URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2010, 19:47

România, sub ameninţarea fenomenelor meteo extreme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zile toride şi secetoase urmate de furtuni, tornade şi inundaţii cu pagube însemnate. Sunt doar câteva dintre previziunile pentru următoarele luni făcute de directorul de prognoză al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Explicaţia e simplă: sub efectul încălzirii globale, stratul de gheaţă polar a atins cele mai mici cote din istorie.

"Înregistrăm cam 10 tornade pe an, dar de intensitate mai mică decât cele din Statele Unite", a declarat directorul de prognoză, Aurora Bell.

"Ne aşteptăm la o uşoară creştere a numărului de fenomene severe asociată cu o creştere a temperaturii medii globale. Ele vor fi fenomene periculoase pentru noi. Pot să pună în pericol viaţa şi bunurile", a adăugat aceasta.

În Bărăgan, Dobrogea şi sudul Olteniei vom avea perioade se secetă îndelungate, fără pic de ploaie luni în şir. Ploile care vor veni, vor avea şi ele efecte dezastruase.

"Bărăganul şi sudul Olteniei sunt zonele ţării cu rezervă mică de apă, sunt zonele în care seceta e frecventă. Cele mai ridicate temperaturi aici s-au înregistrat, la fel ca şi cele mai puternice furtuni convective. Aminţi-vă de tornada de la Făcăieni. Vom asista la aceste paradoxuri, perioade de secetă şi perioade de inundaţii şi furtuni destul de violente", a spus Aurora Bell.

Explicaţiile specaliştilor fac toate referire la stradul de gheaţă de la Cercul polar care a atins minimul său istoric.

"Acum suntem sub limita din 2007. Anul 2007 a fost considerat anul cu cea mai puţină gheaţă din istorie. Deci acum suntem sub această limită, procesul de încălzire de care ne temem există şi continuă, asta este drama. Subţierea e o dovadă clară de încălzire globală şi dacă ea există şi fenomenele asociate precum furtunile convective vor fi prezente", a mai spus Aurora Bell.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pomi pe marginea drumurilor!
comunistii au plantat pomi pe marginea drumurilor si acestea nu se incalzeau iar valurile de zapada erau sparte doar citziva vitezomani isi gaseau vina in trunchiurile lor! dar slava democratiei am adus noi drujbe sai salvam de la viatza si sa ne bucuram pe deplin de puterea asfaltului de a genera caldura ! si mai vorbim de clima!
Postat 06 Iunie 2010, 19:43 de andor
orase-sosele
orasele soselele si autostrazile sunt uriase generatoare de caldura dar noi vrem mai mult nu? death is comming soon! nu mai vorbesc de placerea cu care ardem lemnul!!!!!!!!
Postat 06 Iunie 2010, 09:28 de cypry
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON