URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2010, 01:55

PCR reînvie după 20 de ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Partidul Alianţa Socialistă îşi va schimba numele în PCR, pentru că este timpul ca în fruntea României "să ajungă oamenii devotaţi ideilor nobile de propăşire materială şi spirituală". Formaţiunea informează că pe 3 iulie va avea loc congresul extraordinar, unde se va decide schimbarea numelui partidului în PCR.

"La solicitarea a zeci de mii de oameni, membri şi simpatizanţi ai Partidului Alianţa Socialistă, se convoacă un Congres extraordinar având ca ordine de zi revenirea pe scena politică a Partidului Comunist Român într-o haină, evident, nouă. Partidul Comunist Român îşi adună energiile şi iese la luptă hotărâtă pentru a pune capăt jafului sălbatic la care este supusă ţara noastră, pentru a stopa degringolada societăţii, haosul economic şi financiar care urmăresc destrămarea Statului Naţional şi înstrăinarea bogăţiilor ţării. (...) Genocidul îndreptat împotriva poporului român trebuie oprit! Este timpul ca la conducerea ţării să ajungă oamenii cinstiţi, devotaţi ideilor nobile de propăşire materială şi spirituală a naţiunii noastre", se arată într-un comunicat al PAS.

Cât priveşte raţiunile reînfiinţării PCR, Partidul Alianţa Socialistă arată că, din 1989 încoace, actualele partide au fost incapabile să asigure un trai decent pentru cetăţeni şi să le respecte drepturile, trasformând România într-un "lagăr".

"De 21 de ani drepturile elementare ale oamenilor sunt sistematic încălcate, toate regimurile post-decembriste dovedindu-se nedemocratice, incapabile să asigure un nivel de trai acceptabil pentru imensa majoritate a societăţii. Politicile restauraţioniste au aruncat România cu două secole în urmă din toate punctele de vedere: economia distrusă, finanţele risipite, şcoala dezorganizată, sistemul sanitar, practic, desfiinţat, viaţa oamenilor devenind o existenţă de coşmar. România a devenit, sub guvernările post-decembriste, un imens lagăr de concentrare", se afirmă în comunicat.

Socialiştii se arată nemulţumiţi şi de faptul că după revoluţie, unele voci au denaturat istoria şi spun că iniţiativa de condamnare a regimului comunist s-a îndreptat "împotriva valorilor definitorii ale neamului românesc".

"Imediat după lovitura de stat din decembrie 1989, în peisajul mediatic au apărut voci care au început să ne răstălmăcească istoria, minimalizînd şi denaturînd faptele de glorie ale înaintaşilor, să ne defăimeze personalităţile devenite simboluri şi valori ale spiritualităţii româneşti şi, în general, să-i prezinte pe români ca popor necivilizat, fără cultură, fără demnitate. La început mai timide, aceste atacuri au crescut, treptat, în agresivitate, ajungându-se ca, astăzi, ele să devină un fapt obişnuit, de care nu se mai simt deranjaţi nici măcar cei direct vizaţi, adică românii. Constrânşi să se îngrijească de propria existenţă, sub presiunea unui individualism impus aproape cu brutalitate de activiştii neoliberalismului postdecembrist, mulţi dintre ei nu şi-au mai dat seama că în România se instaura, cu fiecare acţiune politică sau aşa-zisă reformă administrativă, economică, culturală etc., un regim de ocupaţie".

rotaru.jpgViitorul preşedinte al PCR, Constantin Rotaru, spune că Nicolae Ceauşescu a fost un patriot, căci pe vremea sa românii nu au murit de foame ca acum, dimpotrivă, au dus-o mai bine înainte de '89, pentru că au avut loc de muncă şi casă de la stat.

"S-a condamnat comunismul dar în momentul în care s-a luat această decizie, nimeni nu a fost să răspundă la acele acuzaţii. Comunismul a făcut câteva lucruri bune care nu pot fi negate: a făcut locuri de muncă pentru fiecare român, locuinţe pentru fiecare familie, a oferit învăţământ gratuit şi asistenţă medicală pentru toată lumea", spune Rotaru.

Născut în 1955, Constantin Rotaru este de profesie economist, a devenit membru al PCR în 1977, iar în perioada 1992-1996 este deputat PSM. În 2003 a fondat PAS, al cărui preşedinte este de atunci şi până în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Traiasca
CE FACEM CU CEI CARE S-AU IMPROPRIETARIT........FOLOSINDU-SE DE ACTE FALSE! CERCETATI LISTA.......NE-AU SCOS IN STRADA....AU AVUT SAU NU UN BUNIC BOGAT! CUM S-A IMBOGATIT? PRIN MUNCA CINSTITA? CUM A DEVENIT BOGAT STRAMOSUL.....A MUNCIT CA NOI?
Postat 02 Iulie 2010, 11:35 de petre pop
Ma lamuriti si pe mine?
Dupa ce Isus a inviat, lumea si-a facut cruce. De la dreapta la stanga sau de la stanga la dreapta, dupa caz... cu degetele stranse, in 4 puncte: sus, jos, dreapta (stanga) si stanga (dreapta), deci se descrie crucea... Dupa ce PCR a inviat ce-o sa ne facem? E clar ca numai pe stanga, dar cum? Si mai ales care: secera sau ciocanul?
Postat 01 Iulie 2010, 08:57 de shadow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON