URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2014, 21:21

Putin invadează Ucraina cu un "convoi umanitar". NATO şi SUA îl somează să se retragă, un consul lituanian a fost asasinat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rusia lui Vladimir Putin a intrat azi în Ucraina ilegal. Sfidând interdicţia Guvernului de la Kiev şi avertismentele internaţionale, "convoiul umanitar" trimis de Putin în Ucraina a trecut graniţa, fără să mai aştepte controalele specifice, provocând un val de reacţii internaţionale, scrie gandul.info.

"Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului pentru zonele aflate în situaţie de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze. Convoiul nostru încărcat cu ajutor umanitar se pune în mişcare în direcţia Lugansk", în estul Ucrainei, a anunţat anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe, citat de agenţia de ştiri Mediafax.

Pătrunderea camioanelor care fac parte din convoi fără să fie inspectate a stârnit reacţia şeful serviciilor de securitate ucrainene, care a acuzat vineri Rusia de "invazie directă". "Noi spunem că este o invazie directă. Este vorba despre vehicule militare sub acoperirea cinică a Crucii Roşii", a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene (SBU).

Aproape 100 dintre cele aproximativ 300 de camioane au trecut frontiera în jurul orei 09.30 GMT (12.30, ora României), potrivit unui observator al OSCE aflat în zonă, Paul Picard. Dintre acestea, 34 au fost inspectate joi şi în cursul nopţii de joi spre vineri, celelalte trecând fără vreun control asupra încărcăturii, conform aceleiaşi surse, citate de Mediafax.

"Aceste camioane vor fi utilizate de rebeli pentru transportul armelor", a dat asigurări directorul SBU, adăugând că produsele alimentare transportate de acest convoi vor ajunge de asemenea la insurgenţi, nu doar la civili.

Gandul.info notează că situaţia în regiunea controlată de separatiştii proruşi a explodat în cursul serii, odată cu informaţia că un consul onorific lituanian din oraşul ucrainean Lugansk a fost răpit şi asasinat de insurgenţi proruşi. "Am aflat cu profundă tristeţe că domnul Mikola Zeleneţ, consulul onorific lituanian din Lugansk, a fost răpit şi asasinat de terorişti", a afirmat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe, aflat în vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Departamentul american al Apărării somează Rusia să retragă imediat convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev. "Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Alianţa Nord Atlantică a condamnat vehement pătrunderea convoiului rusesc în Ucraina, afirmând că artileria rusă a lansat obuze spre teritoriul ucrainean.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, susţine că armata rusă este implicată în confruntările militare din estul Ucrainei.

"Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei coincide cu o escaladare majoră a implicării militare ruse în estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august. În plus, susţinerea oferită de artileria rusă - atât din Rusia cât şi din Ucraina - este utilizată împotriva armatei ucrainene. De asemenea, am observat transferul unor cantităţi mari de arme avansate, inclusiv tancuri, transportoare blindate şi piese de artilerie spre grupuri separatiste din estul Ucrainei. NATO observă o mobilizare alarmantă de forţe terestre şi aeriene ruse în apropierea Ucrainei", a precizat Rasmussen. El a mai menţionat că "trimiterea convoiului rus în Ucraina reprezintă o încălcare flagrantă de către Rusia a angajamentelor internaţionale".

"Sfidarea principiilor umanitare internaţionale ridică semne de întrebare referitoare la adevăratul scop al convoiului umanitar rus", a subliniat acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON