URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2016, 10:27

Referendum Brexit: Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, după ce 51,9% au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar

Referendum Brexit: Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, după ce 51,9% au votat pentru ieşirea ţării din Blocul Comunitar foto: Twitter
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, după ce 51.9%% dintre britanici au votat, joi, ieşirea ţării din Blocul Comunitar, potrivit rezultatelor finale.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, rezultatele anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale arată că pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.

Conform sursei citate, votul de la referendum arată discrepanţe regionale majore în cadrul Marii Britanii. Atât Scoţia, cât şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în UE, în timp ce Anglia şi Ţara Galilor au votat majoritar pentru ieşire.

Potrivit Digi24.ro, capitala Londra dar şi Scoţia au dat un vot ferm proeuropean, subminat însă de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar şi în Ţara Galilor. 

Lira s-a prăbuşit

Într-o primă reacţie, premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat că acest rezultat "arată clar că populaţia Scoţiei se vede ca făcând parte din UE", o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat. La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susţine, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei, notează Digi 24.

Consecinţa imediată a votului dat joi de britanici a fost căderea accentuată a lirei, însă pe termen lung nimeni nu ştie exact cum vor decurge lucrurile. După aflarea primelor rezultate, lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,37 dolar. Asta, în condiţiile în care imediat după închiderea urnelor urcase la peste 1,5 dolari.

Marea Britanie este prima ţară care votează ieşirea din UE, însă acest proces nu se face imediat. Ieşirea, notează Digi24.ro, va fi rezultatul unor negocieri care ar putea dura şi doi ani. În plan politic sunt de aşteptat cutremure şi un efect de domino.

De altfel, după rezultatul oficial, preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, pentru consultări, pe premierul Dacian Cioloş, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar şi pe liderii politici din România.

Cameron, demisie... în 3 luni

Ca urmare a rezultatului votului, David Cameron a anunţat că va demisiona din funcţia de prim-ministru al Marii Britanii. Într-un discurs susţinut în faţa reşedinţei oficiale a premierului Marii Britanii, David Cameron, însoţit de soţia sa, Samantha, a declarat că voinţa poporului britanic trebuie să fie respectată, iar ţara necesită o nouă conducere, hotărâtă şi puternică, care să se ocupe de negocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană. 

"Ţara are nevoie de alti lideri. Nu cred ca eu trebuie sa fiu capitanul care va duce tara spre aceasta directie. Avem nevoie de alti lideri, de un nou premier inainte de inceputul conferintei Partidului Conservator. Voi continua sa fiu premier in urmatoarele 3 luni. Negocierile cu UE vor incepe cu un nou prim-ministru", a spus Cameron, potrivit Mediafax.

România, pe calea ei

Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au românii care muncesc în Marea Britanie şi că nu va exista un impact semnificativ, pe termen scurt asupra economiei.

"Am luat notă cu regret de rezultatul referendumului derulat în Marea Britanie, însă e opţiunea cetăţenilor britanici pe care o respectăm. Însă, vreau să spun că mesajul care a ieşit din discuţia pe care am avut-o(...) este că România doreşte să-şi continue drumul european, calea europeană şi să fie un actor proactiv al procesului de evoluţie a UE care cu siguranţă se va înregistra după această decizie a Marii Britanii. Vreau să spun că din prima analiză pe care am făcut-o, nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra economiei României în urma acestei decizii", a spus Cioloş.

Referitor la românii care se află în Marea Britanie, premierul a precizat că aceştia nu vor afectaţi în perioada imediat următoare. "Un alt mesaj pe care vreau să-l transmit mai ales cetăţenilor români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie, nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur, şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români, deci de cetăţeni europeni", a afirmat premierul Cioloş.

Şeful Executivului a subliniat faptul că procesul de ieşire al Marii Britanii din UE este unul de durată, iar în tot acest timp Regatul Unit rămâne stat membru cu drepturi şi obligaţii depline.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce simplu era !
UE si tabara pro UE trebuiau sa apeleze la dragnea si la helwig, co-artizanii ,,victoriei" zdrobitoare a uslamistilor din 2012!
Postat 24 Iunie 2016, 10:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON