URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2011, 22:29

Primar în greva foamei, din cauza frigului din case

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a intrat, luni, în greva foamei, deoarece populaţia nu are căldură în apartamente, iar administraţia locală nu a fost sprijinită de Guvern în asigurarea fondurilor necesare pentru cumpărarea combustibililor necesari la pregătirea agentului termic.

"Este o soluţie extremă, pentru o situaţie extremă. Este inadmisibil ca aproape 10.000 de oameni să fie lăsaţi pradă frigului. Din păcate, toate intervenţiile făcute la nivelul Guvernului nu şi-au găsit ecou. Sunt consternat că, în cursul lunii octombrie, au fost alocate din Fondul de rezervă al Guvernului sume de bani foarte mari, aproape 380 milioane de lei, pentru localităţi care nu au costuri atât de ridicate pentru producerea agentului termic, iar municipiul Brad nu se regăseşte printre acestea", a declarat primarul municipiului Brad.

Edilul susţine că fondurile minime pentru producerea energiei termice în municipiul Brad ar trebui să fie de circa 3 milioane de lei, pentru această iarnă, suma fiind imposibil de acoperit de la bugetul local. Banii au fost solicitaţi Guvernului printr-un proiect de hotărâre ce a fost înaintat la sfârşitul lunii octombrie, primarul afirmând că a informat mai multe ministere despre situaţia de la Brad încă din luna august.

Primarul a convocat Consiliul Local, luni, în şedinţă extraordinară, şi a anunţat consilierii despre decizia luată. El a spus că intră în concediu de odihnă pentru perioada în care se va afla în greva foamei şi a delegat atribuţiile sale către viceprimarul localităţii.

Protestul primarului se va desfăşura în biroul său din sediul Primăriei Brad, unde a fost instalat un banner de culoare portocalie pe care este scris, cu negru, "greva foamei".

"Poate culoarea va sări în ochi guvernanţilor noştri şi sper ca la prima şedinţă de Guvern să se aloce sumele de bani suficiente pentru ca să putem asigura căldura în apartamente. Poate că mai au un dram de suflet cei care gestionează problematica României şi că vor înţelege că, la Brad, nu există alternativă pentru încălzire. Nu avem gaz metan, nu sunt coşuri de fum la blocuri, iar sistemul electric nu poate face faţă consumului. Am încercat, de trei luni de zile, prin intervenţii la Guvern, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, am trimis zeci de memorii, dar niciunul nu şi-a găsit rezolvare. Este o situaţie extrem de gravă. Poate va auzi primul ministru că există undeva, în România reală, un oraş în care oamenii mor de frig", a adăugat primarul din Brad.

Costul de producţie al unei gigacalorii în municipiul Brad se ridică la 831 de lei, tariful fiind cel mai mare din ţară. Preţul este influenţat de faptul că energia termică este produsă pe bază de păcură, fără cogenerare.

Populaţia din Brad ar urma să achite pentru o gigacalorie 295 de lei, iar diferenţa de 536 de lei ar trebui acoperită de la bugetul local, dar autorităţile nu dispun de aceşti bani.

În Brad mai sunt racordate la sistemul centralizat circa 3.000 de apartamente, în care se apreciază că locuiesc circa 10.000 de persoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
giga
Da' de ca sa-i platim noi caldura la becisnicu asta ??? Sa-si plateasca facturile sau daca nu poate sa dispara.......
Postat 22 Noiembrie 2011, 16:22 de petrica
Aberatii...
,,Populaţia din Brad ar urma să achite pentru o gigacalorie 295 de lei, iar diferenţa de 536 de lei ar trebui acoperită de la bugetul local, dar autorităţile nu dispun de aceşti bani.'' Si eu mi-as cumpara Mercedes la pret de Logan, daca diferenta ar achita-o altcineva. Dar cine s-o achite ?! Nimeni nu vrea !
Postat 22 Noiembrie 2011, 05:42 de .
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON