URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2014, 09:39

Profilul statistic al românului în UE: un sărac bine educat, care moare repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România are printre cele mai mici grade de îndatorare a statului din UE, iar populaţia sa este printre cele mai bine educate, ca nivel de şcolarizare. Totuşi, românii sunt pe locul doi la sărăcie în UE, iar speranţa lor de viaţă este printre cele mai mici din Europa, arată cele mai recente statistici publicate de Eurostat şi citate de Gândul.

Produsul Intern Brut (PIB) anual pe cap de locuitor în România, raportat la preţurile curente, este al doilea cel mai mic din UE, cu 6.200 de euro, mai săraci ca românii fiind doar bulgarii, care au un PIB pe cap de locuitor de doar 5.400 de euro.

Cei mai bogaţi din UE sunt locuitorii din Luxemburg, unde PIB-ul personal anual se ridică la 80.700 de euro, urmaţi de cei din Norvegia, cu 77.500 de euro, şi de cei din Elveţia, cu 61.900 de euro. Media europeană a PIB-ului anual pe cap de locuitor este de 25.500 de euro.

Economia României pare printre cele mai sigure din Europa, din punct de vedere al îndatorării statului la bănci sau alte instituţii externe. Gradul de îndatorare a statului român reprezenta doar 38,9% din PIB în al treilea trimestru din 2013, în creştere cu 0,3% faţă de trimestrul precedent. Datorii mai mici, raportate la PIB, decât România mai au doar 5 state din UE: Bulgaria 17,3%, Estonia 10%, Letonia 38%, Luxemburg 27,7% şi Norvegia 31%.

Grupul celor mai îndatorate state din zona euro şi-a schimbat formatul. Cele mai îndatorate state din Europa sunt Grecia cu 171,8% din PIB, Italia cu 132,9%, Portugalia cu 128,7%, Irlanda cu 124,8% şi Cipru cu 109,6%. Spania (93,4% din PIB) a părăsit grupul tradiţional PIIGS al celor mai îndatorate state din zona euro, fiind depăşită chiar şi de Belgia, cu 103% din PIB grad de îndatorare.

În ce priveşte vârsta populaţiei, România se află sub media europeană la bătrâni, dar şi la tineri. Categoria de vârstă de peste 65 de ani reprezintă 15% din populaţia României şi este egală cu categoria tinerilor cu vârsta sub 15 ani. Germania şi Italia au populaţiile cele mai îmbătrânite din UE, peste 20% din totalul populaţiei fiind reprezentat de cei peste 65 de ani. Cea mai tânără populaţie din UE o au Irlanda (21,6% din populaţie are sub 15 ani) şi Islanda (20,7% din populaţie are sub 15 ani).

România are printre cele mai mici speranţe de viaţă la bărbaţi, cu 71,1 ani, alături de Bulgaria 70,9 ani, Estonia 71,5 ani, Ungaria 71,6 ani. Media europeană este de 77,4 ani, cu cea mai mare speranţă de viaţă pentru bărbaţi în Islanda 81,6 ani, Elveţia 80,6 ani şi Italia 80,1 ani.

La speranţa de viaţă a femeilor, România stă la fel de prost, cu rata de 78,2 ani, media europeană fiind de 83,2 ani. Ţări unde femeile trăiesc la fel de puţin ca la noi mai sunt Bulgaria 77,9 ani, Letonia 78,9 ani şi Ungaria 78,7 ani. Femeile trăiesc cel mai mult în Italia, Spania şi Elveţia.

Riscul de sărăcie în România este printre cele mai mari din Europa. 21,9% dintre bărbaţii români se află în acest risc, fiind depăşiţi doar de cei din Spania (22,2%) şi din Grecia (22,5%). 23,2% dintre femeile din România se află în risc de sărăcie, fiind depăşite doar de cele din Grecia (23,6%). Cel mai mic risc de sărăcie din UE se află în Islanda şi în Cehia.

În ce priveşte nivelul de educaţie, România stă bine, situându-se peste media europeană la bărbaţi şi puţin sub medie la femei. 79,5% dintre bărbaţii din România au absolvit cel puţin liceul, acelaşi lucru fiind valabil pentru 72,4% dintre femei. Cel mai mare nivel de şcolarizare pentru bărbaţi se găseşte în Cehia, unde 94,8% au absolvit cel puţin liceul şi în Slovacia (93,5% cu liceul absolvit), iar la femei în Lituania (94,5% au absolvit liceul) şi Estonia (92,3% cu liceul absolvit). Cel mai scăzut nivel de şcolarizare se găseşte în Malta şi în Portugalia, cu o medie a persoanelor care au absolvit liceul sub 40%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Re: petre
Asa e romanul la baza, se ia unul dupa altul chiar daca debiteaza aiureli. Toate aceste studii, de zeci de ani, cuprind toate tarile din Europa, iar uneori mai apar in ele si Turcia, Rusia, etc, datorita geografiei continentale, a unor legaturi sectoriale sau pur si simplu pentru comparatie.
Postat 30 Martie 2014, 10:37 de Tree
Re: lezzo
Elvetia, Norvegia si Islanda fac parte din Comunitatea Economica Europeana, avand acorduri de asociere si liber schimb inca de pe vremea cand Iliescu vroia sa lipeasca Romania la CSI. Cele trei tari apartin continentului european, iar mandria desantata ca tu faci parte dintr-o tara membra UE iar elvetienii nu fac parte, arata nivelul educational al romanilor.
Postat 30 Martie 2014, 10:33 de Tree
Românul cel educat !?!
Faptul că a mers la şcoală nu înseamnă că e educat !?! Fiind în general cu mari probleme de comportament la activ, mai ales în ceea ce priveşte relaţiile dintre oameni şi faptele lor, românii sunt needucaţi, lipsiţi ades de gust, de simţ, de orientare şi ... mai ales de minte analitică !?! Cei 10% care ţin încă steagul nu fac decât să pară uneori că e normal şi pe la noi !?!
Postat 30 Martie 2014, 10:27 de Carp III
UE sau Europa?
Cum a spus şi leezo...se face de mai multe ori referie la UE, dar sunt incluse ţări precum Elveţia şi Norvegia. Nu ştiu de unde aţi luat studiu dar după ţările incluse în el cred că este vorba despre Europa continentală nu despre Uniunea Europeană.
Postat 29 Martie 2014, 16:21 de Petre
observatie
de vreo 2-3 ori se face referire la Elvetia , dar Elvetia nu este membra UE
Postat 29 Martie 2014, 13:51 de leezo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON