URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2015, 09:15

Republica Moldova are un nou guvern

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Republica Moldova, condusă de la mijlocul lunii iunie de un guvern interimar după demisia lui Chiril Gaburici, are de joi un nou executiv, premierul desemnat Valeriu Streleţ şi echipa sa guvernamentală primind în aceeaşi zi votul de încredere al parlamentului de la Chişinău, anunţă Agerpres.ro.

Votat la limită

Potrivit sursei citate, noul guvern a fost confirmat cu voturile a 52 de parlametari, cu unul mai mult decât minimul necesar pentru învestire. În favoarea guvernului Streleţ au votat toţi deputaţii noii coaliţii (Alianţa pentru Integrare Europeană-3) formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal. Deputaţii Partidului Socialiştilor şi Partidului Comuniştilor au votat împotrivă, iar neafiliaţii Iurie Leancă (fost premier şi fost membru al PLDM), Eugen Carpov şi Nicolae Juravschi s-au abţinut.

În vârstă de 45 de ani, Valeriu Streleţ este membru al Partidului Liberal Democrat. Valeriu Streleţ a fost a doua opţiune a liberal-democraţilor cărora le-a revenit funcţia de premier conform acordului de constituire a noi coaliţii de guvernare în care a intrat şi cel de-al treilea partid proeuropean — Partidul Liberal. Iniţial a fost propusă Maia Sandu, fost ministru al educaţiei, care s-a remarcat prin poziţiile sale dure referitoare la corupţia din Republica Moldova, dar candidatura acesteia nu a fost agreată de celelalte două partide din coaliţie, arată Agerpres.

Conform listei prezentate în faţa parlamentului de premierul Valeriu Streleţ, în componenţa noului guvern se regăsesc mulţi miniştri din fostul cabinet dar şi nume noi. Este vorba despre titularii de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Mediului.

În noul guvern şi-a păstrat postul şi Victor Osipov, el urmând să ocupe în continuare funcţia de vicepremier pentru integrare, arată sursa citată.

Aproape de UE

Potrivit programului de guvernare prezentat de premierul Valeriu Streleţ, noul executiv îşi propune, între altele, să creeze toate premisele necesare pentru a asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În program se regăseşte de asemenea un punct ce ţine de invitarea unei misiuni de experţi ai Uniunii Europene pentru a oferi sprijin în activitatea organelor de drept şi a instanţelor specializate în examinarea cauzelor de corupţie.

Noul guvern îşi propune totodată promovarea unei politici externe consecvente şi echilibrate în scopul asigurării parcursului european şi al consolidării relaţiilor cu partenerii internaţionali.

În privinţa relaţiilor cu România se doreşte aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Guvernul premierului Streleţ îşi propune de asemenea dinamizarea dialogului politic cu Federaţia Rusă în vederea normalizării relaţiilor bilaterale.

În ceea ce priveşte problema transnistreană, programul de guvernare al cabinetului Streleţ prevede creşterea rolului UE şi SUA în reglementarea conflictului din stânga Nistrului, noul executiv urmând să insiste asupra retragerii necondiţionate a trupelor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu obligaţiile internaţionale pe care Moscova şi le-a asumat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON