URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2015, 16:46

Premierul interimar, acuzat de plagiat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea, sustinuta in anul 2000 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, contine o serie de elemente pe care comunitatea academica le include in categoria plagiatului. Calupuri intregi de text sunt preluate ad litteram din lucrarile altor autori, lucrarea fiind in esenta un mixt de paragrafe amalgamate, fara a contine o introducere sau concluzii proprii, scrie HotNews.ro.

De altfel, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a primit inca din data de 26 iunie 2015 o sesizare cu privire la teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, care "nu este legata numai de plagiat, ci sunt sesizate si alte aspecte", potrivit surselor HotNews.ro.  

Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat cu titlul "Procedura plangerii prealabile" sub coordonarea profesorului universitar dr. Ion Neagu. Atipic pentru o cercetare stiintifica de largi dimensiuni, cum este o lucrare de doctorat, studiul semnat de Oprea are doar 24 de lucrari incluse in bibliografie, multe dintre ele fiind citate cel mult o data. Potrivit normelor academice, citarea unui autor se face prin utilizarea ghilimelelor, insotite de trimiteri catre referintele bibliografice de unde s-a facut preluarea. In teza lui Gabriel Oprea, care are 247 de pagini, ghilimelele nu sunt folosite nici macar o singura data. 

Chiar primul paragraf al lucrarii ridica suspiciunea de plagiat. Fara a fi marcat cu ghilimele, acesta este identic cu un paragraf de la pagina 417 din cartea "Tratat de procedura penala", aparut in anul 1997 la Editura Pro, semnata de coordonatorul de doctorat al lui Gabriel Oprea, profesorul Ion Neagu. 

"Declansarea activitatii de urmarire penala este conditionata, in toate cazurile, de incunostiintarea acestora despre savarsirea unei infractiuni. Mijlocul prin intermediul caruia este informat organul judiciar despre savarsirea unei infractiuni poarta denumirea de act de sesizare. Pentru declansarea mecanismului procesual se impune ca actul de sesizare sa fie intocmit potrivit legii."

La fel cum in "Tratatul de procedura penala" al lui Ion Neagu sintagma act de sesizare apare scrisa cu bold si italice, la fel apare si in teza lui Gabriel Oprea. 

Si cel de-al doilea paragraf din lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea ridica suspiciuni cu privire la provenienta, insa de aceasta data cartea din care se preia fara a fi utilizate ghilimelele este "Tratat de procedura Penala, Partea Speciala",Volumul II, semnata de Nicolae Volonciu si aparuta la Editura Paideea din Bucuresti, in 1994. Aici, autorul are si o contributie personala prin inserarea unor mici consideratii precum "putem defini sesizarea ca fiind" sau "deci, pe de-o parte".

La finalul paragrafului este indicata o nota de subsol care face trimitere la tratatul lui Nicolae Volonciu, insa acesta este citat in formula "N. Volonciu, op. cit.", care conform "Normelor de redactare ale Bibliotecii Nationale a Romaniei, recomandate autorilor" se foloseste pentru a cita o singura lucrare a unui autor, la care prima oara trimiterea se face in intregime, iar abia a doua oara se foloseste "op. cit." 

Avand in vedere ca este vorba despre chiar prima pagina a lucrarii de doctorat a lui Gabriel Oprea, dar si despre prima mentiune a lucrarii lui Nicolae Volonciu, aceasta nu trebuia marcata cu "op. cit" daca autorul ar fi respectat normele de citare. Insa acest lucru iese din discutie avand in vedere ca pasajul este, de fapt, preluat din cartea lui Ion Neagu inclusiv cu indicii de subsol nemodificati. 

Cea mai importanta sursa de inspiratie pentru doctorandul Gabriel Oprea a fost, fara indoiala, "Tratatul de procedura penala" semnat de coordonatorul sau, profesorul Ion Neagu. 

Printr-un comunicat de presa, Gabriel Oprea a transmis, printr-un comunicat, ca "este un om corect", ca "respecta si a respectat legile tarii", si ca primit de la Ministerul Educatiei in urma cu o saptamana atestarea fiecarei etape din parcursul sau academic, dar nu a raspuns punctual acuzatiilor de plagiat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON