URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2010, 00:07

România se împrumută cu două milioane de euro pe oră!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"O ţară care se împrumută ca să plătească salariile şi pensiile este o ţară de mâna a doua", spunea Traian Băsescu, cu puţin timp în urmă, la postul public de televiziune. Mai mult, şeful statului avertiza că România va trebui să se împrumute în continuare pentru acoperirea deficitului de pensii. Potrivit jurnaliştilor de la Gândul, statul român împrumută 2 milioane de euro, în fiecare oră, pentru a-şi "onora" obligaţiile băneşti.

De la începutul acestui an până acum, România a împrumutat, de la bănci, FMI sau de la Comisia Europeană, 11 miliarde de euro, adică aproape 50 de milioane de euro pe zi, respectiv două milioane de euro în fiecare oră, din zi şi din noapte.

Suma include atât împrumuturile luate de stat de la bănci sau de la FMI şi CE, cât şi tranşele din acordul cu Fondul care au ajuns în vistieria Băncii Naţionale.

Andreea Vass, consiliera economică a premierului Emil Boc, susţine că este normal ca un stat care are cheltuieli mai mari decât veniturile să se împrumute, pentru că nu are altă variantă pentru a-şi onora obligaţiile. "Împrumuturile sunt inevitabile. Atât timp cât ai această datorie, atât timp cât există un deficit bugetar atât de mare, cum este cel din România, această datorie trebuie plătită. Important este de unde se iau aceşti bani, la ce randament şi ce faci cu ei", a spus consiliera economică a premierului.

Ea a explicat că, de vreme ce există un deficit mare la bugetul de pensii de stat şi la cel alocat salariilor bugetarilor, statul este nevoit să se împrumute. Întrebată cum a ajuns România în situaţia de a avea nevoie de credite de câte două milioane de euro pe oră care nu sunt folosite pentru investiţii, ci pentru a plăti factura socială, Vass a arătat cu degetul spre decizia Curţii Constituţionale, decizie potrivit căreia Guvernul nu a putut, conform Constituţiei, să taie pensiile românilor cu 15% timp de jumătate de an. Măsura ar fi urmat să aducă o economie de cel puţin 1% din PIB, respectiv de 1,2 miliarde de euro, la bugetul statului.

De altfel, preşedintele Băsescu vorbea de necesitatea unui nou împrumut de la Fondul Monetar, care ar urma să fie luat la finele lui 2010. La rândul lor, şi ministrul Administraţiei, Vasile Blaga, şi cel al Economiei, Adriean Videanu, apreciau că va fi nevoie de un nou acord cu FMI, care presupune şi un nou împrumut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON