URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2013, 10:37

Ponta a făcut publică lista chiriaşilor RA-APPS: Ţiriac, Geoană şi Cotabiţă printre beneficiari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul prezintă inclusiv categoria persoanelor fizice "care nu mai sunt îndreptăţite să deţină locuinţă de serviciu", pe care figurează foştii demnitari Alexandru Nazare (ministru), Samuel Calotă (fost vicepreşedinte ANPC), Ioan Pavelescu (fost vicepreşedinte AVAS) şi doi foşti consilieri de ministru.

Pe lista chiriaşilor figurează încă fostul ministru Nicolae Şerban (chirie de 600,54 euro pentru 154 mp, aflat în litigiu pentru pretenţii+evacuare apartament, pretenţii+evacuare loc parcare), Mioara Roman (6.205 euro pentru 366 mp, pretenţii+reziliere+evacuare), Gelu Voican Voiculescu (3.488 euro pentru 291 mp, pretenţii+reziliere+evacuare), actriţa Rodica Mandache (393 euro pentru 115 mp, evacuare), Ilie Ilaşcu (429 euro pentru 132 mp).

Pe listă mai apar Adrian Severin (790 euro pentru 192 mp), Mircea Maliţa (494 euro pentru 139 mp), Elena Ceauşescu, soţia generalului Ilie Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu (1.428 euro pentru 117 mp), Gabriel Cotabiţă (216 euro pentru 78 mp), Mircea Geoană (3.195 euro pentru 8 camere de 246 mp), Rolea Guşă, soţia generalului Guşă (1.450 euro pentru 248 mp). Cotabiţă a primit o locuinţă, deşi nu este şi nici n-a fost demnitar. Artistul susţine că a primit apartamentul în chirie după ce ani la rând a solicitat o locuinţă socială. "Plătesc o chirie destul de mare pentriu confrotul pe care îl oferă acestă locuinţă. Este singura reşedinţă unde stau. Nu am măcar o garsonieră", a spus cântăreţul.

Alţi chiriaşi RA-APPS sunt fostul ministru de Finanţelor din perioada regimului comunist Florea Dumitrescu (285 euro pentru 85 mp), fostul procuror Joiţa Tănase (214 lei pentru un apartament de 74 mp deţinut urmare a Deciziei civile nr.614/19.05.2011), fostul primar Ştefan Ciurel (557 euro pentru 167 mp).

Tot printre chiriaşi se regăsesc cântăreaţa de operă Seymour Patricia (683 euro pentru un apartament cu patru camere de 198 mp), revoluţionarul Mihail Montanu (523 euro pentru 124 mp), Andrei Alexandru Păunescu (185 euro pentru 67 mp), Valentin Samungi (1.418 euro pentru 233 mp), fostul ministru al Minelor din regimul comunist Irimie Catargiu (486 euro pentru 127 mp).

Chiriaş al unui apartament al RA-APPS este şi un fost ambasador al României în Italia, Cristian Valentin Colţeanu, care deţine în prezent funcţia de director executiv al General Electric România, subsidiară a conglomeratului american General Electric (chirie de 383 euro pentru 106 mp).

Pe lista persoanelor care ocupă locuinţe de protocol cu decontarea cheltuielilor de către instituţie se află Daniel Funeriu, consilier prezidenţial (chirie de 1.278 lei pentru o suprafaţă de 209 mp) şi Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale (chirie de 1.168 lei pentru o suprafaţă de 185 mp).

Guvernul arată că instituţiile în cadrul cărora sunt angajaţi chiriaşii suportă contravaloarea chiriei, întreţinerii şi utilităţilor, dar nu mai mult de 1.550 lei/lună, diferenţa fiind suportată de chiriaşi.

Locuinţe de serviciu deţin, printre alţii: fostul ministru şi actualul consilier guvernamental Vasile Cepoi (214 lei pentru 74 mp); ministrul Dan Nica (1.298 lei pentru 167 mp); vicepreşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Doina Melinte, (982 lei pentru 167 mp); consilierii prezidenţiali Virgil Păunescu (chirie de 1.030 lei pentru 225 mp) şi Bogdan Mănoiu (535 lei pentru 138 mp); Oprea Ionel, adjunct al Avocatului Poporului (543 lei pentru 138 mp); preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu (1.074 lei pentru 337 mp), alături de consilieri din instituţie (200-800 lei pentru 70-100 mp); preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (699 lei pentru 213 mp) alături de judecători ICCJ (200-1.000 lei pentru 70-140 mp); preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga (2.094 lei pentru 319 mp).

Pe această listă apar şi doi consilieri personali ai preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (chirii de 260-338 lei pentru circa 30 mp), consilieri din Administraţia Prezidenţială, respectiv Raluca Boboc (Departamentul Analiză Politică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, 521 lei pentru 87 mp), Kohalmi Szabo şi Luminiţa Doina (la Cabinetul Consilierului Prezidenţial Iuliu Fota din cadrul Departamentului Securităţii Naţionale, 599 lei pentru 163 mp), Eugen Tomac ( fost-Consilier de Stat la Departamentul Relaţii Internaţionale şi Politici Europene din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, 577 lei pentru 71 mp), consilieri la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor (300-600 lei pentru 50-90 mp),consilieri ai preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate (chirii de 700-1.100 lei pentru 140-170 mp), un expert în cadrul Cabinetului preşedintelui Consiliului Concurenţei (904 lei pentru 136 mp), secretarul general al Consiliului Economic şi Social (975 lei pentru 154 mp).

Un nume surpriză pe lista publicată de Ponta este cel al lui Ion Ţiriac. Omul de afaceri susţine însă, că locuinţa este a sa. Contactat de ZF, omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat că nu stă într-o casă de la RA-APPS, iar chiria pe care o plăteşte către stat se referă doar strict la o cameră de la parter şi una de la subsol, plus terenul aferent locaţiei.

"Casa în care stau a fost cumpărată acum 15 ani de la proprietar, care a revendicat-o de la stat. În locaţie, o cameră la parter şi la subsol, statul a demonstrat că nu i-a aparţinut proprietarului şi de aceea eu plătesc chirie. De asemenea, plătesc chiria pe care a stabilit-o domnul Tăriceanu când a dat legea pentru o parte din teren unde se află casa şi care este al statului", a menţionat Ion Ţiriac, citat de ZF.

Premierul Ponta a anunţat că numărul locuinţelor de serviciu ale Regiei Protocolului de Stat ar trebui redus la 20-50 de apartamente pentru demnitari, la care să se adauge încă zece vile de protocol pentru şeful statului, preşedinţii Parlamentului şi prim-ministru, iar restul activelor să fie vândute.

Sursa: Mediafax.ro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Boschetari de lux
E mai greu de-nteles de ce tocmai indivizilor cu bani multi le place sa beneficieze de astfel de "ajutoare de stat".Pe unii ca Geoana ii vedem ca-s,intr-adevar,mai neajutorati,dar atunci ca ce chichirez apar ifose si fumuri?
Postat 17 Ianuarie 2013, 16:50 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON