URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2011, 22:49

Preşedintele Băsescu: Recalcularea pensiilor militare se suspendă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni după o întâlnire de lucru cu premierul Emil Boc, cu miniştrii Apărării, Finanţelor, Internelor şi Justiţiei, dar şi cu un secretar de stat din Ministerul Muncii şi şefii SRI şi SIE, preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică seară că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitoare la recalcularea pensiilor militarilor trebuie respectată, astfel încât acest proces, care s-a făcut în baza HG 735, se supendă. "Prima concluzie a discuţiilor de azi este că decizia ÎCCJ trebuie respectată, deci se suspendă procesul de recalculare a pensiilor", a spus Băsescu.

Preşedintele a precizat că Guvernul urmează să pună în aplicare o serie de măsuri luate împreună cu participanţii la acele discuţii, prima dintre acestea referindu-se la prelungirea termenului de recalculare a pensiilor militare. "Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare până la la 31.12.2011, deci până la finalul acestui an", a anunţat preşedintele. "Pensiile recalculate pe Legea 119 şi comunicate pensionarilor militari prin decizii rămân valabile. Atât cele care au crescut, cât şi cele care au scăzut, pentru că sunt decizii în aplicarea Legii 119", a continuat şeful statului.

A treia măsura convenită se referă la pensiile care nu au fost încă recalculate. "Pensionarii militari cărora nu li s-au recalculat pensiile, începând din luna februarie vor primi pensia din decembrie 2010 şi diferenţa corespunzătoare sumei primite în luna ianuarie", a mai zis şeful statului, adăugând că "Guvernul va emite în cel mai scurt timp o nouă hotărâre de aplicare a Legii 119, care să ţină cont de elementele invalidate de instanţe judecătoreşti în hotărârea 735". "Va trebui creat un alt mecanism de strângere a datelor de recalculare a pensiilor, probabil unul în care instituţiile să-şi asume cea mai mare parte a responsabilităţii adunării informaţiilor cu privire la salariu şi contribuţii, precum şi la vechime, făcând din beneficiarul de pensii doar un partener cu o responsabilitate mult mai mică", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să mai precizeze că această lege se referă la viitorul armatei şi că în democraţie trebuie luate măsuri în avantajul majorităţii. "Nu putem renunţa la această lege, pentru că ea prefigurează şi viitorul celor aflaţi în armată, oferă posibilitatea ca ofiţerii tineri să intre în sistemul de pensii privat, nu numai de sistemul de stat, aşa cum beneficiază toţi salariaţii civili", a spus preşedintele. "Dacă vor avea câte o uşoară scădere de pensie, asta-i viaţa. În democraţie, cel mai important este să iei o măsură în avantajul majorităţii. În momentul de faţă, prin recalcularea pensiilor, majoritatea militarilor în rezervă câştigă", a mai spus şeful statului.

Cum arată pensiile recalculate

În declaraţia susţinută duminică seară, Traian Băsescu a ţinut, totodată, să demonteze "minciunile promovate de trusturile de presă ale lui Vântu şi Voiculescu şi de militarii care au dat cinstea pe ruşine", el dând o serie de exemple de pensii recalculate.

Potrivit şefului statului, din 363 de pensii de generali recalculate, la 176 s-au înregistrat creşteri şi la 187 scăderi. Din pensiile recalculate ale colonelilor, 2.563 au crescut şi 2.820 au scăzut. Din pensiile recalculate ale locotenent-coloneilor, 2.980 au crescut şi 2.377 au scăzut. Din pensiile recalculate ale maiştrilor militari (3.950), au crescut 3859 şi au scăzut 89. Din 7.805 pensii recalculate ale subofiţerilor, 7.586 au crescut şi 216 au scăzut.

"Este evident că noua lege pune în valoare generalii şi ofiţerii superiori cu carieră completă în armată şi care nu au primit 16 sau 32 de salarii ca să iasă la pensie" la aproape 40 de ani, a mai spus preşedintele, susţinând că la această categorie s-a înregistrat cea mai spectaculoasă şi corectă creştere.

Traian Băsescu a făcut referire şi la "acel sindicat al rezerviştilor, care a dezinformat, a manipulat, pentru că nu aveau interes să fie recalculate pensiile lor". Din cele 29.181 pensii recalculate până în prezent şi care au intrat în plată şi vor fi plătite în continuare, 20.740 au crescut şi 8.421 au scăzut, 16 menţinându-se, a conchis şeful statului, pentru ca în final să le ureze tuturor o zi a Unirii cât mai plăcută.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Guvernul a considerat însă că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe această temă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DEMAGOGIA BASESCIANA
Daca nu-ti convine ce pensii au militarii de ce nu-ti dai numele intreg. Nu ai curaj. Stii cine nu are curaj? Lasul...... Portile Liceelor Militare si ale Scolilor Militare au fost deschise pentru toti. De ce nu te-ai dus si tu ca sa ai pensia mare? dar stii tu de ce nu te-ai dus sa dai examen ? Pentru ca nu te ducea capul ,adica erai prost, Nu ti-a placut cartea. Cand am dat eu examen la Liceul Militar erau 900 de candidati si au intrat numai 150. De ce nu ai venit si tu sa dai examen.???? ti-a placut sa stai langa fusta mamii, nu sa devii barbat. Or fi si din aceia care zici tu ca beau pe la popote ,dar ca sa ajungi sa bei la popota ,habar nu ai tu prin cate treci. Stii si tu ce inseamna sa faci 9 ani de Scoala militara adica sa fi 9 ani soldat si sa trebuiasca sa mai si inveti ca altfel te dadeau afara si mai si plateai scolarizarea????. dar tu asta nu o stii pentru ca nu ai de unde., stii tu oare ce insemna sa ai familia la Constanta si tu sa lucrezi la CUCA MACAII si sa poti veni acasa cel mult odata la 2 luni. Tare ti-as dori si tie sa treci prin astea si dupa aceea sa bei cu mine la popota asa cum te lauzi ca le stii tu pe toate. Pun pariu cu tine pe toata pensia mea intr-un an ca nu stii sa calculezi macar un radical ...este? PUNE MANA PE CARTE INVIDIOSULE
Postat 18 Februarie 2011, 18:07 de PANI HACITIN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON