras primul strat de gheaţă, am stat până la două dimineaţă să fim siguri că merge treaba cum trebuie!. Şi merge, dom'le, merge, mai sunt încă destule lucruri de făcut, dar vă asigur că în 17 februarie, la deschidere, totul va fi pus la punct în cele mai mici detalii", a declarat Scripcaru.

La FOTE 2013, sportivii vor concura la opt discipline: schi alpin (slalom special, uriaş şi paralel), patinaj artistic şi patinaj viteză în Poiana Braşov, schi fond şi snowboard la Predeal, biatlon la Cheile Grădiştei, sărituri cu schiurile la Râşnov şi hochei pe gheaţă la Braşov. Echipa României este alcătuită din 60 de sportivi - 42 de băieţi şi 18 fete - care vor concura la toate disciplinele sportive, sub îndrumarea unui colectiv tehnic de 34 de specialişti.

La dispoziţia participanţilor se vor afla, pe toată durata evenimentului, 400 de voluntari vorbitori a cel puţin două limbi străine, care nu vor primi, fireşte, nici un leu pentru prestaţia lor, dar vor păstra ca amintire, după încheierea "misiei", costumaţia primită de la organizatori: geacă, vestă şi pantalon de schi, trei tricouri, căciulă, mănuşi, ghete şi o geantă, în valoare totală de circa 2000 de lei, potrivit unor surse din rândul organizatorilor.

Satul Olimpic va fi gazduit de Poiana Braşov, de unde sportivii, staff-urile tehnice şi oficialii vor fi transportaţi cu autocarele, microbuzele şi limuzinele la bazele sportive şi înapoi. De asemenea, Primăria Braşov va organiza un sistem de transport gratuit din Braşov spre Poiană, Predeal, Râşnov şi Cheile Grădiştei şi pentru spectatorii doritori să asiste la competiţii, pentru care vor fi "mobilizate" o parte din autobuzele RAT Braşov.

Sâmbătă, flacăra olimpică a şi ajuns în România, iar duminică va pleca spre Braşov.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ultima suta
ne stim noi face reclama!!dar ce va mira?
Postat 10 Februarie 2013, 21:05 de pip
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON